Týden zvířecích záchranářů: Okřídlený fantom sejmul dalšího běžce

V neděli 2. 6. 2019 v ranních hodinách opět zaútočila poloochočená káně lesní na plzeňských Borech na dalšího běžce.

Cílená propagace v Plzni

Ten tentokrát skončil s poškrábanou hlavou na ošetření u lékaře, kde mu drápance vydesinfikovali. Podle fotografie se jednalo opět o stejného dravce, který operuje na asfaltové spojce v lese za psím útulkem v Plzni na Borských polích.

" Je nám to líto, ale neumíme problém vyřešit, dravec si vybírá pouze určitý druh lidí, nejčastěji běžců, a pravděpodobně s výrazným oteplením se opět dostal do toku a hledá si partnera či chrání teritorium. Nedokážeme případ vyřešit a krom toho, že se jedná o atypické chování člověkem „zmršeného“ (uměle odchovaného, špatně vycvičeného, následně vypuštěného) dravce, který se chová tak, jak se chová, nevíme o něm nic. Předpokládáme, že jeho chování je dočasné, napadá pouze dospělé lidi a to ještě běžce, takže buď běhejte jinde, nebo s pokrývkou hlavy. Z naší strany nemá případ řešení, opakovaný pokus o odchyt dravce se nám nezdařil a k odlovu (zastřelení) není zákonný důvod," říká šéf záchranné stanice živočichů Karel Makoň.  


Parašutista z Čemín

 Naprosto neuvěřitelný případ řešili zvířecí záchranáři v pondělí 27. 5. 2019 v Čemínech na Plzni severu. Bylo krátce před třetí hodinou odpoledne, když telefonoval čapí zpravodaj pan Tolar z Čemín, že jeho soused pan Václav Muhr při sekání trávy cca 100 m od paty 32 m vysokého komína s čapím hnízdem našel v trávě živé a vitální malé mládě čápa bílého. "Nevěřil jsem tomu, že by zhruba tři týdny staré mládě z 32 m vysokého komína spadlo dolů a zůstalo živé. Dokonce jsem si myslel, že pán našel mládě holuba, který by při troše fantazie mohl být s čápem snadno zaměněn. O to více jsem pak byl překvapen, když jsem na zemi u pana Muhra viděl opravdu živé a o potravu žadonící cca dva týdny staré mládě čápa bílého. Nevěřil jsem svým očím a pomocí dalekohledu zkontroloval stav na hnízdě. Z dálky bylo vidět, že i na hnízdě jsou pravděpodobně stejně stará mláďata, u kterých stál jeden z rodičů. To, že jedno mládě bylo pod komínem na zemi, však staří pravděpodobně ani nevěděli, a tak jsme se přímo na místě všichni rozhodli, že by bylo dobré malého čápa na hnízdo rodičům vrátit," líčí Makoň.

Ten požádal jsem proto telefonicky o technickou podporu a součinnost profesionální hasiče Plzeňského krajského hasičského sboru. Vysvětlil vše operačnímu důstojníkovi, a během chvilky přijela na místo hasičská posádka i s výsuvným žebříkem. Jednalo se o zcela mimořádnou akci, a díky hasičům se podařilo téměř okamžitě vrátit mladého „parašutistu“ zpět k sourozencům a rodičům do jejich hnízda.

A jak se tedy malé čápě z nepřístupného 32 m vysokého komína s hnízdem dostalo dolů na zem? S největší pravděpodobností se muselo něčím přilepit jednomu z rodičů k peří a ten ho nechtěně snesl na louku nedaleko hnízda. Při dosedání lepený spoj povolil a mládě odpadlo do trávy. Dospělý čáp pak nedokáže mládě sebrat a vrátit do hnízda, jelikož není uzpůsoben k tomu, aby ho nesl v zobáku či prstech zpět na hnízdo. To samé nepřichází v úvahu ani obráceně, a tak mládě muselo čekat na pomoc.   


Káně pod hnízdem

 I další případ se odehrál pod hnízdem a týkal se malého mláděte. Je středa 29. 5. 2019 odpoledne. Revírník (hajný) Lesů ČR pan Václav Davídek hlásí nález mladého dravce v prachovém peří ležícího ve vysoké trávě uprostřed lesa kousek od Starého Plzence a nákupního centra Olympie Plzeň. „ Nechal jsem mládě na zemi, nic mu není, ale asi spadlo z hnízda, které jsem nenašel. Teď jsem už zase jinde, ale odpoledne se tam vrátím a mohu vám to ukázat,“ vysvětluje hajný.

Karel Makoň vyráží na lokalitu.  Opravdu, mladá cca 14 dní stará káně lesní leží přimáčknutá k zemi kousek od vysoké borovice. "Společně s hajným se díváme do korun okolních stromů, když vtom vidíme cca 15 m nad zemí v koruně borovice hnízdo z drobných klacků. Pod hnízdem je trus, to by tam mohla být ještě další mláďata. Momentálně marodím s kolenem, a tak já nahoru nevylezu. Volám kolegu Miloše Paiskera. Ten přijíždí na lokalitu rovněž. Během několika minut je na hnízdě, kroužkuje jedno mládě v něm a následně i to druhé ze země. Zhruba po dvou hodinách od předání spadlého mláděte panem hajným Davídkem je mládě zpět na hnízdě u sourozence a svých rodičů," popisuje Makoň.

Víc už dělat nelze, teď si to musí příroda už vyřešit sama. "Děkuji všem zúčastněným, hlavně pak panu hajnému Davídkovi za ochotu, pomoc, operativní jednání a hlavně správný postup při nálezu mláděte v lese. Mládě nechal na místě, nesahal na ně a než cokoliv udělal, tak zavolal a poradil se. Tak to má být!"    


Kachna s mláďaty na Borských polích
 Takový běžný pátek. Od božího rána od rozednění má Karel Makoň jeden telefon za druhým. Původně má v plánu zkontrolovat a okroužkovat mláďata výra velkého, ale to asi úplně neklapne, jelikož urgentní výjezdy se časově překrývají.

Kachna na Borských polích v Panasonicu s devíti mláďaty se vydala na Borskou přehradu, ale s ohledem na rušný automobilový provoz několika silničních tepen a průmyslových objektů, které musí s nelétavými mláďaty překonat, nemá šanci se k vodě dostat. K tomu jí cestou několik mláďat spadlo do odvodňovacího kanálu, a tak na místě je jak personál Panasonicu, tak odchytová skupina městské policie. Původně vše vypadlo slibně, létavá samice se všemi čerstvě vylíhlými mláďaty byla strážníkem odchytové skupiny úspěšně odchycena (což je základ) a připravena k předání. Ovšem při manipulaci se samice strážníkovi vyškubla z ruky a ulétla.

"To je ovšem problém, protože malá mláďata matku potřebují a bez ní by musela být složitě odchovávána u nás na záchranné stanici.  Dorazil jsem na místo dosti zpěněný, mláďata v krabici na oploceném kousku trávníku hned vedle parkoviště pro zaměstnance hlasitě pískala a nervózní kachna létala ve velkých kruzích kolem. Tu už jen tak někdo nechytí, je zrazená, a když se nám povede jí mláďata předat, tak ji maximálně k vodě doprovodíme a zajistíme bezpečný přesun přes silniční komunikace. Vysypal jsem devět mláďat na asfalt pod plot do Panasonicu. Matka usedla uvnitř areálu u nákladních ramp a začala je volat. Poslušně k ní doběhla a všichni pak společně zmizeli v dalším nepatrném ostrůvku vysoké trávy v areálu. Ta tam musí mít hnízdo a teď tam na ně sedne,“ konstatuje zvířecí záchranář a vyráží dovnitř.

A opravdu, přes stébla trávy vidí kachnu přimáčklou k zemi a pod ní slyší štěbetání mláďat. "Dělám, že ji nevidím, jen koutkem oka sleduji, co udělá, když se přiblížím. I ona mě sleduje, ani se nehne a opravdu si myslí, že ji nevidím. Když jsem téměř u ní, rychle se ohnu k zemi a přimáčknu ji rukou k hnízdu. Mám ji! Honem přineste plátěné pytlíky z auta.“

Karel Makoň dává samici do transportního pytle, sbírá všech devět mláďat a za necelých 15 minut je všechny vypouští na Borské přehradě. Naštěstí vše klaplo, jak nejlépe mohlo.

Vrací se na Borská pole chytat mládě drozda kvíčaly, které vlétlo do skladu přepravní společnosti. I tady sjou zvířecí záchranáři  úspěšní, a po dvaceti minutách vypouští odchycené mládě mimo halu ke starostlivým rodičům křičícím venku.  
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka