V Nepomuku vybrali sv. Jana pro kruhový objezd

V pátek 1. prosince byla v Městském muzeu a galerii v Nepomuku zahájena výstava 27 soutěžních návrhů výtvarně-architektonické soutěže o návrh „Umělecké dílo na téma sv. Jan Nepomucký pro kruhový objezd u Pyramidy v Nepomuku“. Tato soutěž byla vyhlášena v květnu a příjem návrhů byl ukončen 17. října. Prvotním iniciátorem soutěže byl tehdejší nepomucký vikář P. Slávek Holý.

Cílená propagace v Plzni

Předmětem soutěže bylo výtvarné řešení nového kruhového objezdu na hlavní silnici I/20 v Nepomuku s použitím tématu sv. Jana Nepomuckého. V zadání nebylo specifikováno, jakou podobu má ztvárnění tématu mít, ani jeho umístění neomezilo pouze na samotný kruhový objezd. Uvedený kruhový objezd představuje jednu z pomyslných bran do města. Právě v tomto místě má nové umělecké dílo připomínat památku sv. Jana Nepomuckého, nejvýznačnějšího nepomuckého rodáka, nejpopulárnějšího barokního světce a v historické perspektivě zřejmě i celosvětově nejznámějšího Čecha a zvát k návštěvě města.

O výběru oceněných rozhodovala porota ve složení P. Slávek Holý (emeritní vikář sušicko-nepomucký), Ing. Jiří Švec (starosta města), PhDr. Pavel Kroupa (místostarosta), MgA. Tomáš Vaněk (rektor AVU), MgA. Tomáš Karous (publicista, teoretik umění), MgA. Petr Janda (umělec), Ing. arch Petr Lešek (architekt). Především nezávislá část poroty by měla být garancí kvalit oceněných návrhů. Vlastní hodnocení probíhalo 23. října.

Sv. Jan Nepomucký bude součástí dopravního značení

První místo ze soutěže si odnesl mladý sochař MgA. Adam Kovalčík, absolvent VŠUP a AVU. Jeho originální návrh pojednává siluetu Jana Nepomuckého jako součást dopravního značení. Představuje tedy umění infiltrace do suburbánního smogu dopravní křižovatky. Dílo je to výrazově současné a přitom nabízející množství interpretací. Další tři ocenění získali rozhodnutím poroty shodně druhé místo v soutěži: Ing. arch. Martin Vybíral za elegantní rozcestník pracující s barokními odkazy a svatojánskou symbolikou, MgA. Karel Přáda za zhmotnělé paprsky procházející těžkými mraky (moment ze svatojánské legendy) a Pavlína a Roman Kvitovi za vertikální kompozici pracující se světcovými atributy a volně odkazující na barokní morové sloupy.

„Díky výtvarné soutěži se nám nejen sešlo množství zajímavých návrhů, ale z tohoto množství byly společnou prací poroty vybrány ty nevhodnější. Vítězný návrh je možná provokativní, ale zcela jistě originální, současný a dobře zapamatovatelný – ale také uchopitelný pro běžného diváka. Což jsou přesně vlastnosti, které by umělecké dílo připomínající našeho rodáka na tak rušném místě mělo mít. Doufám, že realizace se dočkáme již v příštím roce,“ komentuje výtvarnou soutěži nepomucký místostarosta Pavel Kroupa.

„Soutěž byla mezi výtvarnými soutěžemi výjimečná po stránce péče a otevřenosti ze strany vypisovatele, jehož zástupci se přípravě věnovali s velkým nadšením a očekáváním. Vytvořili tak velmi cenný prostor pro tvůrce a jejich neomezené hledání odpovědi na ambiciózní zadání do složitého prostředí. Porota vedla dlouhou a bohatou diskuzi a radostně vybrala k ocenění více děl, než bylo původně předpokládáno. Těšíme se na výsledky realizace a možnost, že Nepomuk nakonec dostane více než jednu současnou sochu,“ uvádí člen odborné části poroty architekt Petr Janda.

Výstava soutěžních návrhů bude ke zhlédnutí v nepomucké městské galerii až do 29. prosince 2016.
Soutěžní návrhy se po jejím skončení objeví i na stránkách města www.nepomuk.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka