Plzeň zahájí proces fúze své teplárny s Plzeňskou energetikou

Zastupitelé města Plzně ve čtvrtek rozhodli o budoucí strategii společnosti Plzeňská teplárenská.

Cílená propagace v Plzni

Souhlasili se zahájením procesu fúze sloučením této dosud stoprocentně městské společnosti a soukromé společnosti Plzeňská energetika a. s. Poměr vlastnictví akcií ve společnosti Plzeňská teplárenská bude po fúzi činit nejméně 65 procent ve vlastnictví statutárního města Plzně a nejvýše 35 procent ve vlastnictví EP Energy a. s., která je jediným společníkem společnosti Plzeňská energetika a. s. Společnost EP Energy a. s. je ovládána společností Energetický a průmyslový holding a. s (EPH). Fúze by měla být zrealizována do konce roku 2018.

Důvodem, proč se zastupitelé další strategií své městské firmy zabývali, bylo především to, že od poloviny roku 2021 budou platit nové přísné ekologické limity a Plzeňskou teplárnu kvůli tomu čekají velké investice do modernizace uhelných zařízení. Dalším z důvodů je obtížně předvídatelný vývoj na evropsky propojeném energetickém trhu, daný evropskou legislativou, která výrobě energie z uhlí nepřeje. Ve spolupráci s evropsky významným výrobcem energie, EPH Daniela Křetínského, se šance na překonání těchto problémů jeví do budoucna jako reálnější, než pokud by Plzeňská teplárenská zůstala jen osamoceným lokáním energetickým zdrojem.

Spojení obou subjektů znamená investici 0,5 miliardy korun do modernizace kotlů, zachování stabilní nízké ceny tepla, kdy Plzeň má druhou nejnižší cenu tepla v České republice (nejlevnější teplo dodávají Elektrárny Opatovice do Pardubic a Hradce Králové, vlastníkem těchto elektráren je EPH), zvýšení dividendy až o 70 milionů korun ročně a také jednorázovou úsporu na pravidelných investicích ve výši 100 milionů korun. Významným přínosem při fúzi obou společností je efektivnější prodej elektřiny a synergické úsporné efekty při nákupu surovin a obslužných činností.

Pokud by zastupitelé zvolili druhou variantu, tedy zachování Plzeňské teplárenské ve 100procentním vlastnictví města, znamenalo by to investici do modernizace kotlů až ve výši 1,5 miliardy korun, tím také další úvěrové zatížení Plzeňské teplárenské a dlouhodobé nevyplácení dividend. Právě dlouhodobé perspektivy samostatné Plzeňské teplárenské nelze při současných trendech vývoje energetiky v Evropě přesně odhadnout.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka