U Zruče uhynuli po užití otrávených návnad pes a liška

Od začátku letošního roku 1. ledna 2019 se policisté Městského ředitelství policie Plzeň zabývají intoxikací psa neznámou látkou, ke které došlo v lesním porostu v katastru obce Zruč-Senec.

Jarní servisní akce AUTO CB

I přes okamžitě poskytnou veterinární pomoc došlo k úhynu psa. Následně dne 6. ledna 2019 byl policii nahlášen nález kadáveru lišky rovněž poblíž areálu Orlík v katastru obce Zruč-Senec. Vzhledem k okolnostem případu,  vzniklo podezření, že by se mohlo jednat o intoxikaci karbofuranem, tedy vysoce jedovatou látkou, která byla dříve využívána zejména v zemědělství, přičemž od roku 2008 je v celé EU zakázána.

Zda se skutečně jedná o uvedenou toxickou látku v současné době policisté prověřují ve spolupráci s odbornými orgány státní správy, kdy v současné době jsou prováděny laboratorní vyšetření zajištěných vzorků a patologicko-morfologické a toxikologické vyšetření uhynulé lišky.

"Pokud se budeme zabývat tímto problémem v trestně právní rovině, tak lze konstatovat, že již jen tím, že pachatel umístí takovou návnadu obsahující karbofuran do přírody a dojde k otravě volně žijících či domácích zvířat dopouští se tím přečinu týrání zvířat, ale také přečinu pytláctví a samozřejmě přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Pokud je v důsledku takového jednání usmrcen jedinec takového druhu živočicha, který je zvláště chráněný nebo kriticky ohrožený, dopouští se tím pachatel také přečinu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," říká policejní mluvčí Iveta Kořínková.

V každém případě takové jednání je z pohledu zákona trestné a každý takový nález návnady či uhynulého zvířete je nutné oznámit Policii České Republiky, Krajské veterinární správě nebo České inspekci životního prostředí. Návnada, respektive jedová látka je v tomto případě umísťována nejčastěji do živočišných produktů jako je vejce, ryby, vnitřnosti nebo uhynulá drůbež. V žádném případě by se lidé neměli návnady nijak dotýkat ani s ní manipulovat, a to zejména z důvodu ochrany svého vlastního zdraví.

ilustrační foto


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 15.01.2019 06:00



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka