V létě za západočeským barokem můžete na kole i pěšky

Téměř třicet akcí na barokních památkách budou moci návštěvníci zažít v rámci letošního ročníku Letního barokního festivalu.

Cílená propagace v Plzni

Pro ty, kteří rádi spojí sport s kulturním zážitkem, jsou letos nově připraveny tři barokní cyklotrasy.

Letní barokní festival, jako součást projektu „Západočeské baroko“, zahrnuje 10 hlavních barokních slavností na významných barokních místech celého Plzeňského kraje. „Tradičně se zahájení uskuteční v Centru baroka v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici a ukončení na zámku v Manětíně. Hlavní akce jsou pak doplněny celou řadou menších kulturních akcí na dalších cca  27 místech regionu v podobě koncertů vážné hudby, výstav nebo duchovních akcí, které byly finančně podpořeny z krajského dotačního programu Podpora kultury v Plzeňském kraji 2018,“ říká náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Vladislav Vilímec s tím, že na festival byla v rozpočtu Plzeňského kraje vyčleněna částka ve výši 2 miliony korun.

Výběr z festivalového programu

Z chystaných akcí stojí za pozornost barokní svatovítská noc v Klatovech nebo tradiční barokní slavnost na Zámku Hrádek u Sušice. Květinová slavnost se uskuteční na zámku v Nebílovech, kde je připraven program pro celou rodinu, v jehož rámci si návštěvníci mohou vlastnoručně vyrobit barokní květinový doplněk. „Zahradní slavnosti aneb Květy baroka“ se budou konat v zahradách, parku a zámku ve Svojšíně.
Duchovní programy  jsou pod názvem „Pod pěti hvězdami“ připraveny v Nepomuku. V Manětíně, kde se uskuteční Poutní mše umělců, aneb pouť lívancová, bude též provedena „Opella ecclesiastica“ významného barokního hudebního skladatele Josef Antonína Plánického a manětínského rodáka. Tanec je zastoupen především v klášterní barokní noci v klášteře Kladruby a silný zážitek slibuje i barokní víkend v Tachově od 13. do 15. července. Sem jsou na sobotní odpoledne zvány rodiny s dětmi, a to konkrétně do Jízdárny ve Světcích, kde bude možné zhlédnout barokní představení „Malé příběhy velkého hraběte“ nebo hudební vystoupení Sojkova kvarteta. Děti si budou moci užít také barokní kolotoč.

Ke kultuře patří i řemeslo

Pozornost je ale věnována i řemeslům, v Centru stavitelského dědictví Národního technického muzea v Plasích je připraven program pod názvem Svatojánská brána k řemeslu, kde kromě příjemné hudby budou k vidění oživené dílny a speciální prohlídky. Ukázky tesařských řemesel, ruční střiže ovcí nebo ukázka barokního vaření bude možné zhlédnout při barokním dnu na zámku v Manětíně v sobotu 18. srpna, kde je také připraven bohatý program pro rodiče s dětmi.

Procházky uměním s violistkou

V letošním roce se také k Letnímu baroknímu festivalu připojila vybranými koncerty v Nečtinech, Březíně, Rabštejnu nad Střelou a Manětíně významná česká violistka Jitka Hosprová, která pochází ze severního Plzeňska. V rámci svého hudebního festivalu „Procházky uměním“ připravila od června do září 9 koncertů na různých místech severního Plzeňska.

Baroko na kole

Jedinečnou součástí projektu Západočeské baroko je nový projekt „Barokní cyklotrasy na severním Plzeňsku“, které se linou malebnou barokní krajinou za architektonickými skvosty našeho kraje. Po krásách jak přírodního, tak kulturního charakteru si každý může odpočinout u stylových barokních odpočívadel, které jsou šetrně a vkusně zasazeny do barokní krajiny a nabízí výhled na významné památky na severním Plzeňsku.

„Barokní cyklotrasy jsou tři, výchozím a cílovým místem zároveň jsou Plasy. Mají různou obtížnost, přičemž délka každé trasy je kolem 40 km. Na trasách, které vedou po číselně značených cyklotrasách Klubu českých turistů s nalepenou samolepkou loga Západočeského baroka, je umístěno 10 odpočívadel. Pro snadnou orientaci byla vydána cykloturistická mapa, leták a připravena je i mobilní aplikace,“ vysvětluje vedoucí odboru kultury a památkové péče Alena Svobodová. Barokní cyklotrasy vznikly za finančního přispění Ministerstva pro místní rozvoj ČR z Programu podpory cestovního ruchu v regionech. 

Cyklotrasy ve filmu

„Za barokem na kole Plzeňským krajem“ je název krátkého promo filmu, který bude mít předpremiéry 25. května od 19:00 hodin v kinosále Kulturního domu v Manětíně a 30. května od 17:00 hodin v Matheyoho sále v Centru stavitelského dědictví v Plasích v rámci veřejného promítání. Premiéru bude mít 8. června na zahájení Letního barokního festivalu 2018 v Mariánské Týnici. Na facebookovém profilu Západočeské baroko www.facebook.com/zapadoceske.baroko  poběží film od července.

Kromě tohoto filmu byl natočen též krátký hraný promo film „Karáskovo štěstí“ podle jedné z manětínských pověstí, který bude mít předpremiéru zmíněného 25. května v Manětíně v rámci veřejného promítání. Premiéra se uskuteční 18. srpna v rámci barokní slavnosti v Manětíně a online premiéra v následujícím týdnu (po zakončení Letního barokního festivalu  na výše zmíněném facebookovém profilu).

Oba hrané promo filmy bude možné po online premiérách kdykoliv zhlédnout i na YouTube kanále Západočeské baroko www.youtube.com/channel/UCyZ-febBz-tERJkBC1cMTMw
Podrobné informace nejen k Letnímu baroknímu festivalu 2018, ale ke všem akcím a projektům Západočeského baroka jsou k dispozici na modernizovaném portále www.zapadoceskebaroko.cz a na facebookovém profilu www.facebook.com/zapadoceske.baroko. Podrobný program Letního barokního festivalu je k dispozici též v programových letácích.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka