V Mariánské Týnici začala dostavba ambitu podle plánů Santiniho

Slavnostním poklepem a požehnáním tří základních kamenů mariánských kaplí východního ambitu byl v pátek zahájen projekt IROP – Dostavba východního ambitu Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici.

Jarní servisní akce AUTO CB

Požehnání kamenům se uskutečnilo v kostele Zvěstování Panny Marie symbolicky před zítřejším církevním svátkem Zvěstování Panny Marie. Kamenům požehnal emeritní biskup František Radkovský. Zároveň poklepem na tyto základní odstartoval projekt, díky kterému bude vyřešeno uzavření areálu Mariánské Týnice z východní strany. Jedná se o unikátní projekt v rámci České republiky.

„Mariánská Týnice jako architektonický solitér je díky projektu Jana Blažeje Santiniho přední barokní památkou Plzeňského kraje. K celkovému dokončení rekonstrukce Mariánské Týnice, k níž zbývá v  poslední krok, a to uzavření celého areálu proponovaným východním ambitem. Naváže tak jednak na již dokončenou kapli Obětování Páně a propojí dosavadní části již ohraničeného pozemku.  Celková koncepce obnovy Santiniho projektu bude jedinečnou ukázkou celistvosti barokního areálu, jeho smysluplné a památkově hodnotné a jedinečné obnovy, která nemá v českých zemích obdobu,“ vysvětluje ředitelka muzea Irena Bukačová.

Záštitu slavnostnímu zahájení udělil náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Martin Baxa. Slavnostního aktu se za Plzeňský kraj zúčastnila kromě náměstka Martina Baxy také náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu Ivana Bartošová.

V projektu IROP  - Dostavba východního ambitu Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici je alokována částka 47,16 milionů korun (z toho: 85 % tvoří dotace ze strukturálního fondu ERDF ve výši 40,08 mil. Kč, 5 % dotace ze státního rozpočtu ve výši 2,36 mil. Kč a 10 % tvoří spoluúčast Plzeňského kraje ve výši 4,72 mil. Kč).

Mariánská Týnice u Kralovic je vrcholně barokní areál s poutním kostelem Zvěstování Panny Marie, ambity a proboštstvím, které dal vybudovat plaský klášter podle projektu Jana Blažeje Santiniho v letech 1711-1768. Dnes je tato významná kulturní památka, která se nachází 35 km na sever od Plzně a 2 km západně od Kralovic, ve vlastnictví Plzeňského kraje a ve správě a užívání Muzea a galerie severního Plzeňska. Na začátku 20. století byla na pokraji zkázy, protože po zrušení plaského kláštera, k němuž patřila, od roku 1785 nenašla odpovídající využití a trvale chátrala, až se v roce 1920 zřítila kupole kostela. Spásou pro nádherný, ale zanedbaný objekt, bylo zřízení muzea, které sídlí v prostorách proboštství od roku 1952.
Od roku 1993 probíhá příkladná a zdařilá památková obnova, která byla financována ze státních (Program PZAD) a regionálních prostředků (zřizovatel Okres Plzeň-sever a Plzeňský kraj). Na rekonstrukci kupole, věží, střech, kaplí, ambitu a umělecké výzdoby i úpravy exteriéru bylo během dvaceti let vynaloženo cca 40 milionů korun. Mariánská Týnice prošla během 20. století téměř zázračnou proměnou, kdy se ze zdevastované ruiny stala obdivovanou památkou, která patří k nejlépe udržovaným v Plzeňském kraji.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka