V Mulačově nemocnici vyloučí u novorozenců kritické srdeční vady

Od ledna letošního roku se Mulačova nemocnice připojila k iniciativě podporující včasný záchyt kritických vrozených vad u novorozenců.

Jarní servisní akce AUTO CB

Po zakoupení monitoru vybaveného nejmodernější technologií a softwarem jsou všichni novorozenci narození v Mulačově nemocnici vyšetřeni před propuštěním do domácí péče. V České republice se zatím jedná o nepovinné screeningové vyšetření, ale je to významný bonus pro naše miminka.

Metoda je ověřena od první publikace od roku 2009 (Granelli, 2009) u stovek tisíců dětí (Švédsko, USA, Anglie, Čína aj.). Každým rokem se zájem o metodu šíří a světová mapa se zaplňuje barvami dle zájmu nebo dokonce národních doporučení. Jedná se o metodu s vysokou senzitivitou i specifitou.

Včasný záchyt kritické srdeční vady (CCHD) ještě před propuštěním vede k ochraně novorozenců, rodičů i personálu novorozeneckých oddělení. Může tak zamezit dramatickému zhoršení stavu i několik dnů po propuštění z porodnice. Pokud vada není odhalena, hrozí možnost rozvinutí srdečního selhání, které může pro dítě skončit i fatálně.  Stejně tak je vyšetření vhodné při předčasném propuštění z porodnice. Tam je sice senzitivita menší, ale i tak jsou děti i personál více chráněni.

Vyšetření se provádí běžnou pulsní oximetrií podle schémat ve stáří 48 hodin. Měření probíhá na pravé horní končetině a libovolné dolní končetině a trvá asi 2-5 minut, je neinvazivní a nebolestivé.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka