Třináctka zve ve středu na komentovanou prohlídku výstavy Riziko loajálnosti

Západočeská galerie v Plzni zve na komentovanou prohlídku výstavy RIZIKO LOAJÁLNOSTI - RAKOUSKÁ, NĚMECKÁ A ČESKÁ KULTURNÍ IDENTITA V UMĚNÍ 19. STOLETÍ. Prohlídka se koná ve středu 18. března v 17 hodin ve výstavní síni „13“, Pražská 13. Výstavou provází její autorka Taťána Petrasová (Ústav dějin umění AV ČR, v. v. i.)

Cílená propagace v Plzni

Další komentovaná prohlídka s autorkou výstavy se bude konat 15. dubna. Výstava potrvá do 17. května 2015. 

Výstava byla připravena ve spolupráci s Ústavem dějin umění AV ČR, v. v. i., v Praze k programu 35. ročníku plzeňského mezioborového sympozia k problematice 19. století na téma „Neviditelná loajalita? Rakušané, Němci, Češi v české kultuře 19. století“, pořádaného každoročně v rámci festivalu Smetanovské dny.

Na výstavě jsou představena umělecká díla známých zakladatelských osobností českého umění 19. století, Josefa Zítka, Julia Mařáka, Františka Ženíška či Josefa Mánesa, oficiálních autorů habsburského dvora z hlediska politické, spolkové, profesní nebo občanské loajality.

Umělecká díla se většinou spojují s tvůrčím procesem, jehož převažující složku tvoří svobodná imaginace. Počátky moderních stylů se tedy dokládají díly, která nevznikala na objednávku a umělec je jako „volné umění“ nabízel prostřednictvím výstav nebo společenských kontaktů a galeristů. K moderní tradici však patří i hledání identity, a tím i tvorba, jež plnila především funkci reprezentace státní, spolkové, náboženské nebo rodové. Nadosobní závazky loajality vynikly často teprve v kontextu určitých nakladatelských počinů, například Die Österreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild (1896). Jindy zcela spontánně vyjadřovaly identifikaci umělce s určitou krajinou jako symbolickým zobrazením státu.

Výstavu doprovází katalog, jehož editorkou byla autorka výstavy, Taťána Petrasová.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka