V Plzeňském kraji budou týden společně cvičit čeští a němečtí policisté

V pondělí 3. června zahájí ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje plk. Pavel Krákora týdenní mezinárodní cvičení složek integrovaného záchranného systému.

Cílená propagace v Plzni

Policisté pořádkových a zásahových jednotek Policie České republiky a Spolkové republiky Německo budou v Plzeňském kraji procvičovat taktické postupy, koordinaci s ostatními složkami integrovaného záchranného systému a komunikaci v různých modelových situacích. V rámci výcviku je důležitá i výměna praktických zkušeností jednotlivých týmů. V souvislosti s útoky, které probíhají ve světě, bude část výcviku orientovaná i na zákroky proti aktivnímu střelci - tzv. Amok.

Na cvičení se kromě policistů z Plzeňského kraje podílí také kolegové z Karlovarského a Jihočeského kraje. Za policii Spolkové republiky Německo budou zastoupeny pořádkové jednotky Policejních prezidií Horní Falc, Horní Franky a Dolní Bavorsko, jednotka BFE Bayreuth a speciální jednotka SEK Nordbayern. Součinnost s německou policií je realizována na základě Smlouvy mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo o policejní spolupráci. Vybrané dny se do cvičení zapojí i Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, Městská policie Plzeň a Armáda České republiky a Letecká záchranná služba Plzeň - Líně.

Hned v pondělí začne cvičení v areálu záchranného útvaru HZS ve Zbirohu, kde je i výcvikový polygon Policie České republiky. Policisté budou společně procvičovat postupy a zákroky proti agresivnímu davu. Musí zajistit bezpečnost osob a veřejného pořádku v souvislosti se shromážděním a pouličním násilím. V průběhu demonstrace při barikádové situaci dojde k explozi vozidla a ke střelbě mezi účastníky. V rámci zákroku budou působit i kolegové z oddělení služební hipologie Krajského ředitelství policie Hlavního města Prahy a využívat se bude speciální česká a i německá policejní technika.

V úterý bude probíhat díky podpoře Magistrátu města Plzně a FC Viktorie Plzeň cvičení v Doosan aréně.  Policisté a ostatní složky IZS budou zasahovat v rámci modelové situace přímo na fotbalovém stadionu. V jednom sektoru dojde k použití pyrotechniky, která zraní hráče na hřišti a rozhodčí ukončí předčasně zápas. Na žádost klubu vstoupí policisté na stadion, aby zajistili veřejný pořádek a ochranu života a zdraví návštěvníků. Najednou dojde k potyčce mezi skupinkou fanoušků, kteří hodili dýmovnici a ostatními návštěvníky. Jeden z agresivních fanoušků začne střílet a druhý zraní několik lidí nožem. Střelec a útočník s nožem si vezmou rukojmího a ještě zraní další dva pracovníky bezpečnostní agentury. Policisté vše budou muset zvládnout tak, aby nedošlo k velkým ztrátám na životech a zdraví. Musí zajistit evakuaci návštěvníků a poskytnutí první pomoci. Zraněné osoby budou předávat ZZS PK a HZS PK až v bezpečném prostoru, odkud bude probíhat transport raněných na shromaždiště.

V souvislosti se zabezpečením hladkého průběhu cvičení a k zajištění bezpečnosti všech osob se bude po 12 hodině uzavírat okolí fotbalového stadionu. Proto prosíme všechny, kteří v okolí stadionu či u řeky sportují, venčí svá zvířata či chodí na procházky, aby v úterý 4. června své aktivity směřovali do jiné části města. Omezení bude trvat zhruba do 16 hodin. Děkujeme za pochopení.

Ve středu a ve čtvrtek se policisté zapojí do cvičení na Hracholuské přehradě a v Českém Vrbném, kde budou společně trénovat záchranu osob z vodní hladiny za pomocí letecké služby Policie České republiky a probíhat budou i služební zákroky z plavidel.

Díky výborné spolupráci s Českými drahami mohou policisté v průběhu středy trénovat taktické postupy proti agresivním fanouškům ve vyřazených vlacích v depu kolejových vozidel Plzni.

Ve čtvrtek bude výcvik probíhat v prostorách mezinárodního letiště Karlovy Vary a v pátek se provede vyhodnocení celého týdne.

Cvičení se zúčastní každý den přibližně 160 policistů a figurantů. V rámci celého týdne budou policisté používat cvičné střelné zbraně s municí FX a také budou trénovat poskytnutí před lékařské první pomoci a třídění raněných metodou START-  Snadné Třídění A Rychlá Terapie – laické předtřídění zraněných osob a stanovení priority jejich odsunu v případech, kdy je počet zasažených osob ve výrazném nepoměru k počtu záchranářů, popř. tam kde je vyloučena přítomnost zdravotníků.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 03.06.2019 10:04



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka