Únorová Beseda: Tonda Blaník, Petr Spálený i Světáci

Na začátku února vtrhne nekompromisně na plátna Kina Beseda Tonda Blaník. Tondu nemusíme představovat...

Cílená propagace v Plzni

A je snad všem jasné, kdo by byl zvolen prezidentem ČR, kdyby to ten křivák Žížala nezazdil. Tonda Blaník se ale nevzdává...Naprosto zásadní novinku Prezident Blaník promítne Kino Beseda 1., 2. a 16. února. Všechny prachy světa popisující únos šestnáctiletého Johna Paula Gettyho III promítneme 7. února, ale nebude to jediná únorový novinka. Těšit se můžete i na Velkou hru (8. 2.) s Jessicou Chastain, film S láskou Vincent (9. 2.) byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb a je to tak první film svého druhu na světě. Drama Nit z přízraků (14. 2.) vás zavede do světa londýnské módy 50. let minulého století a krimikomedie Tři billboardy kousek za Ebbingem (26. 2.) ukáže příběh matky, které zavraždili dceru Angelu, a ona bojuje pomocí tří billboardů o prošetření zločinu.

Milovníci baletu si jistě nenechají ujít parádní představení Intimissimi on Ice (11. 2.), v němž uslyšíte Andreu Bocelliho a uvidíte nejznámější bruslaře světa – Jevgenije Pluščenka, Stéphana Lambiela a Shizuku Arakawu.

Dětem program Kina Beseda nabídne animovanou komedii Coco (10. 2.) a pozor – s malým bonusem! Jako předfilm promítneme 20minutový snímek Vánoce s Olafem.

HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=2

11. 2. 19:00 Petr Spálený & Apollo Band
Host: Miluška Voborníková

Známý hudebník, skladatel, kytarista, flétnista, bubeník a zpěvák Petr Spálený se vrací na koncertní pódia. V Plzni vystoupí se svojí kapelou Apollo Band. Můžete se těšit i na hosta koncertu Milušku Voborníkovou.

Petr Spálený je český hudebník skladatel, kytarista, flétnista, bubeník a zpěvák. Začínal v již koncem 50. let 20. století jakožto amatérský big-beatový hudebník, nejprve hrál na bubny, později i na kytaru a flétnu. Po ukončení vojny začal vystupovat v hudební skupině Hipps (Hroši) svého bratra Jana, jenž byla později z popudu Jiřího Śtaidla přejmenována na Apollobeat.
Později působil i jako hudební skladatel, složil hudbu pro všechna představení Divadla Jiřího Grossmanna, napsal i hudbu k televiznímu pořadu Zajíc v pytli. Zahrál si několik drobných rolí i v českých filmech.
 
12. 2. 2018 19:00 Zpívám tedy jsem

Při hudebních večerech tradičního cyklu, který uvádí Jiří Untermüller, uslyšíte nejkrásnější operetní melodie v podání členů souboru DJKT, mezi nimiž budou Venuše Dvořáková, Roman Krebs, Hana Spinethová a další.
Klavírní doprovod: Táňa Vaněčková / Ivana Janečková

12. 2. 2018 19:30 Pacifik - 100 let trampingu
Skupina Pacifik je již pět desetiletí jedním z nejvýraznějších uskupení v žánru trampské a folkové hudby - je tedy nasnadě, že u příležitosti stého výročí vzniku trampingu nesmí Pacifik v plzeňské Besedě chybět!

Pacifik založilo roku 1971 společně několik hudebníků z bývalých hudebních skupin Drnkači a Mantrap – Tony Linhart a manželé Maršálkovi.
Od svého vzniku urazila kapela velký kus cesty – prošlo jí nejedno známé jméno českého folku, každé z nich přineslo do Pacifiku něco obohacujícího. Ústřední duo Tony Linhart a Helena Maršálková ale zůstává věrné dodnes.

Současná sestava skupiny:
Tony Linhart - kytara, zpěv
Helena Maršálková - zpěv
Marcela Voborská - zpěv
Honza Frühwirt (Andělín) - kytara, zpěv

14. 2. 19:30 Jazz & Swing Night
Legendární hudba americké jazzové éry. Písně nejznámějších osobností jazzu a swingu, jakými byli Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Duke Ellington a další v originálním podání. Petr "Satch" Beneš je zpěvák čerpající z kvalit nestárnoucích jazzových a swingových standardů, zpívá chraplavým hlasem, nepokouší se však o křečovitě „věrné“ napodobování legendárního Louise Armstronga. Do písní přidává osobitost a originalitu.
Hudební doprovod: Jeepers Creepers a zpěvačka Katka Martínková

DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=3

8. 2. 19:00 Hrdý Budžes
Dramatizace úspěšné stejnojmenné prózy spisovatelky Ireny Douskové. Hrdinka příběhu, žákyně druhé třídy základní devítileté školy Helenka Součková, nás zkoumavým i naivním pohledem osmiletého dítěte sugestivně provází tragikomickými roky husákovské normalizace, tak jak se na počátku 70. let promítala do světa dětí i dospělých.
Na pozadí prostředí školy a divadla v jednom „nejmenovaném“ okresním městě se odvíjí sled komických příhod, trapných zážitků, drobných i větších neštěstí, které malá Helenka nejen prožívá, ale zároveň je s bezprostředností svému věku vlastní hodnotí a komentuje. Barbora Hrzánová – cena THÁLIE 2003 za mimořádný ženský jevištní výkon za roli Helenky Součkové.
Pořadatel: JT PROMOTION

14. 2. 19:00 Světáci
Divadelní společnost Háta
Známá hudební komedie o partě tří fasádníků, kteří se po dramatickém zážitku v grilbaru, kde způsobí požár, rozhodnou vzdělat se v oblasti společenského chování. Odevzdají se tedy do rukou zkušeného profesora tance a společenské výchovy a doufají, že jim to příště přinese společnost dam na úrovni. Kdo mohl tušit, že nakonec natrefí na trojici podobně „dobře vyškolených" lehkých žen?

Hrají: V. Limr, L. Olšovský, D. Gondík, M. Zounar, A. Háma, M. Absolonová, I. Andrlová, M. Bočanová, A. Gondíková, P. Vítek a další

15. 2. 19:00 Táta
Celosvětově úspěšná divadelní komedie aneb “humorná zpověď novopečeného otce” Budete plakat smíchy i dojetím. Být tátou je úžasné! Být dobrým tátou ale vyžaduje hodně odvahy, odhodlání a zručnosti. Herec a táta Roman Pomajbo vás seznámí s pohledem moderního muže na těhotenství, porod a plínky.
Představení není vhodné pro děti do 15 let.

19. 2. 19:00 Můj báječný rozvod
Můj báječný rozvod je velice laskavá komedie, kterou irská autorka věnovala všem, kteří nikoli vlastní vinou zůstali sami. Všechny postavy vytváří Eliška Balzerová. Když autorka Geraldine Aron navštívila premiéru ve Viole, nešetřila na adresu české protagonistky slovy chvály.
Představení není vhodné pro děti do 15 let.

25. 2. 16:00, 19:00 Caveman
Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

28. 2. 19:00 F. R. Čech: Dívčí válka
Čechovo prozatímně osvobozené divadlo
Dívčí válka je nejúspěšnější a nejhranější ze všech divadelních her v České republice. Jeho atraktivnost se skrývá především v lehkosti žánru, nadsázce, využitých tématech a také v hereckém obsazení.
Autor sám o této komedii říká: „Dívčí válku jsem psal – tak říkajíc – českému národu „na míru“, jde především o jemu blízký styl humoru a oblasti, kterých se dotýká (erotika, politika). Navíc jde o odpočinkový žánr, v jehož rámci přinášíme hodokvas těch nejkrásnějších žen, kterými naše zubožená vlast disponuje. Já vždy s trochou nadsázky říkám – tak bůh vynahrazuje svým milým Čechům neúspěchy v tržní ekonomice.
O úspěchu Dívčí války svědčí naplněné sály po celé naší republice“.

Hrají: Sandra Pogodová, F.R.Čech, Mojmír Maděrič, Jiří Štědroň, Oldřich Navrátil, Roman Skamene, Petr Jablonský, Petr Martinák, Evžen Hájek, Bedřich Maruštík       

Pořadatel: Pragokoncert Bohemia a.s.

28. 2. 2018 20:30 LiStOVáNí.cz: Co by můj syn měl vědět o světě
Hraje Lukáš Hejlík
Fredrik Backman (autor knihy Muž jménem Ove) vtipně stírá všechny úzkosti a nedostatky rodičů jednadvacátého století v půvabné knize plné upřímných obav a nepodmíněných vyznání lásky, která zasáhne srdce všech rodičů, a to dokonce i těch budoucích, potencionálních. Poprvé bude v LiStOVáNí účinkovat jen jeden herec; Lukáš Hejlík je stejného věku jako Fredrik Backman a má stejně starého syna.

Backman: „Tato kniha je především o snaze být dobrým rodičem. Protože chci, abys věděl, že jsem se vážně snažil úplně nejvíc, jak jsem uměl. Nikdo negooglil tolik jako já.“ Hejlík: „Ta ztracenost otců při nakupování! To, jak dětské hraní nemá logiku a jak se ji snažíte v pět ráno, když on vstane tak živě a vy tak mrtvě, najít, jak ji přímo vyžadujete! To, jak se snažíme být nejlepšími rodiči, a to, jak víme, že to nezvládáme. A nezvládneme.“

OSTATNÍ ŽÁNRY

16. 2. 18:00 Taneční večer
Cyklus tanečních večerů pro seniory v režii Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně. K tanci
a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).
VSTUP ZDARMA

CESTOVÁNÍ S BESEDOU

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?genre=96&theme=13

13. 2. 19:00 Z hlubin oceánu na Azorské ostrovy
Přednáší Tomáš Kůdela

Azorské ostrovy jsou považovány za pozůstatky bájné Atlantidy. A pokud je na tom špetka pravdy, pověsti o ní nelžou. Sopečné ostrovy s množstvím bujné vegetace, jeskyň, kráterů i horkých pramenů Vás uchvátí. Až tam zjistíte, kolik existuje odstínů zelené, a nebudete se moci vynadívat na kouzelná smaragdová jezera. A co víc, na plachetnici budete mít všechny ostrovy jako na dlani. Při naší minulé plavbě mezi Azory jsme jich z devíti navštívili sedm, podívali se na nejvyšší vrchol Portugalska a koupali se v lávových zátokách. Chcete s námi také zažít nezapomenutelná dobrodružství? Nastupte na palubu, vyplouváme!

Tomáš Kůdela
Tomáš Kůdela je povoláním vývojář v oblasti elektroniky. Již odmala měl však velký sen. Chtěl zažít absolutní svobodu a nezávislost. Po absolvování workshopů osobního rozvoje, meditacích a nalezení cesty k sobě si svůj sen splnil a pořídil si plachetnici. Jeho přáním je postupně obeplout svět s lidmi, kteří chtějí něco ve svém životě změnit a zažít dobrodružnou plavbu. Jak sám říká, na cestu s ním se může přidat každý, kdo najde odvahu. Tomáš se pak stává nejen instruktorem jachtingu, ale i průvodcem na cestě k podstatě.

27. 2.  19:00 Osm nejlepších treků v Nepálu
  Přednáší Radka Tkáčiková
Průřez 8 nejatraktivnějšími treky v Nepálu, rozdílnosti jednotlivých oblastí ve způsobu života lidí, geografie i jak některé oblasti poznamenal turistický ruch. Buddhismus versus hinduismus lidí v horách, kulturní tradice a zvyklosti. Zajímavosti výstupů na osmitisícovky. Které jsou ty TOP?

1/ Trek do BC Everest – klasický trek s fantastickými výhledy
2/ Okolo krasavice Manaslu – jeden z bezesporu nejfotogeničtějších treků
3/ Horní Dolpo – nejizolovanější oblast u tibetské hranice, vysokohorská poušť a zakonzervovaný svět
4/ Trek okolo Dhaulagirí – z rýžových polí na ledovec pod majestátní osmitisícovkou
5/ Do BC Makalu a přes šestitisícová sedla do Solo Khumbu
6/ Narphu – severně od masívu Annapuren se rozkládá takřka utajená oblast obývaná Tibeťany
7/ BC Kanchenjungy a východní Himaláj – pod třetí nejvyšší horu světa oblastí Limbů a Tibeťanů
8/ Z rýžových políček z 350 m na Mera peak 6460 m

Radka Tkáčiková
Průvodkyně především na zájezdech do Himalájí, specializuje se i na odlehlé oblasti Himalájí. Cestuje, ale i jinam – hlavní zaměření zůstává Asie. Kromě cestování sportuje, fotografuje, publikuje, vystavuje fotografie a pravidelně přednáší o svých cestách.

AKCE PRO DĚTI
http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=5
3. 2. 16:00 Princové jsou na draka

Jiří Chalupa, Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř - Princové jsou na draka - Úsměvné vyprávění o tom, že dělání opravdu všechny smutky zahání, a to nejen pohádkovým princeznám, nebude ve všem na divadle kopírovat svou televizní předlohu, ale rozhodně se bude jednat o zábavný originální a veselý pohádkový muzikál.

Malí i velcí diváci se s námi mohou přenést do pohádkově bláznivého světa a s chutí si poslechnou nebo i třeba společně zazpívají známé a přesto neotřelé Svěrákovy a Uhlířovy písničky.

Délka představení: 90 minut
Upozornění: Každý divák bez rozdílu věku musí mít vlastní vstupenku.
Pořadatel Kulturní portál.cz, s.r.o.

4. 2. 2018 14:30, 16:00 Zimní medvědí pohádka (Divadlo Rolnička)
O tom, jak na Medvědí horu napadl sníh a medvíďata se nechtěla chystat na zimní spánek, o návštěvě rodiny bílých medvědů a o tom, jak se medvíďata seznámila s medvídkem Běláskem.
Vhodné pro děti 3+

10. 2. 2018 14:30 Hravá Sobota - Karneval se zvířátky
Masky a kostýmy s sebou a nejlépe zvířecí. Čeká nás karneval plný zvířátek. Nebudou chybět soutěže a tancování - tak si přijďte zadovádět! Sobotní karneval je tu pro vás.
Vhodné pro děti 3+

11. 2. 2018 14:30, 16:00 O popletených čertech (Divadlo Dráček)
Co všechno se přihodí klukům čertíkům, když je peklo naruby.
Vhodné pro děti 3+

18. 2. 2018 14:30, 16:00 Kocour Modroočko
Příběh malého kocourka, který se na své cestě k dospělosti potkává nejen s dalšími kocourky a kočkami (Bělovous Zrzunda, Kočka Zelenoočka, Žluťák), ale i s jinými zvířátky (Pes Fousek, Králík Bílé Pírko, Křeček či Krtek), z nichž každé představuje jiný, vlastně lidský charakter. Písně Marka Ebena (hudba i texty) ani po dvaceti sedmi letech neztratily nic na své svěžesti a jsou dnes už trvalou součástí pomyslného dětského zpěvníku.
Vhodné pro děti 3+

25. 2. 2018 14:30, 16:00 Myší pohádka (Nána Divadélko)
Co je to špajska? Jak se v ní Myšta s Myšulínou zabydleli
a desítky, stovky dětiček a vnoučat měli? A víte vy, co vše se myším do myších bříšek vešlo? A že tak to věru dál už nešlo? Kdo vyzraje na chytré myši, myšičky? Babička,kocour a nebo pastičky?
Pohádka o jedné VELKÉ DOHODĚ a že,kdo rozdělit se umí, tomu vždy ještě zbude.....
Vhodné pro děti 3+

KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=6

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.
1. 2. 2018 19:15  Prezident Blaník
2. 2 2018 18:00
16. 2. 2018 18:00

ZEMĚ / ROK: CZ / 2018
REŽIE: Marek Najbrt
HRAJÍ: Marek Daniel, Michal Dalecký, Halka Třešňáková a další
ZNĚNÍ: česky
DOBA TRVÁNÍ: 90 minut
Antonín Blaník je jedním z nejvýznamnějších lobbistů v zemi. Pracuje pro politické strany, pro samotného prezidenta a hlavně sám pro sebe. Jednoho dne se rozhodne, že už je na čase vystoupit z politického zákulisí, a oznámí kandidaturu na funkci prezidenta České republiky. Kampaň, ve které s pomocí tajemníka Žížaly a asistentky Lenky naslibuje lidem, co jim nikdo nemůže dát, má úspěch. Tondova kandidatura však skončí dřív, než začala, protože Žížala nedoručí na ministerstvo včas podpisové archy. Jenže to by nebyl Tonda Blaník, aby si s takovou „nepříjemností“ neporadil. Je přece ještě dost jiných kandidátů a do Tondovy hlavy nikdo nevidí… Příběh filmu navazujícího na úspěšný seriál se odehrává na pozadí skutečných událostí druhé přímé volby prezidenta České republiky. Vystupuje v něm celá řada reálných aktérů českého politického a společenského života.

4. 2. 2017  15:45  Dáma s kaméliemi
     Cyklus: Bolšoj balet
Hudba: Frédéric Chopin
Choreografie: John Neumeier
Délka představení: 3h 05min

Nechte se strhnout tragickým dramatem lásky pařížské kurtizány a muže z vyšší společnosti. Balet na motivy románu Alexandra Dumase mladšího, který dal vzniknout i slavné opeře La Traviata! John Neumeier, jeden z nejvýznamnějších choreografů současnosti, rozkrývá hlubokou psychologii postav v jednom ze svých nejúspěšnějších titulů. Melancholickou atmosféru marné lásky umocňuje klavírní hudba Frederyka Chopina.

5. 2. 2018 19:15  Uteč
    Cyklus: Best of 2017
ZEMĚ / ROK: USA / 2017
REŽIE: Jordan Peele
HRAJÍ: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford
DOBA TRVÁNÍ: 103 min

Lahůdkové psycho kombinované s rafinovanou satirou. Režisérovi a scenáristovi Jordanu Peeleovi se podařilo natočit film, který se posmívá rasovým předsudkům a mimo to zároveň děsí a baví. Hit slavného festivalu v Sundance díky tomu sbírá body u diváků i recenzentů. Například jeden z nejslavnějších filmových serverů, Rotten Tomatoes, mu udělil nevídané stoprocentní skóre. A přitom je to „jen“ příběh o dívce, která si veze svého kluka domů na víkend, aby ho představila rodičům.
Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný, a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek.
Mládeži do 15 let nepřístupný.

7. 2. 2018 19:15  Všechny prachy světa
ZEMĚ / ROK: USA / 2017
REŽIE: Ridley Scott
HRAJÍ: Michelle Williams, Mark Wahlberg, Christopher Plummer
DOBA TRVÁNÍ: 135 min

Film sleduje únos šestnáctiletého Johna Paula Gettyho III (Charlie Plummer) a zoufalou snahu jeho milující matky Gail (Michelle Williams) přesvědčit Johnova miliardářského dědečka (Christopher Plummer), aby zaplatil výkupné. Když to Getty senior odmítne a narůstá prchlivost a brutalita únosců, snaží se Gail jeho rozhodnutí zvrátit. Když život jejího syna visí na vlásku, obrátí se zoufalá Gail na Gettyho poradce (Mark Wahlberg) a sotva myslitelné spojenectví v závodě s časem nakonec ukáže, že bezpodmínečná a trvalá láska má větší hodnotu, než peníze.

8. 2. 2018 19:15  Velká hra
ZEMĚ / ROK: USA / 2017
REŽIE: Aaron Sorkin
HRAJÍ: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner
DOBA TRVÁNÍ: 140 min

Držitel Oscara za scénář životopisného dramatu „Sociální síť“ Aaron Sorkin namíchal Jessice Chastain skvělé karty ve svém působivém režijním debutu podle skutečné události zasazeném do světa nelegálního pokeru.
Jessica Chastain hraje Molly Bloomovou, komplikovanou, dynamickou a zároveň neodolatelně zábavnou ženu světa hazardu. Vybudovala multi-milionové pokerové impérium, které přitahovalo značnou nežádoucí pozornost FBI. Jessica hraje sexy a zároveň rozporuplnou dámu, která organizovala hazardní večírky, kterých se údajně účastnili i známé osobnosti jako Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio a Ben Affleck.
Film „Velká hrá“ sleduje hlavní protagonistku a vypravěčku jako nadějnou olympijskou lyžařku, která kvůli devastujícímu zranění zad, sportu zanechala a vrátila se do školy. Tato nehoda pravděpodobně ještě zhoršila již tak napjatý vztah mezi Molly a jejím otcem (Kevin Costner), přísným psychologem, a proto se zaměřila na vydělávání peněz. Molly je chytrá, asertivní a nebojí se mocných mužů, což jí umožní vycházet i s odporným šéfem, který jí uvede do světa ilegálního pokeru, ve kterém se prohrávají milióny dolarů.
Film se může právem těšit z nominací Zlatých Glóbů: nejlepší herečka – drama a nejlepší scénář.
Mládeži do 15 let nepřístupný.

9. 2. 2018 18:00  S láskou Vincent
ZEMĚ / ROK: VB, Polsko / 2017
REŽIE: Dorota Kobiela & Hugh Welchman
HRAJÍ: Douglas Booth, Robert Gulaczyk, Eleanor Tomlinson, Jerome Flynn, Saoirse Ronan ad.
DOBA TRVÁNÍ: 95 min

Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (Loving Vincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že “může komunikovat pouze skrze své malby". Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by “rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan”. Jedná se o první film svého druhu na světě. Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory.
Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny.

10. 2. 2018 14:30  Coco
    + předfilm Vánoce s Olafem
ZEMĚ / ROK: USA/ 2017
REŽIE: Lee Unkrich
ZNĚNÍ: český dabing
DOBA TRVÁNÍ: 126 min (Vánoce s Olafem 21 min, Coco 105 minut)

Navzdory prazvláštnímu rodinnému zákazu muziky se Miguel touží stát uznávaným muzikantem, jako je jeho idol, Ernesto de la Cruz. V touze dokázat svůj talent se Miguel souhrou neuvěřitelných okolností ocitne v překrásné a barevné Říši zesnulých. Tam potká okouzlujícího šejdíře Hectora a společně se vypraví na strhující cestu odhalit skutečný příběh Miguelovy rodiny.
Předfilm:
V krátkém filmu Ledové království: Vánoce s Olafem od Walt Disney Animation Studios prožívají sněhulák Olaf a sob Sven veselé vánoční dobrodružství. Princezna Anna a královna Elsa připraví v království Arendelle vůbec první oslavu Vánoc. Obyvatelé městečka však z oslavy rychle odejdou, aby si užili vlastních rodinných vánočních tradic. Královským sestrám dojde, že samy žádné rodinné tradice nemají. A tak se Olaf se Svenem vypraví na cestu skrz naskrz Ledovým královstvím, aby pro Annu a Elsu našli ty nejlepší a nejkrásnější vánoční tradice.

Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

11. 2. 2018  15:45  Intimissimi on Ice
ZEMĚ / ROK: Itálie / 2017
DOBA TRVÁNÍ: 120 min

S více než 80 miliony prodaných alb se Andrea Bocelli vrací jako hlavní hvězda celovečerní show na ledě. Zazní nejznámější operní árie, písničky pop music a diváci se můžou těšit na překrásné bruslařské vystoupení ozvláštněné překrásnými kostýmy. To vše v kulisách ikonické Arena di Verona v Itálii.
Intimissimi on Ice je audiovizuálním vrcholem letošní zimy v kinech. Překrásnou hudbu a kouzelnou choreografii doplní laserová show a ohňostroje přímo na ledové ploše. Mezi vystupujícími budou nejznámější bruslaři světa jakými jsou Evgeny Plushenko, Stéphane Lambiel a Shizuka Arakawa.
Příběh se bude točit kolem nejznámějších žen z řecké mytologie, symbolů lásky a tragédie, které naplňují naše životy. Skrze příběhy Venuše, Heleny Trojské, Medúzy a Kirké oslaví Intimissimi on Ice ženskost prostřednictvím nejtalentovanějších hudebníků a sportovců světa. Klasická mytologie v moderním pojetí. Diváci v kinech si budou moct užít vystoupení v kulisách amfiteátru s atmosférou římských arén.

12. 2. 2018 19:15  Dunkerk
    Cyklus: Best of 2017
ZEMĚ / ROK: USA, 2017
REŽIE: Christopher Nolan
HRAJÍ: Tom Hardy, Cillian Murphy, Mark Rylance, Kenneth Branagh
HUDBA: Hans Zimmer

Válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. Ve filmu se objevily herecké hvězdy jako Tom Hardy, Cillian Murphy či Kenneth Branagh.

Film byl nominován na řadu cen. Získal například tři nominace na Zlaté glóby či jednu nominaci na Grammy.

14. 2. 2018  19:15  Nit z přízraků
ZEMĚ / ROK: USA / 2017
REŽIE: Paul Thomas Anderson
HRAJÍ: : Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville
DOBA TRVÁNÍ: 130 min

Nit z přízraků vypráví příběh muže posedlého zničující dokonalostí. Muže natolik soustředěného na každičký detail, že mu unikalo vše podstatné. Muže, kterého zničila láska. Nebo zachránila. Záleží na úhlu pohledu. Mít šaty od návrháře Reynoldse Woodcocka (Daniel Day-Lewis) znamenalo v dynamické éře obrozujícího se poválečného Londýna úplně nejvíc. Dáma musela mít dostatek peněz, patřičný rodokmen a odpovídající vychování, aby mohla vyrazit na večírek v jeho modelech, které byly vždy unikátní. Status génia si ale vybíral svou daň v podobě Woodcockovy totální emocionální vyprázdněnosti. Odtržen od reality všedního dne, neboť o vše praktické se starala jeho sestra (Lesley Manville), stavěl všechny ženy na roveň krejčovských panen. Měl sice vždy po ruce nějakou milenku či múzu, ale stačilo, aby si ráno při snídani trochu hlasitěji mazala topinku máslem a už se pakovala z jeho života. Když v kavárně v zapadlém přístavním městečku Reynolds objevil stydlivou servírku Almu (Vicky Krieps) a rozhodl se jí nabídnout momentálně uvolněné místo po svém boku, netušil, s čím si zahrává. Tahle zdánlivě neškodná submisivní bytost totiž rychle pochopila pravidla hry a rozhodla se aktivně bojovat za to, aby neskončila jako její předchůdkyně. Situaci jí usnadňuje i to, že se do ní Reynolds zamiloval. Nápor citů se však velmi negativně začal odrážet na jeho tvorbě, a umělcova praktická sestra se proto rozhodne rázně zakročit.

15. 2. 2018  19:15  Botticelli: Inferno
Film Inferno s Tomem Hanksem se točí kolem záhad ukrytých v Botticelliho mistrném zpracování slavné Dantovy Božské komedie. Chtěli byste znát skutečnou pravdu? Jaký je příběh obrazu Inferno a je to skutečně jakási mapa Dantova pekla? Proč skončilo tohle velkolepé dílo ztracené a nedokončené a jak se jej podařilo znovu objevit? Dokument nazvaný Botticelli: Inferno je fascinujícím a zevrubným průzkumem rozhodnutým ukázat překvapivě temnou stránku slavného renesančního umělce, který proslul jinak velmi klidnými a idylickými malbami jako Zrození Venuše nebo La Primavera.

19. 2. 2018  19:15  Bába z ledu
     Best of 2017
ZEMĚ / ROK: CZ/ 2016
REŽIE: Bohdan Sláma
HRAJÍ: Z. Kronerová, P. Nový, D. Vízek, V. Neužil, Tatiana Vilhelmová
DOBA TRVÁNÍ: 106 min

Po setkání s otužilcem Broňou (Pavel Nový) začíná ovdovělá Hana (Zuzana Kronerová) pozvolna měnit svůj stereotypní život, který se doposud točil výhradně kolem jejích synů (Marek Daniel, Václav Neužil), snach (Petra Špalková, Tatiana Vilhelmová) a vnoučat. Zatímco šedesátnice Hana prožívá love story, tradiční víkendové obědy v rodinné vile ztrácejí na idyličnosti a postupně vyplouvá na povrch, že každý z hrdinů má nějaké tajemství. Haniným nečekaným spojencem se stává vnuk Ivánek, který si zamiloval nejen svérázného Broňu, ale i jeho slepici Adélu a otužileckou komunitu na břehu Vltavy. Příběh rozkrývající nelehké vztahy mezi třemi generacemi přináší naději, že život lze vzít do vlastních rukou v jakémkoli věku.

21. 2. 2018  19:15  Po strništi bos – černobílá verze
Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v období Protektorátu, kdy je Edova rodina donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Novinka Jana Svěráka čerpá ze vzpomínek jeho otce Zdeňka Svěráka na dětství. Film je promítán v černobílé verzi, která má jiný střih i mix zvuku. Film je estetičtější a dobově autentičtější.

21. 2. 2018  19:15  Po strništi bos
– černobílá verze

Film Po strništi bos čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově. Svým námětem zapadá do řady filmů Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v nichž rodinná tvůrčí dvojice vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí.
Osmiletý Eda je vytoužené, opatrovávané dítě, které rodiče střeží víc, než je zdrávo, protože o jedno dítě už přišli. A tak je Eda náhradník. Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe; o pár let později, než se odehrává příběh filmu Po strništi bos, se odvíjí jejich poválečný život na pražském předměstí ve snímku Obecná škola. Nyní jsme však v období Protektorátu, kdy je Edova rodina donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Malé město, kde chlapec doposud trávil jen krátké chvíle prázdnin, se na čas stane jeho domovem. Rozměry válečného konfliktu, který rodině obrátil život naruby, vnímá chlapec milosrdnou dětskou optikou, jež nabízí hlavně prostor pro tajuplná dobrodružství. Eda tak nachází cestu nejen k místní klukovské partě, jejíž svět je tolik odlišný od městského a v níž musí obhájit své místo, ale také nečekaným rodinným tabu, která vyplouvají na povrch, a rovněž k vlastní odvaze. Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových – tetralogii o jedné generaci.
Jan Svěrák měl původně v úmyslu uvést do distribuce zároveň barevnou i černobílou verzi. Lišily se nejen střihem, ale také mixem zvuku.
Byl přesvědčen, že každá z verzí má své přednosti. Plná barevná je veselejší a příjemná na sledování, černobílá je zase estetičtější, dobově autentičtější a divák, nerozptylován barvou věnuje více pozornosti hercům. Každá verze měla vlastní střižnu a vlastního střihače.
 
Režisér si představoval, že by mohly vzniknout dva poměrně odlišné filmy. Nedokázal se však ubránit, a když se něco podařilo v jedné verzi, přenesl to i do verze druhé a naopak. Na konci mu tak vznikly dva velmi podobné filmy, které se lišily hlavně barevností a délkou (černobílá je o čtyři minuty delší, přestože v ní chybí scéna s Vlasovci).
Do distribuce byl film uveden pouze v barvě, ale Jan Svěrák černobílou verzi přesto dokončil. 
Nyní tak budete mít opět možnost v kině Beseda vidět film, který znáte, tak, jak ho neznáte. 

22. 2. 2018  17:00  Sama
ZEMĚ / ROK: CZ / 2017
REŽIE: Otakar Faifr
HRAJÍ: Luba Skořepová
DOBA TRVÁNÍ: 64 min

Film o staré ženě, která zůstala na všechno sama, se odehrává pouze v jejím bytě. 92 letá herečka Luba Skořepová je jeho jedinou aktérkou. Protože nikdy nemohla mít děti, jejím celoživotním posláním se stalo herectví. Zájem divadel však slábne a tak se rozhodne, že její poslední šancí vrátit na jeviště, je zprodukovat si další divadelní představení sama. Napíše si text a sežene režiséra i hereckou kolegyni, která by s ní ve hře vystupovala. Během zkoušení telefonicky zařizuje vše potřebné od pronájmu sálu až po výlep plakátů. Cesta k vysněné premiéře je ale trnitá.
Objektiv kamery je jediným svědkem leckdy zoufalé snahy přesvědčit svět, že za to ještě stojí. Prostřednictvím dosud nepublikovaných záběrů z Lubina osobního archívu se společně vydáváme do minulosti, která přináší otázky i odpovědi. Luba se zamýšlí nad touhou po uznání, smyslem života i nad blížící se smrtí.
 Luba Skořepová vnímala tento film jako svoji poslední práci před kamerou a snažila se v něm popsat závěrečné období lidského bytí a samotu, ve které se na sklonku života mnozí ocitnou. Vzhledem ke svému naturelu se ale nevzdávala a stále bojovala o seberealizaci.
Když viděla první sestřih filmu, stala se hlavním motivátorem celého štábu. Neustále všem telefonovala a kontrolovala, jak se na dokončení filmu pracuje. Když jsme jí oznámili, že do filmu koprodukčně vstoupí Česká televize, ležela už delší dobu na LDN. Byla nadšená. Na chvíli se do jejích očí vrátila jiskra, která pomalu vyhasínala. Druhý den nás opustila. Sama ale věděla, že to není na dlouho. Opět se vrátí před publikum, které ji tak milovalo.  
 Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč.

23. 2. 2018  18:00 Čertoviny 
ZEMĚ / ROK: ČR / 2018
REŽIE: Zdeněk Troška
HRAJÍ: J. Prachař, D. Benedikt, K. Dobrý, O. Navrátil, D. Gránský, J. Bernášková, J. Nosek
DOBA TRVÁNÍ: 101 min

Hlavními hrdiny pohádky Čertoviny jsou dva nešikovní čerti Popelák a Uhelák, kteří jsou vládcem pekel posláni za trest do světa, aby do měsíce přivedli každý jednu hříšnou duši. Jejich úkol se jim však od počátku nedaří, spíše, než aby lidi sváděli k hříchům, tak jim neúmyslně pomáhají. V přestrojení za čeledíny se dostanou na statek a zdá se, že konečně budou mít úspěch. Vypočítavý sedlák totiž chce svoji dceru Haničku provdat za nafoukaného statkáře Kopyta. Hanička však miluje čeledína Jana, a aby vše dobře dopadlo, je potřeba vzít na pomoc pekelné síly.

26. 2. 2018  19:15 Tři billboardy kousek za Ebbingem
    Cyklus: Best of 2017
ZEMĚ / ROK: USA / 2017
REŽIE: Martin McDonagh
HRAJÍ: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Abbie Cornish, Lucas Hedges ad.
DOBA TRVÁNÍ: 115 min
Tři billboardy kousek za Ebbingem je temné komediální drama držitele ceny Akademie Martina McDonagha (V Bruggách). Když ani po několika měsících není vypátrán pachatel vraždy její dcery, udělá Mildred Hayesová (Oscarem oceněná Frances McDormand) odvážný krok a pronajme si tři billboardy, které vedou směrem k jejímu městu a které obsahují kontroverzní zprávu určenou Williamu Willoughbymu (na cenu Akademie nominovaný Woody Harrelson), váženému policejnímu šéfovi. Když se do věci vloží jeho zástupce Dixon (Sam Rockwell), nevyzrálý maminčin chlapeček se zálibou v násilí, bitva mezi Mildred a ebbingskou rukou zákona se rozhoří naplno.
Film získal hned čtyři Zlaté glóby, včetně ceny za nejlepší film - drama. Další tři glóby si za tento snímek odnesli režisér a scenárista Martin McDonagh za scénář, herečka Frances McDormand za svůj výkon v hlavní ženské roli a Sam Rockwell byl vyhlášen jako nejlepší herec ve vedlejší roli.

28. 2. 2018  19:15  Tvář vody
ZEMĚ / ROK: USA, Kanada / 2017
REŽIE: Guillermo del Toro
HRAJÍ: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones aj.
DOBA TRVÁNÍ: 123 min

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu.

Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk.

Film Tvář vody získal hlavní cenu na festivalu v Benátkách, sedm nominací na Zlaté glóby, z nichž dvě proměnil a je považován za jednoho z adeptů na blížící se Oscary.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka