Ve čtvrtek projednají Staroplzenečtí nový územní plán. Bude bez kamionů?

Nová průmyslová zóna, průtah městem přes zahradu školy nebo neúměrná bytová zástavba. To jsou námitky, které ve čtvrtek s podporou stovek občanů uplatní zástupci TOP 09 při jednání o novém územním plánu Plzence.

Jarní servisní akce AUTO CB

Veřejné projednávání začne v 16 hodin v Lidovém domě ve Starém Plzenci.

„Návrh územního plánu počítá s tím, že by měl průtah městem vést přes školní zahradu a pokračovat směrem kolem nádraží až k benzinové pumpě. To nepovažujeme za dobré řešení. Školní zahrada by měla zůstat zachovaná pro děti. Auta projíždějící městem by měla jezdit nad železniční tratí,“ říká předseda místní organizace TOP 09 Starý Plzenec Miroslav Hlaváč.

Dále požaduje, aby se změnilo využití pozemků při vjezdu do města ve směru od nákupního centra Olympia, na kterých je plánována průmyslová zóna. „Naše město se prezentuje svojí historií a investuje peníze, aby přilákalo turisty. Není proto logické a žádoucí, aby je na příjezdu do Plzence vítaly průmyslové haly. V okolí Plzně je pro ně místa dost,“ argumentuje Miroslav Hlaváč, člen kontrolního výboru zastupitelstva města.

Za problém v územním plánu považuje i plánovanou výstavbu nových bytů. „Samozřejmě, že je pro město dobré mít více obyvatel a udržet mladou generaci, ale radnice musí myslet na to, abychom měli pro nové obyvatele zajištěnu také dopravní infrastrukturu, služby a kapacitu škol a školek. Plánuje totiž stavět 644 bytů pro až 1700 lidí. Počet obyvatel by tak vzrostl o třetinu,“ říká Miroslav Hlaváč, jenž se čtvrtečního projednání plánu zúčastní.

Politici chtějí také usilovat o to, aby byla odkloněna kamionová doprava do firmy KS Katalog – servis mimo Plzenec. Je to možné napojením Šťáhlav na obchvat Losiné, čímž by se Plzenci ulevilo od kamionové dopravy. Požadují rovněž vypracování regulačního plánu, který by stanovil podmínky pro nové stavby ve středu města tak, aby nenarušovaly ráz historického centra.

„Naše výhrady podpořily svým podpisem stovky lidí. Díky nim můžeme námitky oficiálně předložit a město se jimi musí řádně zabývat. Máme šanci změnit územní plán ve prospěch obyvatel Plzence. Zájem a reakce lidí ukazuje, že si změny opravdu přejí,“ dodává Miroslav Hlaváč.

 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka