Umělecká cena města Plzně za rok 2015 už má své nominace. Získat ji má i Petr Forman

Rada města Plzně souhlasila s návrhem nominací pro jednotlivé kategorie Umělecké ceny města Plzně za rok 2015.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pokud návrh schválí zastupitelé, cenu za mimořádný počin obdrží šéf plzeňské opery Tomáš Pilař, bývalý umělecký ředitel projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 Petr Forman, za celoživotní dílo sólista plzeňského baletu Jiří Žalud a dále také spolek Svět podle Jakuba, událostí roku bude vyhlášen projekt Umělec a totalita. 

„Jednotlivá ocenění jsou každoročně předávána laureátům na slavnostním ceremoniálu, v letošním roce je tato akce plánována na 21. září 2016 v Malém sále Měšťanské besedy v Plzni,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa. Návrhy na nominaci, které mohly podat fyzické i právnické osoby, se zabývala odborná porota. Ta navrhla udělit Uměleckou cenu města Plzně za rok 2015 v následujících kategoriích:

Cena za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let – Tomáši Pilařovi, opernímu režisérovi, výtvarníkovi a současnému šéfovi opery Divadla J. K. Tyla v Plzni, a to za režii představení Mozart a smrt, které mělo premiéru 20. června 2015. 

Cena za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let – Petru Formanovi za představení UBUdneS, které vzniklo ve spolupráci s belgickým městem Mons a za představení Symfonie zvonů v rámci slavnostního zahájení projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, koncept sezony nového cirkusu a koncepci programu celého roku 2015. 

Cena za celoživotní dílo („síň slávy“) – Jiřímu Žaludovi, který je s plzeňským divadlem spojen 60 let (s dvouletou výlukou v době vojenské prezenční služby a jedné sezony v Laterně magice). Do angažmá v Divadle J. K. Tyla nastoupil v roce 1954 a patřil k těm, kteří po boku Jiřího Němečka spoluzakládali slavnou éru plzeňského baletu. V letech 1968 a 1991 až 1992 byl pověřen vedením souboru, jako umělecký šéf v letech 1992 až 1995 usiloval o rozvoj souboru a možnost jeho prezentace, znovu prosadil premiéry dvou svébytných tanečních inscenací ročně. Důležitá byla i jeho práce trenérská a pedagogická. Sólistou plzeňského baletu se Jiří Žalud stal v roce 1961, svou taneční dráhu neukončil ani po odchodu do důchodu v roce 1997. S mateřským souborem spolupracuje dodnes, jak dokládá jeho Batiatus, výrazná postava majitele gladiátorské školy v inscenaci Spartaka. 

Cena „Společnost přátelská umění a kultuře/Mecenáš(ka) plzeňské kultury“ – spolku Svět podle Jakuba, který investuje vlastní úsilí, čas a nápady, včetně finančních prostředků. Snaží se o záchranu varhan v kostele sv. Barbory v Manětíně, připravuje výjimečné projekty, jako je například Symfonie 5 ŘEK, a podporuje a inspiruje osobnostní rozvoj mladých umělců.

Cena za významnou kulturní událost roku – Plzeňské filharmonii, Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni a Ústavu pro studium totalitních režimů – za projekt Umělec a totalita. Dne 17. listopadu 2015 uspořádala Plzeňská filharmonie dva mimořádné koncerty. První byl určen vězňům a zaměstnancům plzeňské věznice. V komponovaném matiné zazněl v podání Českého noneta Nonet g moll, op. 43 Rudolfa Karla, který vznikal v těžkých podmínkách totalitního režimu během skladatelovy vazby v pankrácké věznici za druhé světové války. Druhým byl komponovaný celovečerní pořad, připomněl historické události 17. listopadu i aktuální rizika pro lidská práva a demokracii. Plzeňská filharmonie na projektu spolupracovala s Ústavem pro studium totalitních režimů. Osobnosti, které v pořadu vystoupily, hovořily také k nejaktuálnějšímu dění a reagovaly i na teroristické útoky v Paříži z 13. a 14. listopadu 2015. V rámci večera zaznělo pod taktovkou šéfdirigenta Plzeňské filharmonie Tomáše Braunera, velmi náročné dílo, Symfonie č. 4, c moll D. Šostakoviče, op. 43.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka