V Hodovízi hořel vepřín, dvanáct prasat uhynulo, škoda milion

V úterý 3. května minutu před jedenáctou hodinou dopoledne vyhlásilo operační středisko poplach jednotkám HZS Plasy, SDH Hvozd a SDH Manětín a vyslalo je do obce Hodovíz k požáru haly na odchov prasat v zemědělském středisku.

Cílená propagace v Plzni

Následně jako posilu vyslalo dobrovolné hasiče z Horní Břízy a Trnové. Požár zachvátil jednu polovinu vepřína. Dobrovolní hasiči z Manětína, kteří přijeli na místo jako první, se snažili zabránit šíření požáru jedním C proudem. Vzápětí se k nim se třemi dalšími proudy přidala jednotka HZS Plasy.

Požár byl natolik rozšířen, že hasiči museli na oheň útočit pouze z vnějšku budovy. Postupně začaly přijíždět další jednotky, které se podílely na hasebních pracích a kyvadlové dopravě vody z obecní nádrže. Na polovinu budovy, kterou se podařilo od požáru odříznout, nasadili hasiči přetlakovou ventilaci, aby ochránili před kouřem ustájená zvířata.

V hořící části hasiči po sražení plamenů začali rozebírat konstrukce a likvidovat jednotlivá ohniska. Dle vyjádření hlavního zootechnika bylo v budově ustájeno 22 prasat, 10 se jich zachránilo, 12 kusů bylo uhořelých či utopených, dvě se postrádala. Jedno z nich nalezli hasiči živé v jímce s fekáliemi a druhé v podzemním kanále. Velitel zásahu rozhodl o použití místního fekálního vozu k odčerpání jímky a jeřábu k záchraně obou prasat. Obě se podařilo dostat do bezpečí zhruba po hodině a půl náročné práce. Požár napáchal škody předběžně za 1 milion korun, uchráněné hodnoty se odhadují na tři miliony. Příčina vzniku požáru není dosud známa.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka