Titulem Stavba roku se pyšní historická jízdárna, nový bytový dům a firemní sídlo

Zrekonstruovaná jízdárna v Tachově-Světcích, bytový dům ve Veleslavínově ulici v Plzni a plzeňské sídlo společnosti Workpress Aviation. To je trojice držitelů prestižního titulu Stavba roku Plzeňského kraje 2016.

Jarní servisní akce AUTO CB

Výsledky soutěže byly vyhlášeny ve čtvrtek 25. května 2017 na slavnostním galavečeru v Měšťanské besedě v Plzni. Úspěšní byli zástupci zcela nové kategorie Průmyslové stavby.

Řadu unikátních architektonických prvků v sobě skrývá největší jízdárna v České republice v Tachově-Světcích. Této jedinečné historické stavbě s velmi pozoruhodným krovem s tzv. lucernou – hranolovým světlíkem, kterým do jízdárenské haly přichází nejvíce osvětlení, hrozila demolice. Město Tachov ji zachránilo doslova na poslední chvíli. Rekonstrukce objektu je natolik vydařená a řemeslně kvalitní, že si jízdárna vysloužila titul Stavba roku Plzeňského kraje 2016 v kategorii Rekonstrukce budov. Lidé ji mohou navštívit v rámci komentovaných prohlídek nebo při pořádaných kulturních akcích.

Druhou stavbou, která se pyšní titulem v kategorii Stavby pro bydlení, je nový bytový dům ve Veleslavínově ulici v Plzni. V tomto případě sedmičlenná odborná porota ocenila citlivé začlenění novostavby do historického jádra města. Objekt nabízí skvělé propojení moderního přístupu a tradičních principů.

Ve zcela nové kategorii Průmyslové stavby uspělo plzeňské sídlo společnosti Workpress Aviation zabývající se především výrobou komponentů pro letecký interiér. Porotu zaujalo nadstandardní zázemí pro zaměstnance odpovídající moderním trendům, včetně míst pro aktivní a pasivní formy relaxace.

Porotci udělili také dvě čestná uznání. A organizátoři slavnostního vyhlášení soutěže hýřili vtipem, když tyto ceny předaly osobnosti velmi spjaté s oceněnými stavbami: oceněna byla dostavba posluchárny Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni a cenu předal rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček. Další čestné uznání předal ,Trenér roku 2016´ Martin Šetlík přihlašovatelům výstavby nových sportovních hal v areálu SOUE v Plzni na Skvrňanech. Cenu poroty pak získala ohleduplná a vkusná rekonstrukce bývalé parostrojní továrny ve Zbirožském dvoře.

Tradiční součástí soutěže Stavba roku Plzeňského kraje je udělování nestatutárních cen, o nichž rozhodují partneři soutěže. Primátor města Plzně Martin Zrzavecký vyhodnotil jako mimořádně zdařilou přestavbu vlakového nádraží v Plzni. Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard ocenil rekonstrukci bývalého objektu barokního špýcharu v zámeckém areálu v Hrádku u Sušice a vyzdvihl i jeho nové společenské a kulturní využití zaměřené na rodiny s dětmi. Zástupci Okresní hospodářské komory Plzeňsko, která je hlavním garantem soutěže, se shodli, že jejich cenu si zaslouží rekonstrukce železniční trati Klatovy – Železná Ruda. A cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví míří do Města Touškova, konkrétně do společnosti SCHWER Fittings za výrobní halu s administrativní budovou.

O svém favoritovi i tentokrát rozhodla veřejnost. „Celkem 3179 hlasů rozhodovalo o Ceně veřejnosti. Jsem opravdu rád, že se již tradičně na udělení této ceny podílí Česká spořitelna a.s. Vítězem hlasování veřejnosti se stala Jízdárna v Tachově – Světcích, která získala 524 vítězných hlasů,“ doplňuje Miloslav Zeman, předseda představenstva Asociace hospodářských komor Jihozápad.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka