V Bavorské Rudě oslaví 30 let od svobodného setkání se sousedy

Destinační spolek Železnorudska a spolek Přes hranici pořádají v pondělí 3. února česko-bavorské setkání u příležitosti výročí akce „svobodné setkání se sousedy“ v roce 1990.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Slavnostní vzpomínkové setkání je připomínkou významného dne před třiceti lety, kdy na Železnorudsku padla železná opona a mohli jsme se svobodně setkávat s našimi sousedy v Bavorsku“, uvádí Michal Šnebergr.

Setkání se uskuteční před Schmugglerhütte – Bahnhofstrasse v Bayerisch Eisensteinu v pondělí 3.2.2020  16.oo – 20.oo hod. Zajištěno bude občerstvení a k poslechu hrají  Kůrovci a heligonkář.

Před třiceti lety 3.2.1990 se otevřela hranice a lidé z obou stran dříve nepropustnou hranici mohli po mnoha letech opět svobodně projít. Tehdejší neopakovatelnou atmosféru tohoto   dne jen dokresluje účast na tomto pomyslném lidském řetězu spojující lidi na obou stranách hranice. Je uváděna účast přes šedesát tisíc lidí z obou stran hranice. Svobodně se setkali sousedé ze Železné Rudy a Bayerisch Eisensteinu.

Československé hranice a také hranice mezi oběma sousedními obcemi začaly být střeženy vojskovým způsobem po únorovém komunistickém puči 6. října roku 1948 na základě neblaze proslulého zákona na ochranu lidově demokratické republiky. Od 1. ledna 1951 začala výstavba drátěných zátarasů, jež lemovaly státní hranici od roku 1952.

ilustrační foto: Jan Polák – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34651224

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka