V Plané na Tachovsku v noci shořel zámek

V pátek 10. listopadu 2017 necelou půlhodinu po jedenácté hodině večer obdrželo operační středisko první informaci o požáru zámku v Plané. Požár byl zpozorován až ve chvíli, kdy ze střechy šlehaly vysoké plameny, o čem svědčí množství dalších telefonátů na tísňovou linku.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Vzhledem k tomu, že zámek v Plané stojí na nejvyšším místě města, byla hořící střecha vidět ze vzdálenosti několika kilometrů.

 Operační středisko vyhlásilo poplach hasičům na stanici v Tachově i dobrovolným hasičům v obci a sousední Chodové Plané. Zároveň si jako posilu vyžádalo u HZS Karlovarského kraje pomoc od hasičů v Mariánských Lázních a jako posilu hasiče z Plzně Košutky.

 Požáry historických budov bývají samy o sobě velmi komplikované, a to z důvodu jednak technického stavu i členitosti budov, jednak z historického hlediska a jednak z důvodu přístupových cest. Konkrétně při tomto požáru se hasiči měli problém se dostat do areálu, který byl zajištěn řetězy a betonovou skruží. Museli tak zvolit násilný vstup.

Požár zachvátil střechu a podkroví jednoho křídla zámku o rozsahu asi 30 x 15 metrů. Někdy po druhé hodině ráno se hasiči museli stáhnout, protože se pod nimi začaly propadat prohnilé trámy a hasiči mohli provádět hasební zásah pouze z venku a z výškové techniky.

V ranních hodinách si velitel zásahu povolal další posilu – speciální hasicí zařízení Cobra z Plzně Košutky – pro zvýšení efektivity hašení.

Hasiči mají požár od ranních hodin pod kontrolou. "Další navazující části budovy se jim podařilo před plameny ochránit. Dohašovací práce budou pravděpodobně probíhat po celé sobotní dopoledne," říká mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

K hašení dostatečně posloužila hydrantová síť, nebylo tak potřeba zřídit kyvadlovou ani dálkovou dopravu vody.

 Vyšetřování příčiny vzniku požáru i vyčíslení výše škod se s ohledem na okolnosti protáhne pravděpodobně na několik týdnů. "V tuto chvíli můžeme s jistotou vyloučit pouze technickou závadu na elektroinstalaci," dodává Jakoubková.

foto: hzs pk

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 11.11.2017 10:29



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka