V Plzeňském kraji přibývá opilců za volantem, nehod celkově ubylo

Statistiky nadýchaných promile jsou zarážející. Preventivní akce příliš nezabírají.

Cílená propagace v Plzni

 Za první pololetí tohoto roku došlo k poklesu dopravních nehod a zejména k poklesu jejich tragických následků. 

Na území Plzeňského kraje evidují policisté za první pololetí letošního roku celkem 1 701 dopravních nehod, v jejichž důsledku zemřelo 20 osob, 26 osob utrpělo těžká a 779 osob lehká zranění.  Výše hmotné škody byla v souvislosti s těmito událostmi v silničním provozu předběžně odhadnuta na částku 120 964 000 korun.  Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku došlo k poklesu počtu dopravních nehod (-15), k poklesu počtu usmrcených (-7), těžce zraněných osob (-19) a i počtu lehce zraněných (-43).  Nárůst můžeme naopak konstatovat u výše hmotné škody (+ cca 5 mil. Kč).

Bohužel stále na silnicích Plzeňského kraje zaznamenáváme nepříznivý stav co do počtu dopravních nehod v souvislosti s alkoholem. Za prvních šest měsíců roku 2018 byla zjištěna přítomnost alkoholu u 159 viníků těchto událostí, což je o sedm případů více než ve stejném období loňského roku. Nejčastěji byl alkohol zjištěn u řidičů motorových vozidel (127 viníků DN[1]), následovali cyklisté (24 viníků DN), chodci byli jako viníci DN v osmi případech pod vlivem alkoholu. 

Nesprávný způsob jízdy (825 DN) byl nejčastější příčinou těchto evidovaných dopravních nehod, kdy byl alkohol zjištěn v 81 případech, následovala nepřiměřená rychlost (393 DN), kdy byl alkohol prokázán u 41 viníků a u třetí nejčastější příčiny nedání přednosti v jízdě (200 DN) byl alkohol zjištěn v 5 případech. 

Pokud se budeme zabývat rozborem dopravní nehodovosti podle místa, pak se nejvíce dopravních nehod stalo v obci (996 DN), mimo obec jich evidujeme celkem 705 a na železničních přejezdech se jich stalo 7. Dnem v týdnu, kdy evidujeme za předmětné období nejvíce dopravních nehod je pátek (265 DN), kdy zavinilo 13 osob dopravní nehodu po požití alkoholu. Následuje pondělí (255 DN – z toho alkohol zjištěn u 23 viníků) a poté sobota (251 DN), kdy bylo pod vlivem alkoholu celkem 44 viníků.

Opětovně jsou alarmující zejména statistická data, která se týkají naměřených hodnot alkoholu u viníků dopravních nehod.  Nejčastěji naměřená hodnota 1,5 promile a více byla zjištěna u 96 viníků DN, v 27 případech byla u viníků těchto událostí zjištěna hodnota v rozmezí 1 až 1,5 promile, naopak nejméně DN pod vlivem alkoholu zavinili účastníci silničního provozu, u kterých byl alkohol prokázán v intervalu do 0,24 promile.

Problematice zjišťování alkoholu u účastníků silničního provozu se policisté v Plzeňském kraji intenzivně věnují během běžného výkonu služby i při realizaci celé řady dopravně bezpečnostních a dopravně preventivních akcí.  

Nekázeň účastníků silničního provozu je tedy stále poměrně vysoká a někteří lidé svým nezodpovědným chováním ohrožují nejen svoje životy a zdraví, ale i životy a zdraví jiných osob. I v tomto roce se snažíme na tuto situaci reagovat nejenom represivní činností, ale i řadou preventivních aktivit. Jednou z nich je i preventivní kampaň Piješ. Řídíš. Zabíjíš, která byla v letošním roce doplněna o nový videospot a jednorázové alkoholtesty, které byly nakoupeny za finanční podpory Krajského úřadu Plzeňského kraje.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.08.2018 10:32



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka