V Plzeňském kraji vyjedou autobusy Arrivy, ČSAD zůstanou některá města

Plzeňský kraj vysoutěžil autobusového dopravce, který zajistí nákup nových vozidel a bude prozovovat autobusovou dopravu na území kraje v letech 2020–2030.

Cílená propagace v Plzni

Vítězem tendru se stala společnost ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY.

Společnost ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY, která zvítězila v obou soutěžních celcích Sever a Jih, nasadí na krajské linky kompletní flotilu nových autobusů. Veškerá vozidla pro provoz na autobusových linkách v Plzeňském kraji budou pořízena jako zcela nová, částečně nízkopodlažní, vybavená klimatizací pro zajištění tepelné pohody. Na vybraných páteřních linkách budou moci cestující využít připojení k Wi-Fi a přepravu kol. Nástup nového dopravce s sebou přinese masivní nárůst kvality služeb pro cestující.

„V rámci veřejné zakázky jsme požadovali čtyři druhy autobusů různých velikostí tak, aby byl provoz spojů co nejvíce ekonomický a efektivní s ohledem na počty cestujících v různých částech Plzeňského kraje. Soutěž přinesla tlak na cenu dodavatelů, vlivem čehož budeme moci občanům kraje zajistit výrazně lepší služby za pro kraj přijatelnou cenu, srovnatelnou se současností, což považuji za největší úspěch,“ říká hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

„Mám velikou radost, že budeme zajišťovat autobusovou dopravu pro Plzeňský kraj. Cestující se mohou těšit na více než 300 úplně nových nízkopodlažních autobusů, které budou klimatizované a nabídnou vysoký komfort cestování. V každém autobuse bude samozřejmostí Wi-Fi připojení k internetu a možnost si nabít třeba mobil nebo tablet přes vestavěné USB nabíječky,“ vysvětluje generální ředitel Arrivy Daniel Adamka.

Smlouva s dopravcem je uzavřena tak, že kraj přebírá riziko výše vybraných tržeb. „Společně s novým dopravcem také plánujeme spustit vlastní tarif Plzeňského kraje, který budou moci lidé využívat jak pro vlaky, tak pro autobusy, a jak pro jednotlivé jízdné, tak pro předplatné. Rozhodnete-li se cestovat veřejnou dopravou v rámci Plzeňského kraje, bude vám na cestu stačit vždy jedna jízdenka,“ vysvětluje Pavel Čížek, náměstek hejtmana pro oblast dopravy. „Nebudete muset řešit, se kterým dopravcem pojedete levněji,“ doplňuje.

Za rok touto dobou se Plzeňský kraj chystá představit celou flotilu nových vozidel veřejnosti. Lepších podmínek se dočkají nejen cestující, ale i řidiči, kteří jistě ocení automatickou převodovku, klimatizaci, jednoduché odbavení Plzeňskou kartou. Dodržování jízdních řádů a návazností spojů bude sledováno dispečinkem. Nové autobusy poznáte na první pohled, budou v jednotném vzhledu v barvách Plzeňského kraje. Nový dopravce zahájí provoz v roce 2020, k červnovým změnám jízdních řádů.

ČSAD autobusy Plzeň: Přestáváme jezdit pro kraj, nepřestáváme ale jezdit v kraji

Stávající nejvýznamnější autobusový dopravce v západních Čechách, společnost Autobusy ČSAD Plzeň, která v Plzeňském kraji úspěšně funguje již 25 let, v soutěžích na zajištění autobusové dopravní obslužnosti neuspěla kvůli administrativnímu pochybení. V kraji ale nekončí, její autobusy budouv Plzeňském kraji jezdit i nadále.  

ČSAD autobusy Plzeň bude i nadále provozovat městskou hromadnou dopravu v několika městech v kraji. V tuto chvíli zabezpečuje MHD ve městech Klatovy, Domažlice, Tachov, Stříbroa Přeštice. Klatovy připravují soutěž na provozovatele MHD na další období, ČSAD autobusy Plzeň se jí zúčastní.

Vedle toho zastupitelstvo města Vejprnice předevčírem odsouhlasilo přímé zadání linky Plzeň-Vejprnice-Tlučná, kterou bude i nadále příštích deset let zajišťovat ČSAD autobusy Plzeň. Na tuto linku nasadí 8 zcela nových plně vybavených autobusů.

ČSAD autobusy Plzeň také provozuje autobusové linky zvláštní dopravy pro smluvní partnery. Jde především o významné výrobní závody a velké společnosti v kraji, pro které ČSAD autobusy Plzeň zajišťuje svoz zaměstnanců několika zvláštními linkami. 

Plzeňské ČSAD také obstarává náhradní autobusovou dopravu pro České dráhy při výlukách tratí.

„V Plzeňském kraji úspěšně a spolehlivě fungujeme již více než 25 let. Jsme zde nejvýznamnějším a nejstarším dopravcem. Ztráta zakázky pro kraj bude mít na naši společnost samozřejmě negativní dopady. Znamená to pro nás významný výpadek ve výkonech v dopravní obslužnosti. Nahrazení takové objemu výkonů a tomu odpovídajících příjmů bude náročné a půjde o dlouhodobou složitou mravenčí práci,“ říká ředitel ČSAD autobusy Plzeň Jaroslav Vejprava.

ČSAD autobusy Plzeň se nyní bude účastnit soutěží na autobusové dopravce v sousedních krajích, především v Karlovarském a ve Středočeském kraji. Bude se tak snažit nahradit výpadek výkonů v Plzeňském kraji.

Zajišťovat veřejnou autobusovou dopravu pro Plzeňský kraj bude ČSAD autobusy Plzeň do přelomu května a června příštího roku. Poté by měl nastoupit vítěz soutěží Arriva. Jednání mezi Arrivou a ČSAD autobusy Plzeň o případném převzetí části kapacit potřebnýchpro provoz autobusové dopravní obslužnosti v Plzeňském kraji zatím neprobíhají, teprve dnes byla podepsána smlouva mezi krajem a novým dopravcem.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 13.03.2019 14:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka