U Stvolen srazilo auto ťuhýka

Záchranář Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Jaroslav Hruška (ČSOP Plzeňsko) v místě svého bydliště na Manětínsku zajímavého ptačího pacienta.

Cílená propagace v Plzni

Jednalo se o ťuhýka šedého, méně známého a o to více zajímavého pěvce z čeledi  ťuhýkovitých. Tento černobílý krasavec u nás hlavně zimuje a můžeme ho zahlédnout sedět na špici křovisek u méně frekventovaných silnic, v polních remízech či na vyvýšených místech typu dřevěných telegrafních sloupů v otevřené krajině.

Ťuhýk šedý u nás hnízdí sporadicky, a tak z jara a v létě ho málokdy uvidíme. Loví a konzumuje hlavně hmyz, menší obratlovce a v zimě pak zejména myši (hraboše). "Ťuhýk, jak je vidět na rukou Hany Makoňové (která ťuhýka ošetřovala a „vyhrála“ k držení při fotografování), má velice ostrý zobák, který se nebojí používat nejenom při lovu potravy, ale i při ošetření křídla a manipulaci," popisuje zvířecí záchranář Karel Makoň.

Focený krasavec byl nalezen u obce Stvolny sražený autem a podle toho, jak se zranění podaří vyléčit, bude následně buď vrácen zpět do volné přírody a nebo zůstane v nějakém reprodukčním či expozičním chovu jiné záchranné stanice či  ZOO.

foto: desop/taťána typltová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka