TOP 09 v Plzni uctila památku Jana Palacha

Předseda plzeňské TOP 09 Michal Vozobule v úterý s několika desítkami členů a příznivců na náměstí T. G. Masaryka uctil památku Jana Palacha a jeho následovníků položením květin a zapálením svíček.

Cílená propagace v Plzni

TOP 09 si celý tento týden připomíná v městech a obcích po celé republice nejen 50. výročí hrdinského činu Jana Palacha, ale také 30 let od Palachova týdne v roce 1989, kdy studenti pozvedli jeho odkaz.

„Jan Palach řekl, že člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí. Jeho slova by pro nás měla být mementem. V době, kdy se většina národa smířila s okupací a normalizací, on rezignovat odmítl. Dnes se jeho čin často bagatelizuje, nebo je vnímán jako pouhý protest proti ruské okupaci. Je třeba ho však vnímat především jako protest proti postupnému mravní letargii a rezignaci. A připomínat si také osudy jeho následovníků,“ říká předseda plzeňské TOP 09 Michal Vozobule.

Hrdinský čin Jana Palacha v Plzni několik dnů po něm následoval pětadvacetiletý Josefa Hlavatý. „Ten se upálil právě zde na tehdejším Dukelském náměstí v pondělí 20. ledna 1969. To je také důvod, proč jsme zvolili jako místo pro dnešní pietní setkání právě toto místo,“ objasňuje předseda místní organizace TOP 09 Plzeň 3 Radoslav Škarda.

Na závěr pietního setkání zazněla zhudebněná báseň věnovaná Janu Palachovi s názvem „Padesát“, kterou pro tuto příležitost složil plzeňský básník David Brabec. „Anglický filozof Edmund Burke řekl, že k tomu, aby na světě zvítězilo zlo, stačí když dobří lidé neudělají nic. Vzpomeňme proto na oběť, kterou Jan Palach svým činem přinesl a pojďme bojovat za svobodu, kterou pomohl vybojovat, vždy, když je v ohrožení,“ vyzývá Michal Vozobule.

David Brabec

Padesát

 Už je to půlstoletí,
 zní hrůza výkřiků.
 Oběti bez objetí,
 v davu mučedníků.
 Dláždění nechladí,
 bolestná záře je.
 A oheň nehladí.
 Chybí tu naděje.

 Socha Václava na koni,
 kůň hlavu, zdá se, naklonil.
 Bolest matčina syna.
 Vstříc smrti nebyl strach,
 v občance Jan Palach,
 a oheň nezhasínal...

 A pak padesát zim
 přežitých zbylo tu.
 A já v nich nacházím,
 jen torza životů.
 Květiny do vázy.
 bolest, slz krůpěje.
 Snad nyní přichází
 vzkříšení. Naděje.

 Uteklo tu pár deštivých dnů,
 sněží při Palachově týdnu,
 na město při stmívání?
 A ač prý jsme tu přechodně,
 nezmizí zář, žár pochodně.
 Snad přijde požehnání...
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 16.01.2019 08:08



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka