Jarní výlovy jsou mnohem menší akcí než ty hlavní na podzim, v tomto týdnu přijde na řadu například rybník Jednota u Soběsuk, na konci března Velkoborský rybník. V Plzeňském kraji začaly výlovy minulý týden a potrvají zhruba do půlky dubna. Dřívější termín zvolili rybáři podle Klatovského deníku proto, že je vyučil loňský rok a chtějí využít jarních srážek k tomu, aby se znovu naplnily.
Rybáři a restauratéři se v posledních letech snaží vrátit českou rybu na velikonoční stůl. Ryby, hlavně kapr, byly totiž dříve v Čechách součástí velikonočního jídelníčku stejně jako mazance, sekaná, jehněčí nebo kůzlečí maso. Leckde se jich v době Velikonoc snědlo více než o Vánocích. Tradice velikonočního kapra se zrodila před několika stoletími v klášterech, kde se v rybnících chovaly ryby pro postní dny, které se držely a někde stále drží právě i o Velikonocích. Odtud se pak zvyk rozšířil dál do společnosti. Třeba v Německu se na Velký pátek ryba podává k obědu i večeři coby připomenutí Ježíše.
Výborný je třeba kapr na zelenině. To se osmahne se kořenová zelenina, na to se položí nasolený kapr a za 20 minut v troubě vznikne skvělé jídlo.