Umělecká cena města Plzně za rok 2016 má své držitele

Baletní sólistka Divadla J. K. Tyla Jarmila Hruškociová (dříve Dycková), šéfdirigent Plzeňské filharmonie Tomáš Brauner, plzeňský loutkář Pavel Vašíček, propagátor jazzu v Plzni Ivan Slabý a Západočeská galerie obdrželi Uměleckou cenu města Plzně 2016.

Cílená propagace v Plzni

Laureátům ceny předal plzeňský primátor Martin Zrzavecký a jeho první náměstek Martin Baxa ve středu 20. září 2017 v plzeňské Měšťanské besedě. O nevšední hudební zážitek se postaral svým vystoupením světoznámý violoncellista Petr Nouzovský.            

„O tom, že je Plzeň kulturním městem, jistě nikdo nepochybuje. Je mi velkou ctí a milou povinností, že mohu předat ceny tak významným představitelům plzeňské kulturní scény,“ uvedl při zahájení plzeňský primátor Martin Zrzavecký. 

Cena je udělována od roku 2013 za významnou uměleckou činnost, dílo či kulturní počin, které v předešlém roce významně obohatily kulturní dění a rozvoj města Plzně a přispěly k posílení dobrého jména města. Jednotlivce i instituce na ocenění v pěti kategoriích navrhuje odborná porota, jež vybírá z nominací zaslaných veřejností. Nominaci musí odsouhlasit radní, konečné slovo má zastupitelstvo.    

Město Plzeň cenu udělilo v následujících kategoriích:

Cenu za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let získala Jarmila Dycková, nyní  Hruškociová, sólistka baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni, za titulní role Carmen, Múzy, dvojroli Odetty a Odilie s přihlédnutím k roli Slečna Julie. Sólistka letos završí desátou sezonu působení v souboru baletu Divadla J. K. Tyla.

Cena za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let byla udělena Tomáši Braunerovi za jeho uměleckou činnost a nastudování Dvořákova oratoria Stabat Mater s Plzeňskou filharmonií a Filharmonickým sborem Brno dne 9. června 2016 u příležitosti 175. výročí narození skladatele. Tomáš Brauner je v současné době šéfdirigentem Plzeňské filharmonie a hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Cenu za celoživotní dílo obdržel Pavel Vašíček. Umělec, který letos oslavil sedmdesátiny, patří k mimořádným osobnostem kulturního života Plzně a českého loutkářství, jež je nově součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Pavel Vašíček spolupracoval jako režisér a dramaturg na desítkách inscenací, je autorem mnoha původních dramatizací a divadelních adaptací, za svou práci získal mnoho ocenění. Podílel se na řadě výstav zaměřených na daný obor. Je spoluautorem několika publikací, především Plzeňského loutkářství, stále spolupracuje s Divadlem Alfa v Plzni.

Cena Společnost přátelská umění a kultuře/ Mecenáš(ka) plzeňské kultury patří docentu Ivanu Slabému za investování vlastního úsilí, času a nápadů včetně finančních prostředků do propagace jazzu ve všech jeho podobách v Plzni a okolí, jemuž se věnuje přes 25 let. Díky jeho aktivitám se na jazzových festivalech v Plzni objevily velké světové jazzové hvězdy, nositelé cen Grammy a dalších ocenění. Na organizaci jazzových akcí pracuje Ivan Slabý prakticky sám. Jedná s kapelami, shání sponzory, a pokud to situace vyžaduje, investuje své vlastní peníze.

Cenu za významnou kulturní událost roku obdržela Západočeská galerie v Plzni za výstavu Zmizelá Plzeň, která se konala od 4. listopadu 2016 do 9. února 2017 ve výstavní síni „13“. Na historických obrazech sbírek Západočeské galerie, na fotografiích, modelech a řadě dokumentů výstava připomínala stavby i celé části města, které zanikly nebo doznaly podstatných změn. Cenu převzali ředitel galerie Roman Musil a architekt Petr Domanický. 

Od ledna do března 2018 může veřejnost zasílat nominace v jednotlivých kategoriích Umělecké ceny města Plzně za rok 2017, a to buď prostřednictvím webových stránek města Plzně či podáním nominace přímo na Odboru kultury Magistrátu města Plzně.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka