V Chudenicích budou v pátek slavit koncertem Lubomíra Brabce

Slavnostní koncert "šumaváka" tělem i duší, kytarového virtuóza Lubomíra Brabce z Čepic u Rabí se uskuteční v pátek 17. srpna od 17 hodin.

Cílená propagace v Plzni

Místem konání je velká jídelna Starého czerninského zámku v Chudenicích na Klatovsku.

 "Koncert se koná hned  u příležitosti dvou jubilejí. Tím prvním výročím, je  265 let od narození kněze, českého fiologa, historika a zakladatele slavistiky v českých zemích Josefa Dobrovského, který pobýval šestnác let u Czernínů u nás na zámku v Chudenicích. Dokonce se po něm jmenuje naše muzeum. Druhé výročí má samotný interpret, pana Lubomíra Brabce, který letos slaví 65. narozeniny," prozrazuje průvodce Starého czerninského zámku - Muzea Josefa Dobrovského v Chudenicích Ludvík Pouza. A právě v rámci narozeninového turné Brabec do Chudenic zavítá se svým kytarovým recitálem. "Na koncertu posluchači uslyší nejznámější kytarové skladby světových autorů a skladby na kytaru v úpravě samotného virtuóza. Vstupenky na koncert který bude skutečným kulturním zážitkem, lze rezervovat nebo zakoupit na pokladně zámku v Chudenicích," dodává Pouza.

Lubomír Brabec patří k nejvýznamnějším koncertním kytaristům. Pochází z Plzně a již od ranného dětství se věnuje hudbě. Začínal na housle a ke kytaře se dostal až ve svých třinácti letech.  Jako patnáctiletý vstoupil na plzeňskou konzervatoř, kde kromě kytary studoval i kompozici a lesní roh. Svá studia dokončil na konzervatoři v Praze. Významným mezníkem v jeho uměleckých začátcích byl úspěch, kterého dosáhl v roce 1974  na Mezinárodní kytarové soutěži v Paříži, kde získal titul laureáta. V roce 1980 získal stipendium britské vlády a pokračoval ve studiích na londýnské Royal Academy of Music  a  ve světově proslulém Early Music Centre, kde se věnoval  interpretaci dobové hudby minulých století se speciálním zaměřením na loutnovou literaturu.
 Lubomíru Brabcovi je vlastní stylově pestrý repertoárový rejstřík, kterým naplňuje své početně bohaté recitály i vystoupení s předními orchestry. Je oblíbeným a častým  hostem různých televizních pořadů a rozhlasových studií. Spolupracuje s nejrenomovanějšími pěvci a sólisty /Gabriela Beňačková, Elizabeth Vidal, Lucie Bílá,  Petr Dvorský, Štefan Margita, Daniel Hůlka, Kateřina Englichová, Pavel Šporcl, Jiří Bárta, Lubomír Malý, Jaroslav Svěcený, Václav Hudeček, Aleš Bárta a další/. Významná je také jeho činnost na poli komorní hudby, kde pro posluchače objevuje kytaru jako nástroj komorní, vytvářející neobvyklé nástrojové a zvukové kombinace.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka