V největší české jízdárně si návštěvníci prohlédnou nejlepší stavby Plzeňského kraje

Zrekonstruovaná jízdárna v Tachově-Světcích hostí putovní výstavu k soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2016.

Cílená propagace v Plzni

Prezentaci všech 27 soutěžních stavebních děl si návštěvníci mohou v unikátních prostorách prohlédnout od 28. července do 11. září 2017. Představení nominovaných staveb doplní i hodnocení odborné poroty.

Právě největší jízdárna v České republice v Tachově-Světcích je jednou ze staveb, která se pyšní prestižním titulem Stavba roku Plzeňského kraje 2016. Zvítězila v kategorii Rekonstrukce budov. Jedinečný historický objekt v sobě skrývá řadu unikátních architektonických prvků, jako je například pozoruhodný krov s tzv. lucernou – hranolovým světlíkem, kterým do jízdárenské haly přichází nejvíce osvětlení. Město Tachov jízdárnu zachránilo před demolicí a umožnilo její mimořádně zdařilou proměnu v důstojný kulturně-společenský stánek.

Jízdárnu ocenila nejen odborná porota soutěže, ale také široká veřejnost. Stavba získala Cenu veřejnosti. „Největší jízdárna v České republice a druhá největší jízdárna ve střední Evropě byla původně určená k demolici. Na přelomu milénia ji začalo město s podporou Ministerstva kultury České republiky a Plzeňského kraje intenzivně opravovat. Doslova za vteřinu dvanáct se podařilo zachránit jedinečný objekt, který je dnes kulturní památkou. Nejen Tachovsko, ale celý Plzeňský kraj získaly mimořádně zajímavý turistický cíl. Každý, kdo do jízdárny ve Světcích přijde, kouká s otevřenými ústy. Že jde o opravdový unikát, potvrzují obě ocenění, kterých si velmi vážíme,“ říká starosta Tachova Jiří Struček.

Druhou stavbou, která se pyšní hlavním titulem v kategorii Stavby pro bydlení, je nový bytový dům ve Veleslavínově ulici v Plzni. Ve zcela nové kategorii Průmyslové stavby uspělo plzeňské sídlo společnosti Workpress Aviation zabývající se především výrobou komponentů pro letecký interiér.

Do 14. ročníku soutěže majitelé, investoři či projektanti přihlásili celkem 27 staveb dokončených či zkolaudovaných v roce 2016, z nichž porota nominovala 16 na hlavní ocenění. Soutěž Stavba roku Plzeňského kraje 2016 pořádali Plzeňský kraj a Statutární město Plzeň ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou Plzeňsko, Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků, Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Obcí architektů. Záštitu převzali hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a primátor statutárního města Plzeň Martin Zrzavecký.

V jízdárně v Tachově-Světcích má putovní výstava svoji druhou zastávku.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka