Únorová Beseda: Kolem světa, Josef Formánek i Michal Prokop

V prvním únorovém týdnu (2. – 3. 2. 2019) nabídne divákům v Měšťanské besedě největší cestovatelský festival KOLEM SVĚTA možnost cestovat po pozoruhodných místech naší planety.

Cílená propagace v Plzni

Dvoudenní festival nabídne celkem jedenáct zajímavých přednášek. Ta úplně poslední, dvanáctá, přináší 3. února 2019 vyprávění Vandráků (herců Pavla Lišky, Jana Révaie a režiséra Hynka Bernarda ) o putování Střední Amerikou na motorkách. Na tuto přednášku neplatí celodenní vstupenka na festival, ale držitelé celodenní festivalové vstupenky mají nárok na 20% slevu.

Novinkou v programu Měšťanské besedy pro rok 2019 je cyklus Dnes čtu já, který nabídne příležitost potkat se s významnými českými autory. Diváci se dočkají čtení z vydaných knih i dosud nevydaných textů, těšit se mohou na diskuzi s autory a příležitostně také projekce filmů natočených podle literární předlohy. V pátek 15. února představí v Kině Beseda  Josef Formánek  své dvě knihy – Dvě slova jako klíč a Umřel jsem v sobotu. Po čtení následuje beseda s posluchači a po krátké přestávce projekce celovečerního filmu Úsměvy smutných mužů.

HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

4. 2. 19:00 Zpívám, tedy jsem

Při hudebních večerech tradičního cyklu, který uvádí Jiří Untermüller, uslyšíte nejkrásnější operetní melodie v podání členů souboru DJKT, mezi nimiž budou Venuše Dvořáková, Roman Krebs, Hana Spinethová a další.

Klavírní doprovod: Táňa Vaněčková / Ivana Janečková

6. 2. 19:30 Michal Prokop & Framus Five

Framus Five se řadí mezi jednu z nejvýznamnějších skupin české rockové historie. Prapočátky skupiny lze najít už v roce 1963, ale skutečná historie pod stávajícím názvem se datuje od roku 1967, kdy se dosavadní kytarista Michal Prokop poprvé postavil k mikrofonu jako zpěvák. Svou činnost přechodně ukončila dvakrát, jednou v roce 1971 a pak v roce 1990, kdy leader Michal Prokop vstoupil do politiky. V roce 2006, po vydání desky Poprvé naposledy, Framus Five naplno obnovil svou koncertní činnost v této sestavě:

Michal Prokop

Luboš Andršt - kytara

Jan Hrubý - housle

Jan Kolář / Pavel Drešer - klávesy, zpěv

Jiří Šíma - saxofon, zpěv

Roman Kubát - trubka

Zdeněk Tichota - basa

Pavel Razím - bicí

7. 2. 19:30 Ivo Jahelka & Miroslav Paleček

Spojení dvou písničkářů, které stojí za to vidět a hlavně slyšet. Těšit se můžete na společné písně i na sólo vystoupení jak Iva Jahelky, tak Miroslava Palečka.

17. 2. 19:00 Karel Plíhal

Ojedinělý hudebník textař a poeta, se po koncertní pauze způsobené zdravotními potížemi s rukou vrací na koncertní podia. Karel Plíhal v jedné chvíli dokáže publikum rozesmát veselou básničkou, aby vzápětí posluchače rozněžnil a roztesknil emotivním textem písně. Jednočlennou kapelu Karla Plíhala posílil skvělý kytarista Petr Fiala, kterého Karel potkal na hudební škole v Hradci Králové.

Na Plíhalově koncertě posluchače čeká jemná a hravá poetika, komorní atmosféra a to vše ve formě inteligentně humorných, často vyzrále sebeironických textů nebo krátkých veršovánek uvozujících či doplňujících jednotlivé písničky. A zároveň famózní kytarové umění.

Mládeži do 12-ti let nepřístupno!!!

18. 2. 19:00 The Backwards - Beatles revival

BEATLES - Solo Years

Strhující výlet do hudební minulosti plné nezapomenutelných hitů pro několik generací fanoušků slavné britské kapely čeká na všechny návštěvníky koncertu. Nový program pod názvem BEATLES - SOLO YEARS kromě největších hitů BEATLES nabídne také nejznámější songy jednotlivých členů kapely Beatles, které vznikly po rozpadu legendárního bandu.

THE BACKWARDS - Beatles revival je bezpochyby jeden z nejlepších Beatles revivalů na světě! Kapela je dvojnásobným vítězem Světového Beatlefestu v New Yorku a účinkovala ve 3 muzikálech o Beatles.

Složení kapely:

Dalibor Štroncer (John Lennon)

Miroslav Džunko (Paul McCartney)

František Suchanský (George Harrison)

Daniel Škorvaga (Ringo Starr)

20. 2. 19:00 HOP TROP 40. sezóna

Host Věra Martinová

Hop Trop patří ke špičce českého folku a country a už 40. sezónu vystupuje v nezměněném složení. A to je třeba oslavit! Na koncert pozvali speciálního hosta, Věru Martinovou a zahraje s nimi i velký orchestr. Za svoji hudební kariéru nasbírali Jaroslav Samson Lenk, Ladislav Huberťák Kučera a Jaromír Šroub Vondra spoustu humorných fotek a videí, o které se chtějí se svými příznivci na projekci během koncertu podělit.

DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

3. 2. 17:00 Caveman

20:00

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

4. 2. 19:00 Celebrity

Celovečerní stand-up comedy Ondřeje Sokola!

Studio Dva

Pořad, který napsal a ve kterém hraje pouze Ondřej Sokol, nabízí nečekaný pohled nejen do Ondřejova soukromí, ale i do soukromí téměř všech umělců v České republice.

Podle Ondřeje je stand-up disciplína, kde je člověk sám za sebe, a tím pádem je to něco mezi románem na jevišti, epickým vyprávěním a zvláštním, odlehčeným hraním.

Napsal a hraje: Ondřej Sokol

Délka představení: 1 hod. 30 min. (bez přestávky)

13. 2. 19:30 Dokud nás milenky nerozdělí

Pantheon production s.r.o.

Brilantní situační komedie plná zvratů a záměn o tom, kolik milenek je zapotřebí ke zkáze jednoho dlouholetého manželství.

Rosalie a Francis rekapitulují své dosavadní manželství a určitě by se shodli na tom, že jsou spolu šťastní, kdyby se právě neprovalilo, že Francis žije dvojí život. Celá rodina se ocitá v komickém zmatku, Rosalie vrací odvetný úder, dceři se za podivných okolností hroutí manželství a další postavy celý děj ještě dál humorně zamotávají.

Hrají: Veronika Freimanová, Vladimír Kratina, Diana, Jana Bernášková, Kateřina Lojdová, Luděk Nešleha

14. 2. 19:30 Táta

Celosvětově úspěšná divadelní komedie aneb “humorná zpověď novopečeného otce” Budete plakat smíchy i dojetím. Být tátou je úžasné! Být dobrým tátou ale vyžaduje hodně odvahy, odhodlání a zručnosti. Herec a táta Roman Pomajbo vás seznámí s pohledem moderního muže na těhotenství, porod a plínky.
Představení není vhodné pro děti do 15 let

21. 2. 19:30 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

24. 2. 19:00 Božena Němcová - Neumím jinak, než láskou

Byla mučednicí lásky. Hořela pro ni - neuměla jinak, než láskou - ale nepotkala ji. Manželka, matka, milenka - všechno všanc, všechno celou bytostí, nic napůl. A velká spisovatelka, která jako Mácha a Havlíček pozdvihla naši literaturu k výšinám. Je uhrančivá tvorbou i životním stylem. Nezkrotitelně svobodná, spanilá duchem i zjevem. A vznešená tragickým údělem svého nedlouhého života. Text i inscenace směřují k více žánrové koláži jejího života s Josefem Němcem, plného dramat, vzpoury, souznění i poezie.

Hrají: Tatiana Vilhelmová, Aleš Procházka a Tomáš Pavelka

Hudební spolupráce: Emil Viklický

Režijní spolupráce: Viktorie Čermáková

Pořadatel VM ART production s.r.o.

25. 2. 19:00 Veletoč

Divadlo Kalich

Autorská komedie herecké legendy Ivy Janžurové na námět další oblíbené herečky Jany Paulové. Hru, která žánrově lehce připomene slavnou éru české filmové komedie, jíž Iva Janžurová zásadní měrou spoluutvářela, režíruje vyhledávaný a originální divadelník a výtvarník Šimon Caban.

Hrají: Iva Janžurová, Eva Holubová, Marian Roden, Sabina Remundová, Aleš Bilík / Přemysl Pálek

Autor: Iva Janžurová

Režie: Šimon Caban

Scénografie: Šimon Caban

Kostýmy: Simona Rybáková

Hudba: David Solař

Pořadatel: JT PROMOTION

27. 2. 19:00 Můj báječný rozvod

Můj báječný rozvod je velice laskavá komedie, kterou irská autorka věnovala všem, kteří nikoli vlastní vinou zůstali sami. Všechny postavy vytváří Eliška Balzerová. Když autorka Geraldine Aron navštívila premiéru ve Viole, nešetřila na adresu české protagonistky slovy chvály.

Představení není vhodné pro děti do 15 let.

OSTATNÍ ŽÁNRY

15. 2. 18:00 Dnes čtu já: Josef Formánek

Dvě slova jako klíč a Umřel jsem vsobotu

Kino Beseda

Autorské čtení vKině Beseda, beseda a po přestávce projekce celovečerního filmu Úsměvy smutných mužů.

Příběhy o lásce, vině a smíření se magicky propojují v laskavé knize o hledání smyslu života. Podivuhodné osudy lidí z různých koutů světa líčí zatím poslední kniha Josefa Formánka Dvě slova jako klíč. A strhující mrazivý příběh, co se skutečně stal. V knize Umřel jsem v sobotu vypráví autor příběh o ztrátě dítěte, o osudu a naději. O tom, co se stane, když se nevyrovnáme s minulostí. Přijde vůbec nějaká budoucnost?

CESTOVÁNÍ S BESEDOU

2. 2. SOBOTA

60min + 15 min diskuse

13:00 Západní Kanada (Miloslav Martan)

14:30 Tři roky v Saúdské Arábii (Lukáš Synek)

16:00 Mé nepálské Lásky (Michaela Mysha Gautam)

17:30 Nejkrásnější NP a treky jihozápadu USA (Karel Wolf)

19:00 Nejkrásnější treky Bolívie (Martin Úbl)

13:00 Západní Kanada

přednáší Miloslav Martan

Západní část Kanady je jednou z nejpestřejších přírodních oblastí světa. Krásná města Victoria a Vancouver dýchají velmi příjemnou a poklidnou atmosférou. Pobřežní hory u Tichého oceánu se vyznačují velkou divokostí i opuštěností a díky vlhkému počasí mají celou řadu deštných pralesů, jejichž stáří dosahuje až 1000 let. Skalisté hory zase nabízí úchvatné pohledy na největší hory Britské Kolumbie a Alberty. Stovky ledovců zajišťují obrovské množství vody pro horské řeky, vysoké vodopády a hluboká, tmavozelená jezera. Celá vysokohorská oblast je domovem mnoha druhů divokých zvířat. Nádherná země, která se mění doslova před očima a uchvátí opravdu každého.

14:30 Tři roky v Saúdské Arábii

přednáší Lukáš Synek

Přeneseme se za mediální obraz kontroverzního království, kam se málokdo dostane, a odhalíme jeho neznámé zajímavosti: zelené Asirské pohoří s cypřišovými lesy a opicemi, vulkanická pole, fantastické skalní formace zdobené pravěkými petroglyfy nebo Nadžránskou oázu. I velbloudi a obří duny budou. Volnost off-road cestování kontrastuje se striktním státním režimem. Probereme pohostinnost Arabů, jejich vztah ke gastarbajtrům i postoj k současným změnám. A jak zvládla život v Arábii manželka Alena a dva chlapečkové?

16:00 Mé nepálské Lásky

přednáší Michaela Mysha Gautam

Beseda s českou holkou, která založila dětský domov v Káthmándú, pak si vzala Nepálce a spolu se starají o desítky opuštěných dětí, včetně tří vlastních. Jaké to je osm let bojovat s větrnými mlýny v prachu, smogu a špíně rozvojového velkoměsta? Kolik prozvracených dní stojí navyknutí se na autentickou nepálskou stravu? Vypadá to v nepálské nemocnici jako na tržišti – anebo ještě hůř? Čím se liší evropská a asijská láska … a všechno, co s tím souvisí? Budete mít možnost zeptat se na cokoli! Příběh české holky, která na mateřské vybudovala milionovou firmu a sama si sponzoruje dětský domov.

17:30 Nejkrásnější NP a treky jihozápadu USA

přednáší Karel Wolf

Málokdo by věřil, že v Americe jsou stále místa, kde nemusíte potkat půl dne živáčka, můžete strávit celé dny v divoké přírodě, obklopeni jen impozantními skalisky, vodopády nebo soutěskami. Úchvatná dech beroucí panoramata, divokou krásu přírody, daleko od civilizace a velkých měst, to vše nabízí "divoký Západ". Mnohá místa zůstávají stále stejná jako před 100 lety, horké pouště, národní parky a rozlehlé pláně obývá jen pár indiánských farmářů. V létě zde teploty neklesnou pod 40 stupňů, ale mnohé soutěsky a vysokohorské parky nabízejí příjemná místa ke kempování i k mnoha dobrodružným výpravám během horkých letních dnů. O setkání s medvědy, trekování ve vodě v soutěsce i v třítisícových průsmycích, nejteplejším místě USA, indiánských zvycích a hlavně o dobrodružství na cestě napříč jihozápadem USA s dvěma malými dcerami, jedním autem a jedním stanem vám povypráví dvojice cestovatelů Jana a Karel Wolfovi.

19:00 Nejkrásnější treky Bolívie

přednáší Martin Úbl

Bolívie je zatím skrytý cestovatelský ráj. Největší solná pošť , největší jezero na světě, nejkrásnější šestitisícovky a neznámé treky vinoucí se mezi nimi. A jedinečná možnost vylézt na některou z nich. Aneb: Jednou si nahoře, většinou dole!

3. 2. NEDĚLE

11:00 Uzbekistán - klenoty Hedvábné stezky (Klára Štiplová)

12:30 Fotoexpedice Skotskem v dodávce (Martin Kamín)

14:00 Indonésie dnešních dnů (Jana Wolfová)

15:30 Sultanát Omán (Mart Eslem a David Surý)

17:00 Nový Zéland - křížem krážem campervanem (Radomír Lev)

18:30 KLDR - totalitní neznámo (Vladimír Váchal)

11:00 Uzbekistán - klenoty Hedvábné stezky

přednáší Klára Štiplová

Vydejte se do míst, jež si zachovala kouzlo středověkého Orientu až do dnešních dní! Navštivte Samarkand, Bucharu a Chívu - někdejší křižovatky obchodních cest, střediska vědy, umění a náboženství.

12:30 Fotoexpedice Skotskem v dodávce

přednáší Martin Kamín

Jsem profesionálním fotografem a občas se mi stane, že chci být někde sám – v přírodě. Dlouho sám. Bez klientů, bez známých tváří, bez dotazů, prostě sám. Sedět na skále nad údolím a tři hodiny se dívat na ten pohyb dole, cítit, jak mi vítr pročechrává vlasy, nestarat se o čas, jíst jen když už opravdu musím, spát, kdy se mi chce, mluvit, kdy se mi chce. Takové vypnutí světa mě vždycky postaví do latě, uvnitř jsem pak takový čistý, odpustím lidem, odpustím sobě. O jedné takové cestě do Skotska bych vám chtěl vyprávět.

14:00 Indonésie dnešních dnů

přednáší Jana Wolfová

Indonésie je jednou z nejrozmanitějších zemí na světě co se přírody a kultury týče. Každý ostrov je světem sám pro sebe. Zároveň je to jedna z nejrychleji se měnících destinací pro cestovatele a to nejen kvůli rozvíjejícímu se turismu, ale také kvůli přírodním živlům, které život v Indonésii a její podobu ovlivňují velmi výraznou měrou. O dnešní Indonésii, o jejích krásách i zkázách způsobených lidmi i přírodou povypráví Jana Wolfová, která do Indonésie jezdí již 15 let a zde se svým Spolkem Kintari foundation provozuje několik škol a školku na ostrově Lombok. V současné době také Kintari rozváží pravidelně humanitární pomoc do postižených oblastí severního Lomboku, který byl silně zasažen ničivým zemětřesením.

15:30 Sultanát Omán

přednáší Mart Eslem a David Surý

Rozlehlá země, které moudře vládne sultán Kábus. Cesta na největší pískoviště světa, největší souvislou písečnou poušť Rub Al-Khálí. Líhnutí želviček a jejich boj o přežití v zástupu krabů a pod nálety racků. Nocleh na dně kaňonu, zajímavé setkání se sběrači soli, vůně kadidla a mnohé další promítnou cestovatelé a filmaři z Ústí nad Labem.

17:00 Nový Zéland - křížem krážem campervanem

přednáší Radomír Lev

Tři měsíce sólo cestování v dodávce kolem této nádherné země, která je plná mohutných hor, krásných pláží, lesů, pralesů, plání a pouští. Uvažujete o cestě na Nový Zealand? Tak dnes pojeďte se mnou! Seženeme auto, spát budeme výhradně v kempech, najedeme tisíce kilometrů v úchvatné přírodě, navštívíme jedny z nejkrásnějších treků světa, nachodíme několik set kilometrů, nafotíme tisíce fotek, objevíme maorskou kulturu, jedinečnou faunu a floru, okroužkujeme vzácného horského nezbedného papouška kea. Tato různorodá země se jednoznačně vryje pod kůži.

18:30 KLDR - totalitní neznámo

přednáší Vladimír Váchal

Severní Korea je země, kterou zná každý, přesto se do ní vydává jen zlomek cestovatelů. Jak to vypadá v KLDR okem plzeňského cestovatele Vladimíra Váchala, si můžete přijít poslechnout na jeho přednášku, která nás povede trasou jeho týdenní cesty. Na další pobyt se mu nepodařilo získat oprávnění. Co všechno viděl nebo spíš mu bylo ukázáno, můžete shlédnout na spoustě fotografií, které pořídil v květnu roku 2016. Z této netradiční cesty sebou přivezl také mnoho zajímavých věcí, které budete mít možnost zakoupit a prohlédnout si po skončení přednášky. Vydejte se do země, kde se zastavil čas a vše je podřizováno přísnému řádu. Pojďte se podívat na podobu dnešní KLDR.

3. 2. 18:30 Vandráci / Vagamundos v Plzni

Pavel Liška & Honza Révai

Herci Pavel Liška, Jan Révai a režisér Hynek Bernard si říkají Vagamundos (Vandráci) a naposledy na svých motorkách vandrovali 3 měsíce po středoamerických cestách. Nenechte si ujít vyprávění Pavla Lišky a Jana Révaie o jejich dobrodružství na dvou kolech.

Vandrácká výprava začala v Panamě a pak si to už tři Vagamundos zamířili do Kostariky. Tropická země, tropické lijáky a Vagamundos v deštném pralese – pěkná očista těla i duše. Před Hondurasem je varovali všichni a všude, a tak tudy co nejrychleji profrčeli. Chudá země veselých lidí a krásných pláží – to je Salvador, ale Vagamundos se už nemůžou dočkat Guatemaly, kde si od sebe dávají oraz a každý si užívá tuhle krásnou a bezpečnou zemi po svém. Spojují je až mayské riuny Tikal. V Belize se prokousávají pralesem k dalším mayským ruinám. Vodopády, úžasný offroad, prostě zenová záležitost. Poslední hranice na jejich cestě jsou ty do Mexika. Tady je čeká i jejich první potápění s lahví na zádech v životě. Vagamundos se středním Mexikem prokousávají až do hor a lesů, kde vymění ocelové oře za ty čtyřnohé a s nimi stoupají dál. Až na vrchol sopky Nevado de Toluca už ale musí po svých.

Na tuto přednášku není platná celodenní vstupenka festivalu Kolem světa.

Držitelé všech celodenních vstupenek mají nárok na slevu 20 % ze vstupného. Slevu lze uplatnit pouze na předprodejním místě (náměstí Republiky 41, Plzeň nebo Měšťanská beseda, Kopeckého sady 13, Plzeň).

12. 2. 19:00 To nejlepší z JV Asie

přednáší Jana a Karel Wolfovi

Jana s Karlem vám představí nezapomenutelná místa Laosu, Kambodži, Vietnamu a Indonésie, která navštívili v rámci několikaměsíční cesty po JV Asii. Vydáme se do Kambodži za tajemným chrámem Angkor Wat. S větrem o závod pojedeme na bambusové drezíně. Sjedeme písečné duny ve Vietnamu, vyrazíme za lidmi z horských kmenů a prosekáme se za zapomenutými Mentawajci na indonéském ostrově Siberut. JV Asie je jedinečnou směsí barev, vůní, milých lidí, dávné historie a velkého dobrodružství.

Vstupné 100,- v předprodeji / 120,- v den konání.

19. 2. 19:00 Afrika jinak, autostopem - Slávek Král @Plzeň

Afrika jinak - zažijte Afriku, jak ji neznáte!

Slavek Kral - travel blog není žádný cestovatelský začátečník, udělal dvě cesty kolem světa stopem a na každém kontinentu strávil minimálně půl roku.

No jo, když spolupořadatelovi LowCost Race dáte výzvy z minulých ročníků, tak se nenechá zahanbit.

Jak si stopnout letadlo, loď, policejní auto, koně nebo pašeráky drog? Jaké to je, když vás obklíčí 200 slonů v safari? Jak náročné může být objet Mauritius na kole? Jak přespat u kolemjdoucích Masajů? Jak se dostat na místní svatbu? Jak do televize? Jak překonat malárii? Co dělat v Kibeře (slam)? Jak se dostat na školní divadelní festival? Jak přemluvit děcka, aby válela sudy a zpívala u toho českou hymnu? Jak vypadá dovolená cestovatele?

Dobrovolničení na 7 různých místech, blesk, bungee jumping nebo řízení trajektu i kamionu a brutal lowcost cestování za účelem poznání místních kultur zažiješ při video-přednášce, která vás namotivuje vyjet teď hned a poznat svět.

Půl roku stopování, dobrovolničení a kempování po 14 zemích Afriky. Slávek Král cestuje jinak a jeho neskutečné příběhy vás rozhodně dostanou.

Blog:

www.slavekkral.cz

www.facebook.com/slavektravelblog

www.instagram.com/coreytraveldog

Vstupné 100,- v předprodeji / 120,- v den konání.

26. 2. 19:00 Magický Island

přednáší Jan Březina

Honza Březina je zkušený profesionální fotograf, který je doslova posedlý islandskou krajinou. Absolvoval již dvě desítky cest na tento magický ostrov, kde fotografoval ve všech ročních obdobích, do všech částí a pořádá na Island i pravidelné zájezdy pro klienty. Přijměte pozvání na fotografie ledovců, sopek, pouští, útesů, vodopádů, polární záře a islandské fauny a flóry spojené s užitečnými informacemi o cestování na a po Islandu.

Vstupné 100,- v předprodeji / 120,- v den konání.

AKCE PRO DĚTI

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

3. 2. 14:30 O pejskovi a kočičce (Agentura KK)

3. 2. 16:00 O pejskovi a kočičce (Agentura KK)

Děti i dospělé pobaví známé příběhy o pečení dortu, mytí podlahy, žížale, kterou se nedají zašít kalhoty, a panence, co tence plakala.

Vhodné pro děti 3+

10. 2. 14:30 Pohádky pro Dášenku (Divadlo Rolnička)

10. 2. 16:00 Pohádky pro Dášenku (Divadlo Rolnička)

Víte, jak to vypadá doma, když se narodí miminko? To má každá maminka moc a moc práce a děťátko setoho musí spoustu naučit.

A když se narodí miminko psí, má zase moc práce psí maminka - i tohle miminko se toho musí moc učit! Ale je tu i Matka příroda, která je dobrá učitelka a dobře

radí dětem i maminkám!

Vhodné pro děti 3+

16. 2. 14:30 Hravá sobota: Maškarní bál

Únor je měsíc bálů a tak ani my - na Hravé Sobotě - nezůstaneme pozadu. Připravte si kostýmy a přijďte si s námi zatančit, zasoutěžit nebo si něco hezkého vyrobit. Těšíme se na vaše krásné masky!

Vhodné pro děti 3+

17. 2. 14:30 Zpívánky (Divadlo Dráček)

17. 2. 16:00 Zpívánky (Divadlo Dráček)

Pohádkový příběh složený z českých lidových písniček.

Vhodné pro děti 3+

24. 2. 14:30 Myší pohádka (Nána Divadélko)

24. 2. 16:00 Myší pohádka (Nána Divadélko)

Co je to špajska? Jak se v ní Myšta s Myšulínou zabydleli a desítky, stovky dětiček a vnoučat měli? A víte vy, co vše se myším do myších bříšek vešlo? A že tak to věru dál už nešlo? Kdo vyzraje na chytré myši, myšičky? Babička, kocour, anebo pastičky?

Vhodné pro děti 3+

KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

1. 2. 2019 18:00 Ženy vběhu
13. 2. 2019 19:15

ZEMĚ / ROK: ČR / 2019

REŽIE: Martin Horský
HRAJÍ: Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Veronika Khek Kubařová, Jenovéfa Boková, Ondřej Vetchý, Vladimír Polívka, Martin Hofmann

DOBA TRVÁNÍ: 93 min

Komedie o ženách, které se nebojí vyběhnout štěstí naproti

Věra (Zlata Adamovská) prožila s Jindřichem báječný život a je pevně rozhodnutá splnit jeho poslední přání – zaběhnout maraton! Emancipovaná a rázná matka tří dcer v tom nevidí žádný problém. Prostě si trasu rozdělí na čtyři díly a zdolají těch více než 42 kilometrů jako rodinná štafeta. Žádná z nich sice dosud neuběhla ani metr, ale do startu přece zbývají tři měsíce a trenér Vojta (Vladimír Polívka) připravil skvělý kondiční plán. Stačí jen začít. Dcery se ovšem do běhání nehrnou. Mají úplně jiné starosti.

Nejstarší Marcela (Tereza Kostková) čelí dennodenně průšvihům svých tří synů a jejich otec Karel (Ondřej Vetchý) ji už dvacet let neumí, nebo nechce, požádat o ruku. Prostřední Bára (Veronika Khek Kubařová) touží po dítěti, jenže pro něj zatím nenašla toho pravého tatínka. Její biologické hodiny bijí na poplach. A nejmladší Kačka (Jenovéfa Boková) sice chlapa má, ale ten chlap má jeden zásadní háček – manželku. Zamilovaná Kačka přesto lpí na vztahu bez budoucnosti.

Je zřejmé, že dcery mají momentálně úplně jiné priority než běžecký trénink. Svérázná maminka Věra proto musí napnout všechny síly, aby rodinnou štafetu přivedla přes řadu překážek a komediálních komplikací na start Jindřichova vysněného maratonu.

S běháním je to úplně stejné jako v životě. Důležité je vydržet a nevzdávat se, když cíl je na dosah…

4. 2. 2019 19:15 Vdovy

Cyklus: The Best of 2018
ZEMĚ / ROK: USA / 2018

REŽIE: Steve McQueen
HRAJÍ: Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo, Liam Neeson, Colin Farrell ad.
DOBA TRVÁNÍ: 129 min

Vdovy jsou příběhem žen, které nemají téměř nic společného. S výjimkou mrtvých manželů a velkých dluhů, které jim zanechali ze své nezdařené trestné činnosti. A tak musí hodně přitvrdit a bojovat za své přežití. Za tímto velmi intenzivním thrillerem stojí oscarový režisér Steve McQueen (12 let v řetězech) a spisovatelka Gillian Flynn, autorka bestselleru Zmizelá.

Dnešní Chicago, město špinavé brutálními zločiny a prorostlé korupcí. Čtyři ozbrojení zločinci jsou policií nemilosrdně odpraveni při pokusu o loupež hodně velkého balíku peněz. Skoro nic po nich nezůstane, jen jejich vdovy, kterým zanechají hrozivé dluhy u hodně nepříjemných věřitelů. A právě tyto dluhy, vztek a zármutek náhle osamělé ženy spojí dohromady. Pochopí, že když potáhnou za jeden provaz, dokáží všechno. Promění se na velmi schopnou údernou jednotku rozhodnutou vzít své osudy do vlastních rukou.

6. 2. 2019 19:15 Složka 64
ZEMĚ / ROK: Dánsko / 2018

REŽIE: Christoffer Boe
HRAJÍ: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Soren Pilmark, Johanne Louise Schmidt, Fan Bornedal ad.

DOBA TRVÁNÍ: 119 min

Podivné lékařské experimenty, zneužívání a převýchova „necudných“ dívek. Do rukou detektiva Carla Morcka a jeho asistenta Assada z kriminálního Oddělení Q se dostává další nevyřešený případ. Jak souvisí děsivé, půl století staré tajemství opuštěného ostrova Sprogo se třemi mumifikovanými těly nalezenými za falešnou stěnou jednoho kodaňského bytu? A komu patřila čtvrtá, prázdná židle u prostřeného stolu? Mrazivý detektivní příběh založený na skutečné kapitole dánských dějin je čtvrtým severským thrillerem natočeným podle bestsellerů Jussiho Adler-Olsena.

7. 2. 2019 17:00 Balón
ZEMĚ / ROK: GER / 2018

REŽIE: Michael Herbig
HRAJÍ: Friedrich Mücke, Karoline Schuch, David Kross, Alicia von Rittberg, Thomas Kretschmann
ZNĚNÍ: český dabing

DOBA TRVÁNÍ: 120 min

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, s kterým se všech osm členů obou rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus?

Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo.

Zvýhodněné vstupné pro seniory nad 65 let 69 Kč.

7. 2. 2019 19:15 Favoritka
ZEMĚ / ROK: USA / IRL / GBR 2018

REŽIE: Yorgos Lanthimos
HRAJÍ: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn
DOBA TRVÁNÍ: 119 min

Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna (Olivia Colman), poslední z rodu Stuartovců, která se do historie zapsala spíše neslavně. Je plachá a přehlížená, trpí bolestivou dnou a není příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů.

Její jedinou oporou v životě je lady Sarah (Rachel Weisz) a jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy. Sarah se díky tomu dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za nejistou královnu prakticky vládne. Zpoza královnina trůnu činí všechna důležitá rozhodnutí ohledně chodu státu a probíhající války o španělské dědictví. Zároveň si svou pozici ostře střeží a nikoho, kdo by se pokusil královnu ovlivnit, k ní nepustí. Podcenila jen svou sestřenici Abigail (Emma Stone), která na dvůr přijela prosit o práci služebné poté, co její rodina zbankrotovala. Sarah ji z lítosti přijala. Netuší však, že by ctižádostivá Abigail mohla ohrozit její roli královniny favoritky. Zatímco tedy Abigail díky oblibě panovnice rychle stoupá společenským žebříčkem, od Sarah se začíná přízeň odvracet. A to nemůže zůstat bez odplaty.

Film Favoritka již získal dvě ceny na festivalu v Benátkách a jeden Zlatý glóbus. Nominace na Oscary jsou očekávány.

8. 2. 2019 18:00 Metallica: Francie na jednu noc
ZEMĚ / ROK: : Francie, USA / 2009
REŽIE: Don Kent
DOBA TRVÁNÍ: 132 min

V mystickém prostředí starořímské arény duní prověřené metalové skladby.

Legendární Metallica by koncertovala kdekoliv. Stačí dostatečně prostorný plac, kde mohou postrčit vlak své těžkotonážní hudby a kde si „to" mohou se svými fanoušky rozdat. Mimochodem bývá nezapomenutelným zážitkem, když frontman James Hetfield hrne energii do diváků, kteří stojí ani ne metr od něho. Přesto, koncertní kulisa, kterou Metallica zvolila jednoho červencového večera roku 2009, dodala vystoupení magickou atmosféru. Starořímský amfiteátr v Nimes je jedním z nejzachovalejších kolbišť gladiátorů. I za bílého dne a bez lidí sálá z tohoto architektonického monumentu genius loci. Což teprve večer, kdy tmu prořezává palba světel a ohňů, kdy řvoucí dav chlapů a holek vyvolává jména „gladiátorů novodobých". Hetfield, Hammett, Trujillo a Ulrich vstupují do arény za tónů filmové hudby Ennia Morriconeho. Že z tak výjimečného prostředí pořídí Metallica záznam je logický počin. I z výběru odehraných písní lze soudit, že stavějí koncertní milník. Tehdejší aktuální albovou novinku Death Magnetic (2008) zastupují jen čtyři skladby. Dál už hrají samé prověřené písně. Turisté, kteří do nimské Arény přicházejí, vnímají architekturu a historii starou dva tisíce let. Vstoupí-li sem fanoušek heavy metalu napadne ho: „Škoda, že jsem tady nemohl prožít koncert Metallicy." Dopřejte si alespoň záznam. Opravdu stojí za zhlédnutí!

9. 2. 2019 14:30 Raubíř Ralf a internet
ZEMĚ / ROK: USA / 2018

REŽIE: Rich Moore, Phil Johnston
HRAJÍ: Raubíř Ralph – Roman Štabrňák, Vanilopka – Veronika Žilková, Joo – Sandra Pogodová, Shank – Eva Burešová ad.

ZNĚNÍ: český dabing

DOBA TRVÁNÍ: 113 min

Walt Disney Animation Studios uvádí akcí nabité dobrodružství Raubíř Ralf a internet. Známý videoherní záporák Ralf a jeho malá rošťácká kamarádka Vanilopka von Šmak musí podniknout riskantní cestu po světové počítačové síti a najít náhradní část do Vanilopčiny videohry s názvem Cukrkáry. Cestou se Ralf s Vanilopkou setkávají s občany internetu, mezi které patří například podnikatelka zvaná Joo (v původním znění Taraji P. Henson), která je hlavním algoritmem a duší trendové stránky BuzzzTube a Shank, drsná závodnice z ještě drsnější závodní hry zvané Masakr.

Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

9. 2. 2019 17:00 Bohemian Rhapsody
16. 2. 2019 17:00
27. 2. 2019 19:15

ZEMĚ / ROK: VB, USA / 2018
REŽIE: Bryan Singer, Dexter Fletcher
HRAJÍ: Rami Malek, Joseph Mazzello, Gwilym Lee, Ben Hardy, Allen Leech

Jediné, co je pozoruhodnější než jejich muzika, je jeho příběh. Bohemian Rhapsody popisuje hudební dráhu i nekontrolovatelnou životní spirálu Freddieho Mercuryho. Snímek je rámcován založením skupiny Queen v roce 1971 až po památný koncert Live Aid v roce 1985.

11. 2. 2019 17:30 Cesta vede do Tibetu
ZEMĚ / ROK: USA / 2018

REŽIE: Vladimír Sís
HRAJÍ Karel Höger. Ve filmu vystupují: Dalajláma Tändzin Gjamcch a Pančhenláma Čhökji Gjalcchän
ZNĚNÍ: český dabing

DOBA TRVÁNÍ: 60 min

Letos uplyne neuvěřitelných 66 let od jedné významné, neprávem zapomenuté expedice.

Koncem roku 1953 vyslal Československý armádní film dva mladé tvůrce, režiséra Vladimíra Síse a kameramana Josefa Vaniše, do Číny, aby ve spolupráci s čínskými filmaři natočili dokumentární film o stavbě velehorské silnice z provincie S´čchuan do Lhasy, hlavního města Tibetu. Přestože Tibet v té době již čelil agresivním krokům Číny, které postupně směřovaly k jeho anexi, uchovával si ještě částečnou politickou, náboženskou i kulturní nezávislost.

Přes velké administrativní problémy s čínskými úřady a rozpory s čínským filmovým štábem se českým filmařům podařilo v Tibetu natočit vzácné záběry. Kromě stavby silnice zachytili některé architektonické památky, život Tibeťanů i setkání s tehdy devatenáctiletým dalajlámou Tändzinem Gjamcchem i pančhenlámou Čhökji Gjalcchänem. Reportáž obsahuje záběry i z obtížného zásobování potravinami pomocí karavan yaků, ukazuje nelidskou dřinu, které byli lidé při práci na stavbě vystaveni, zoufalé životní podmínky i vpád civilizace na dosud odříznutá území.

Kvůli neshodám s čínskými filmaři vznikly nakonec tři verze filmu, a to pro Československo, pro Čínu a pro festivaly. Jediná dnes známá verze, která se zachovala, byla určena pro distribuci v československých kinech. V roce 1955 snímek získal ocenění na festivalech v Benátkách a v Karlových Varech, avšak teprve v roce 1956 povolila cenzura jeho uvedení v kinech. Na konci 50. let bylo promítání opět zakázáno.

11. 2. 2019 19:15 První člověk
Cyklus: Best of 2018
ZEMĚ / ROK: USA / 2018
REŽIE: Damien Chazelle
HRAJÍ: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Ciarán Hinds, Pablo Schreiber
DOBA TRVÁNÍ: 138 min

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok.

„To, co ti lidé podstoupili, bylo v dobrém smyslu slova šílené. Létali v nesmírně křehkých strojích, čelili spoustě otázek, na něž neexistovaly odpovědi, podstupovali nezměřitelné riziko a každý jejich krok přitom sledoval celý svět. Umíte si představit, že na jednom člověku leží tak obrovské břímě?“ říká režisér Damien Chazelle.

Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. „Na Neilovi je fascinující, že je pro většinu lidí záhadou. Vezměte si ten paradox – je to jeden z neslavnějších lidí v historii a víme o něm tak málo,“ říká režisér Chazelle, který se tuhle historickou „křivdu“ rozhodl napravit.

14. 2. 2019 19:15 Ticho před bouří
ZEMĚ / ROK: USA / 2018
REŽIE: Steven Knight
HRAJÍ: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Diane Lane, Djimon Hounsou, Jason Clarke

Všechna tajemství jednou vyplují na povrch. Baker (Matthew McConaughey ) toho má asi dost za sebou. Svoje životni rány si chladí v klidu a vedru rajského exotického ostrova kdesi v Karibiku. Živí se tu jako rybářský průvodce, má svou loď snázvem Ticho před bouří, ve vesnici má domek i milenku (Diana Lane) a nehezkou minulost zapíjí vbaru. Ticho jeho života rozčísne jako blesk bývalá žena Karen (Anne Hathaway). A přinese bouři. Zničehonic se objeví a zoufale požaduje po Bakerovi, aby zabil jejího současného násilnického manžela. Ve jménu jejich společného syna i ve jménu jednoho milionu dolarů jako odměny má vzít jejího manžela na rybářskou výpravu a uprostřed oceánu ho hodit žralokům.

Baker nejprve odmítá, ale klidné vody karibského ráje jsou už nevratně zčeřené. Výčitky a strach o syna ho začnou ještě více pronásledovat a začne o návrhu přemýšlet. Následná vlna vášní, událostí a zvratů odhalí i ta nejskrytější tajemství.

16. 2. 2019 14:30 Lego příběh 2
ZEMĚ / ROK: USA / 2018
REŽIE: Mike Mitchell, Trisha Gum
HRAJÍ: Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett, Channing Tatum, Jonah Hill
ZNĚNÍ: český dabing


V pokračování úspěšného animovaného filmu "LEGO® příběh”, se opět setkáme s hrdiny z Bricksburgu, kteří se ve zcela novém akčním dobrodružství pouštějí do boje za záchranu svého milovaného města. Uplynulo již pět let od chvíle, kdy všechno bylo boží, a obyvatelé města musí čelit nové obrovské hrozbě: nájezdníkům LEGO DUPLO® z vesmíru, kteří ničí vše rychleji, než obyvatelé města stíhají obnovovat. Boj za vítězství a obnovení harmonie ve světě LEGO zavede Emmeta, Hustěnku, Batmana a jejich přátele do vzdálených neprobádaných světů, včetně podivné galaxie, ve které je všechno jako v muzikálu.

Na jejich tažení projde zkouškou nejen jejich odvaha a kreativita ale i mistrovské stavitelské dovednosti. Zároveň se ukáže, jak výjimeční hrdinové to ve skutečnosti jsou.

Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

17. 2. 2019 15:45 Bajadéra

Cyklus: Bolšoj balet 2018/2019

Choreografie: GRIGOROVIČ

Hudba: MINKUS

Délka představení: 3h 20min

Bajadéra s hudbou Ludwiga Minkuse je dědictvím pozdního romantismu, baletem s pohádkovým exotickým námětem, pompézní výpravou a virtuozními tanečními výkony. Nikija je profesionální indickou chrámovou tanečnicí, která tajně miluje nejvznešenějšího z indických šlechticů Solora. Jejich láska však musí čelit mnoha překážkám.

18. 2. 2019 19:15 Zrodila se hvězda
ZEMĚ / ROK: USA / 2018

REŽIE: Bradley Cooper
HRAJÍ: Bradley Cooper, Lady Gaga
DOBA TRVÁNÍ: 136 min

Hlavní roli v dechberoucím romantickém dramatu „Zrodila se hvězda“ hrají Bradley Cooper a Stefani Germanotta, kterou celý svět lépe zná pod jejím uměleckým pseudonymem jako hudební superstar Lady Gaga. Pro čtyřnásobného držitele nominace na Oscara Bradley Coopera („Americký sniper“, „Špinavý trik“, „Terapie láskou“) je tento film jeho režijním debutem. Cooper ve filmu zároveň hraje hvězdu country Jacksona Mainea, který objeví neznámou talentovanou zpěvačku Ally (Stefani Germanotta/Lady Gaga). Když se oba vrhnou do vášnivého milostného vztahu, Jack přiměje Ally k vystupování v záři reflektorů a katapultuje ji tak ke slávě. Ale když Allyin raketový start zastíní jeho vlastní kariéru, Jack stále obtížněji nese svůj ústup z velkých pódií a o to více se potýká se svými vnitřními démony.

20. 2. 2019 19:15 Marie, královna skotská
ZEMĚ / ROK: Velká Británie/USA, 2018

REŽIE: Josie Rourke
HRAJÍ: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Guy Pearce, Ian Hart, David Tennant
DOBA TRVÁNÍ: 124 min

Bylo jí pouhých šest dní, když se po smrti otce stala Marie (Saoirse Ronan) skotskou královnou.
V šestnácti přidala díky sňatku titul královny francouzské, ale když o dva roky později ovdověla, srdce ji odtáhlo domů. Osmnáctiletá dívka musela od počátku obhajovat svůj trůn před rebelujícími skotskými klany, navíc čelila otevřenému nepřátelství rodově spřízněné anglické královny Alžběty (Margot Robbie), jejíž vládu odmítala uznat. Averze to byla oboustranná, Alžbětě Marie vadila nejen jako vzpurná rivalka, ale i jako matka budoucího krále Jakuba. Anglická panovnice totiž v tomto směru měla z mnoha příčin jen mizerné vyhlídky. Na druhou stranu obě panovnice spojovala jejich izolovanost v prostředí tvořeném výhradně muži, díky němuž získaly vzájemné pochopení, dokonce i respekt. Britské ostrovy však byly pro dvě tak silné ženy příliš malé a obě to věděly. Otázkou bylo jen, která z nich se rozhodne udělat první krok k eliminaci té druhé, a jak moc je to bude bolet.

21. 2. 2019 17:00 Hovory s TGM
ZEMĚ / ROK: ČR / 2018
REŽIE: Jakub Červenka
HRAJÍ: Jan Budař, Martin Huba
DOBA TRVÁNÍ: 80 min

Jan Budař jako Karel Čapek a Martin Huba jako T. G. Masaryk excelují vpříběhu jednoho znejslavnějších rozhovorů naší historie. Filmové „Hovory sTGM“ přinášejí na plátna kin nečekané napětí, emoce a střet dvou významných mužů.

Toho dne na podzim roku 1928 jsou dva symboly československé demokracie na vrcholu, stejně jako celé Československo. Jejich kniha, která vznikala celý rok, je konečně hotová. Karel Čapek proto vyhledá vzámecké zahradě prezidenta Masaryka a chce mu nabídnout část honoráře za knihu jejich hovorů, která vzniká k10. výročí stále mladé republiky. Prezident ale není vdobrém rozmaru, jeho dcera mu totiž zakázala knihu vydat. Toto setkání nebude snadné.

Čapek nemůže nechat celou situaci bez odezvy a nechává se zatáhnout do vzrušené a dramatické debaty. Debaty o světě, o politice i politicích, o Češích, i do osobní debaty o lásce, o ženách a zradách. Masaryk ukazuje, že není pouze tatíček zakladatel a chladná ikona zučebnic, ale muž zmasa a kostí. Vedle svých dějotvorných myšlenek odhaluje schopnost intrik a hovoří i o svém mileneckém poměru a znovuobjevené sexualitě.

Střet dvou velikánů zrůzných generací má výbušný potenciál, přestože jejich jedinou zbraní jsou vycházkové hole a slova.

Film vznikl nejen k 100. výročí vzniku Československa, vletošním roce navíc uplyne 80 let od smrti Karla Čapka. Samotnému natáčení předcházely rešerše dobových materiálů i důkladné herecké zkoušky. Natáčelo se na přelomu dubna a května letošního roku vautentickém prostředí Topolčianského zámku, kde dva velikáni české demokracie své debaty kdysi vedli.

Zvýhodněné vstupné 69 Kč pro seniory nad 65 let.

21. 2. 2019 19:15 Já, Claude Monet

Cyklus: Světové malířství na plátně Kina Beseda

REŽIE: Phil Grabsky
DOBA TRVÁNÍ: 87 min
Anglicky sčeskými titulky

Prostřednictvím soukromých dopisů odhaluje oceňovaný režisér Phil Grabsky ve svém novém filmu zcela nový pohled na muže, který nejenže se svými obrazy zasloužil o zrod impresionismu, ale byl také možná nejvlivnějším a nejúspěšnějším malířem 19. a počátku 20. století.

Přesto a snad právě proto Monetův život představuje strhující příběh muže, který pod rouškou svých sluncem rozjasněných pláten, trpěl pocity deprese a osamělosti a dokonce inklinoval k sebevraždě. Jak se ale jeho umění vyvíjelo a jeho láska k zahradničení vedla ke slávě jeho zahrady v Giverney, objevuje se v jeho dopisech humor, porozumění a láska k životu.

Zvýhodněné vstupné pro seniory nad 65 let a pro studenty do 26 let: 230 Kč.

Zvýhodněné vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

25. 2. 2019 19:15 Na střeše

ZEMĚ / ROK: ČR, SR / 2019
REŽIE: Jiří Mádl
HRAJÍ: Alois Švehlík, Duy Anh Tran, Vojtěch Dyk, Mária Bartalos, Adrian Jastraban, David Švehlík
DOBA TRVÁNÍ: 97 min

Profesor Rypar (Alois Švehlík) poskytne dočasné útočiště Songovi (Duy Anh Tran), mladému Vietnamci, jehož našel ukrytého na střeše svého domu. Mohou však dva takto odlišní lidé vůbec sdílet jeden prostor, aby z toho nebyla katastrofa? Pomůže jim v tom jejich drzý plán? Soužití nevraživého pána, rozzlobeného na celý svět, který mu neuchopitelně uniká a mladíka, který hledá východisko ze zoufalé situace v neznámém městě, přináší mnoho třecích ploch, tragikomických situací, ale i překvapivých nápadů a řešení. Každý z nás totiž potřebuje, aby jej někdo potřeboval. A Song potřebuje kromě teplého oblečení a střechy na hlavou někoho, kdo mu bude důvěřovat. Lze však důvěřovat neznámému klukovi? Profesor Rypar se o to pokusí i za cenu, že musí sem tam slevit ze svých zásad a jeho střecha se musí trochu rozšířit. Ale dokáže Song tuto důvěru skutečně oplatit?

28. 2. 2019 16:30 André Rieu: Koncert ze Sydney

Nový rok, nové začátky, nový koncert... ale stále stejný král valčíku! Znamenitý houslista André Rieu se vrací do kin po celém světě se svým koncertem ze Sydney Town Hall v Austrálii.

André Rieu koncert okomentoval takto: „Jsem nesmírně potěšen, že jsem mohl vystoupit v historické budově radnice v Sydney. Zároveň je úžasné, že se o koncert mohu podělit také s diváky v kinech po celém světě. Těste se, chystáme pro vás mnohá překvapení.“

Majestátní budova Sydney Town Hall dodává koncertu překrásnou a vzrušující atmosféru. Andrého doprovází jeho milovaný Orchestr Johanna Strausse, se kterým vystupuje již více než 30 let. Navíc maestro na podiu přivítá vzácné hosty z řad prvotřídních sopranistek a platinových tenorů. Repertoár je složen z těch nejkrásnějších hitů klasické i populární hudby.

Zvýhodněné vstupné pro seniory nad 65 let 200 Kč.

28. 2. 2019 19:30 Léto s gentlemanem

ZEMĚ / ROK: ČR / 2018
REŽIE: Jiří Adamec
HRAJÍ: Jaromír Hanzlík, Alena Antalová, Igor Bareš, Lucie Vondráčková, Miroslav Šimůnek ad.

DOBA TRVÁNÍ: 98 min

Anna (Alena Antalová) tráví se svým manželem (Igor Bareš) každé léto v chatové oblasti pár desítek kilometrů za Prahou. Jsou svoji už snad celou věčnost, takže jejich manželství sklouzlo, jak to tak bývá, do rutiny a stereotypu. Dny plynou ospale jeden za druhým. Její muž svůj čas už dlouhou dobu spravedlivě dělí mezi karban s kamarády v hospodě a výrobu modelů lodí ze sirek uvnitř lahví a jeho žena je pro něj prakticky neviditelná. Anna si každé léto zpříjemňuje několik dní pravidelným setkáváním s kamarádkami, které za ní do malebných středních Čech přijíždějí na cyklistické výlety v okolí hradu Kamýk.

Jednoho dne se ve vesnici objeví muž jménem Artur (Jaromír Hanzlík). Elegantní, šarmantní gentleman, který je, jak všichni předpokládají, novým majitelem místního zámku. Zámek je sice spíš polorozpadlá ruina, ale zámecký pán s ním má velké plány.

Mezi Arturem a Annou přeskočí jiskra. Anna zažívá pocity již dlouho nepoznané. Artur je galantní a zahrnuje ji pozorností. Anna s ním čím dál častěji uniká své životní realitě vstříc romantickým výletům a zážitkům…

Úsměvná letní romance Léto s gentlemanem je scenáristickou prvotinou Jaromíra Hanzlíka, který si ve filmu zároveň zahrál jednu z hlavních rolí. Režie se ujal zkušený Jiří Adamec, který má na svém kontě desítky úspěšných televizních pořadů, inscenací, filmů a seriálů. I pro něj je tento film prvním projektem pro velké plátno.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka