To nejlepší z loňských filmů promítne Kino Beseda. Poprvé v pondělí

Celkem sedm pondělních večerů bude v Kině Beseda patřit těm nejlepším filmům, které byly na plátna kin uvedeny během loňského roku a už si vysloužily zásadní filmové ceny nebo nominace.

Cílená propagace v Plzni

Na programu přehlídky Best of 2018 jsou snímky, které byly oceněny Zlatými glóby, cenami filmového festivalu v Benátkách nebo nominovány na Oscara či ceny Britské akademie BAFTA. Přehlídka začne 11. února 2019.

První člověk bude prvním filmem přehlídky Best of 2018 v Kině Beseda v pondělí 11. února. V dramatickém příběhu letu na Měsíc se představí Ryan Gosling jako Neil Armstrong. Filmová podoba jednoho z největších dobrodružství v lidských dějinách už získala Zlatý glóbus a bude se ucházet o čtyři ceny americké filmové akademie Oscar.

Druhým snímkem v pořadí bude režijní debut Bradleyho Coopera, který si ve filmu spolu s Lady Gaga zahrál hlavní roli. O raketovém vzestupu neznámé talentované zpěvačky, která zastíní kariéru jejího partnera, bude 18. února (a v přidané projekci také 22. února) vyprávět film Zrodila se hvězda. Z pěti nominací si odnesl jeden Zlatý glóbus a celkem osmkrát byl nominován na Oscara.

„Zástupcem českého filmu v přehlídce Best of 2018 budou 4. března Úsměvy smutných mužů,“ říká Denisa Mračnová, manažerka Kina Beseda. „Příběh z protialkoholní léčebny, natočený podle knihy Josefa Formánka a jeho skutečného životního příběhu, dostal Cenu filmových fanoušků Českého lva.“

Film Roma, který Kino Beseda promítne 11. března, se stal s 10 nominacemi jedním z nejúspěšnějších snímků oscarového klání. Díky dvěma Zlatým glóbům, ceně Zlatého lva za nejlepší film na festivalu v Benátkách a nespočtu cen z dalších světových festivalů patří Roma k nejoceňovanějším snímkům loňského roku. Příběh jednoho bouřlivého roku v životě středostavovské rodiny v Mexico City na začátku sedmdesátých let je zatím nejosobnějším z tvorby oscarového režiséra a scénáristy Alfonsa Cuaróna. „Roma je pokusem zachytit vzpomínky na události, které jsem prožil před téměř padesáti lety. Je sondou do mexické společenské hierarchie, ve které je společenská třída dodnes zvráceně provázána s etnicitou, a nejvíc ze všeho důvěrným portrétem žen, které mě vychovaly ve víře v lásku coby záhadu překračující prostor, paměť a čas,” říká Alfonso Cuarón.

Bohemian Rhapsody, film pojmenovaný po jedné z nejznámějších skladeb skupiny Queen a zachycující život jejího frontmana, je historicky nejvýdělečnějším a nejnavštěvovanějším filmem v České republice. Vedle diváckého úspěchu film tvůrcům vynesl dva Zlaté glóby a je nominován na ceny Oscar v pěti kategoriích. V rámci přehlídky bude film uveden 18. března, ale diváci se ho v Kině Beseda dočkají ještě několikrát (16. 2., 27. 2. a 9. 3.)

Dalším horkým adeptem na Oscara je s pěti nominacemi film Zelená kniha. Originální, dojemná a vtipná komedie, která už si vysloužila tři Zlaté glóby, je hereckým koncertem Viggo Mortensena v roli horkokrevného a mazaného podvodníčka, jehož si jako řidiče a bodyguarda najme slavný černošský klavírista. Kino Beseda snímek uvede 1. dubna.


Přehlídku nejlepších filmů Best of 2018 uzavře 8. dubna Favoritka, která je s 10 nominacemi také favoritkou amerických cen filmové akademie Oscar. Filmový příběh britské královny Anny a jejího vztahu s lady Sarah, která je její životní oporou a jejíž pozice je ohrožena příchodem ctižádostivé Abigail, už získal Zlatý glóbus, dvě ceny na festivalu v Benátkách a mnoho dalších filmových cen a nominací.

Všechny projekce v rámci přehlídky Best of 2018 začínají v 19:15 hod.
Vstupenky v ceně 120 Kč jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a na předprodejních místech na náměstí Republiky 41 nebo v Měšťanské besedě, Kopeckého sady 13 v Plzni.


Program přehlídky Best of 2018

11. 2. 19:15 První člověk
USA / Japonsko, 2018, 141 min
Režie: Damien Chazelle
Hrají: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler a další

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo“. Stejně fascinující ale byla éra, která letu předcházela. Začíná v roce 1962, kdy Armstrong začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat se smrtí dvouleté dcery. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou je pak absolutní neklid jeho ženy a její vnitřní drama, s jakým prožívá každý jeho úspěch i možnost, že se už nikdy nevrátí.

15. 2. 19:15 Zrodila se hvězda
22. 2. 18:00 a 20:45
USA, 2018, 136 min
Režie: Bradley Cooper
Hrají: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Andrew Dice Clay a další

Čtyřnásobný držitel nominace na Oscara Bradley Cooper ve svém režijním debutu zároveň hraje hvězdu country Jacksona Mainea, který objeví neznámou talentovanou zpěvačku Ally. Když se oba vrhnou do vášnivého milostného vztahu, Jack přiměje Ally k vystupování v záři reflektorů a katapultuje ji tak ke slávě. Když ale Allyin raketový start zastíní jeho vlastní kariéru, Jack stále obtížněji nese svůj ústup z velkých pódií a o to více se potýká se svými vnitřními démony.

4. 3. 19:15 Úsměvy smutných mužů
Česko, 2018, 92 min
Režie: Dan Svátek
Hrají: David Švehlík, Jaroslav Dušek, Ondřej Malý, Ivan Franěk, Marika Šoposká, Simona Babčáková a další
Příběhy úspěšných chlapů, kteří se přes dno lahve dostali na samotné dno života. Na válečné stezce s chlastem potkává Josef třeba Honzu, bývalého reprezentanta v triatlonu a Ironmana. Úředník a geniální matematik Milan věří, že je vyslancem z vesmíru. Někoho zradila žena, někdo hrál v gay pornu, Tomáš zase zašel ve vztahu se svou nevlastní dcerou až příliš daleko. Všichni z různých důvodů chlastali ve velkém stylu první ligu. Pod dohledem přísné primářky teď společně poznávají, jak lehké bylo opojnému alkoholu propadnout a jak naopak těžká je cesta ze závislosti ven.

11. 3. 19:15 Roma
Mexiko / USA, 2018, 135 min
Režie: Alfonso Cuarón
Hrají: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey, Carlos Peralta a další

Zatím nejosobnější projekt oscarového režiséra a scenáristy Alfonsa Cuaróna (Gravitace, Potomci lidí, Mexická jízda), sleduje dívku Cleo, která pracuje v domácnosti středostavovské rodiny ve čtvrti Roma v Mexico City. Jako v propracovaném psaníčku ženám, které ho vychovaly, vzpomíná Cuarón na vlastní dětství a vytváří živý a procítěný portrét domácích konfliktů a společenské hierarchie v politickém chaosu 70. let.

18. 3. 19:15 Bohemian Rhapsody
9. 2., 16. 2., 9. 3. 17:00
27. 2.  19:15
Velká Británie / USA, 2018, 134 min
Režie: Bryan Singer
Hrají: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy a další

Jediné, co je pozoruhodnější než jejich muzika, je jeho příběh. Bohemian Rhapsody popisuje hudební dráhu i nekontrolovatelnou životní spirálu Freddieho Mercuryho. Snímek je rámcován založením skupiny Queen v roce 1971 až po památný koncert Live Aid v roce 1985.

1. 4. 19:15 Zelená kniha
USA, 2018, 130 min
Režie: Peter Farrelly
Hrají: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Don Stark a další

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy.

8. 4. 19:15 Favoritka
Irsko / Velká Británie / USA, 2018, 119 min
Režie: Yorgos Lanthimos
Hrají: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult a další
Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna, plachá, přehlížená a ne příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů. Její jedinou oporou v životě je lady Sarah, která se díky ní dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie, za nejistou královnu prakticky vládne a svou pozici si ostře střeží. Když Sarah na dvoře přijme sestřenici Abigail, netuší, že může ohrozit její roli královniny favoritky.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka