V pátek a sobotu ožívají ulice, parky i náměstí v kraji uměním

V pátek a sobotu vypukne v celé republice radostná oslava umění všeho druhu – začíná happening základních uměleckých škol ZUŠ OPEN.

Jarní servisní akce AUTO CB

Malí umělci opět vnesou hudbu, tanec, divadlo či výtvarné umění do veřejného prostoru. V Plzni bude probíhat program ZUŠ Open oba dva dny od 10 hodin na pódiu na náměstí Republiky, kde malí umělci potěší publikum hudbou, tancem i divadlem. V pátek zahájí odpolední program patronka ZUŠ Open, pěvkyně Magdalena Kožená v doprovodu generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka. Na společném happeningu se v bohatém programu představí sbory i sólisté škol z celého kraje. Výtvarná část programu bude probíhat 1. 6. v Křižíkových sadech – u Proluky, kde ZUŠ Zámeček připravuje od 14 hod. výtvarný workshop. V Šafaříkových sadech můžete strávit sobotní odpoledne v Trnkové zahradě v režii ZUŠ Trnka. Za zmínku stojí i páteční vernisáž výstavy ve Schované kavárně od 17 hod. s názvem "V širších, stále širších kruzích“, kde představí své práce s tématem přírody, inspirované uměním přírodních národů i moderním uměním a výtvarné experimenty děti ze ZUŠ B. Smetany.

Opět po roce ožije uměním například i náměstí v Kašperských Horách, kde se v pátek odpoledne spustí program v rytmu barev a hudby. V pravé páteční poledne začne program i náměstí Svobody v Sušici, kde se představí všechny obory místní ZUŠ Františka Stupky. Pestrý program proběhne i v dalších městech Plzeňského kraje. Podrobný program je k dispozici na www.zusopen.cz.

Na letošním celostátním happeningu ZUŠ Open, který se uskuteční 31. května - 1. června, spojí své síly neuvěřitelných 420 základních uměleckých škol. Akce, na které spolupracuje i řada kulturních institucí jako Pražské jaro či Smetanova Litomyšl, je co do počtu účinkujících největší kulturní událostí v České republice. Do jednotlivých vystoupeních ZUŠ Open se zapojí i celá řada profesionálních umělců včetně symfonických orchestrů. „Nesmírně nás těší, že školy přicházejí s obrovským nasazením a vzájemnou inspirací. Každým rokem celý program projde velkým kvalitativním posunem a právě i z tohoto důvodu jsme se letos rozhodli termín rozšířit o jeden den,“ říká za vedení projektu Irena Pohl Houkalová.

Iniciátorem a hlavním garantem ZUŠ Open je Nadační fond Magdaleny Kožené. Umělkyně, jejíž hvězdná kariéra má základy také na jedné z brněnských ZUŠek, komentuje: „Je úžasné vidět 420 zapojených škol a mnoho společných projektů napříč uměleckými obory. ZUŠky opět předvedou, že jsou nepřehlédnutelnou líhní umělecké kreativity, podělí se o radost z umění a představí  mnoho mladých talentů. Držím všem malým umělcům palce, pedagogům děkuji za neúnavné předávání inspirace a přeji jim zaslouženou radost z realizovaných projektů.” Projekt opět podpoří i další výrazné osobnosti napříč uměleckými obory. Na pozvání patronky Magdaleny Kožené přijali roli garantů za jednotlivé obory Alice Nellis, Maxim Velčovský a Jan Kodet. Akci podporuje řada dalších umělců, jimž základní umělecké školy otevřely svět, v němž se jejich talent naplno rozvinul.

Více informací na www.zusopen.cz nebo na www.facebook.com/zusopen.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
31.05.2019 10:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka