Už v sobotu se v Plzni běží pro Paměť národa

Už poslední hodiny zbývají do startu druhého ročníku  Běhu pro Paměť národa v Plzni. Za všechny oběti totalitních režimů 20. století se běží 18. května opět lesy kolem Boleveckých rybníků.

Cílená propagace v Plzni

Loňského ročníku se zúčastnilo na 150 běžců a zhruba stejný počet organizátoři očekávají i letos. Běží se trasy 5 a 10 km, štafeta 5 x 1 km a rodinný běh na 1 km. Patrony běhu jsou opět bývalí olympionici Bohuslav Ebermann a Vladimír Haber, záštitu nad akcí převzala starostka prvního plzeňského obvodu Helena Řežábová.

Účastníci Běhu pro Paměť  národa mohou i letos symbolicky svůj běh někomu věnovat. Na startovní číslo si budou moci napsat, za koho běží: ať už to bude Milada Horáková, letci v RAF, odbojáři, legionáři nebo třeba vlastní teta, která neuhnula nátlaku StB. Nejčastěji si lidé na trikot píší, že běží za svoji babičku nebo dědečka.

 „Je to hec. Musíte se připravovat, protože uběhnout deset kilometrů není pro každého. Dříve, třeba pro generaci první republiky, byla taková vzdálenost legrace. Běh pro Paměť národa samozřejmě organizujeme, protože nám přináší peníze pro další dokumentaci příběhů. Ale chceme sebe i jiné lidi vyhecovat. Třeba takové, jako jsem já. Je to skvělá příležitost zhubnout a začít pravidelně cvičit,“ říká Mikuláš Kroupa, zakladatel Paměti národa, který se i letos zúčastní Běhu pro Paměť národa v Praze.

V Plzni se poběží opět lesy kolem Šídlovského a Kamenného rybníka, start a cíl bude na Ranči Šídlovák. Areál se otevírá v 8 hodin, start hlavních běhů je v 9:30 h. Připraveny jsou trasy 5 a 10 km, rodinný běh na kilometr a letošní novinkou je nevážná štafeta 5 x 1 km nazvaná Běh živlů.

„Štafetu věnujeme všem našim rodičům a prarodičům, kteří patřili k dobovým subkulturám, tedy swingařským potápkám a bedlám, bigbítovým máničkám nebo undergroundovým pankáčům. Zkrátka všem, jež jejich doba označovala výrazem živly a všelijak se je snažila potírat,“ vysvětluje ředitelka pobočky Paměť národa Plzeňský kraj Markéta Čekanová a dodává, že na trati tohoto závodu jsou vítány i tematické kostýmy.

Všechny běhy budou měřené profesionální časomírou, v hlavních závodech budou vyhlášeni tři nejlepší běžci ve dvou věkových kategoriích rozdělených na muže a ženy. Rodinný běh bude mít stupně vítězů již bez tohoto rozdělení a Běh živlů bude mít jen jediného vítěze.
Každý, kdo zaplatí startovné, přispívá na další dokumentaci vzpomínek pamětníků a rozšiřování sbírky Paměť národa. Startovné pro žáky a studenty začíná na 200 Kč, pro dospělé činí v Plzni 300 Kč při registraci on-line a 500 Kč na místě. On-line registrace se uzavřely ve středu 15. května o půlnoci.

 „Čím víc lidí s námi poběží, tím víc bude všem sympatizantům nacismu, soudruhům a soudružkám nebo bývalým členům StB jasné, že to s tím budováním lepší, spravedlivější, beztřídní, socialisticko-oligarchické, rasově, kulturně i nábožensky vyčištěné, pro-putinovské společnosti tak jednoduché nebude,“ dodává Mikuláš Kroupa.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka