V Plzeňském Prazdroji mají vlastní analytický model na hašení žízně pivařů

Jak vyrobit optimální množství piva pro hlavní sezonu, aby ho vždy a na všech místech byl dostatek a na své přišli jak milovníci ležáků, tak i méněstupňových piv nebo Birellu? A kdy je nejlepší počasí na pivo?

Jarní servisní akce AUTO CB

Poptávka po zlatavém moku výrazně roste v letních měsících

Jak vyrobit optimální množství piva pro hlavní sezonu, aby ho vždy a na všech místech byl dostatek a na své přišli jak milovníci ležáků, tak i méněstupňových piv nebo Birellu? A kdy je nejlepší počasí na pivo? V Plzeňském Prazdroji mají na plánování poptávky speciální analytický model. Ten je klíčový zejména v letních měsících, kdy poptávka po zlatavém moku výrazně roste. Tahounem spotřeby jsou totiž v průběhu roku důležité svátky a pak zejména vliv počasí.

Počítačový systém zpracuje model, který pomůže odhadnout spotřebu piva

Pro vyhodnocování těchto vlivů používáme detailní data od Českého hydrometeorologického ústavu. K tomu máme detailní historické údaje o teplotách, srážkách a dalších ukazatelích za posledních deset let. Víme také, jaká byla za daného počasí spotřeba piva. Náš počítačový systém všechny tyto vstupní údaje zanalyzuje a ve výsledku dostaneme model, který nám pomáhá odhadnout spotřebu jednotlivých piv,“ vysvětluje Pavel Svoboda, manažer plánování poptávky Plzeňského Prazdroje.

Proč jsou tak detailní údaje zapotřebí? Pomáhají totiž dostat pivo v nejlepší kondici ke spotřebiteli přesně ve chvíli, kdy má žízeň. V létě navíc k tradičním prodejním místům přibývají nová – zahradní restaurace, kiosky, kempy poblíž vodních ploch, navíc se koná mnoho kulturních festivalů. „Plzeňský Prazdroj dodává pivo každoročně do téměř 2 000 sezónních prodejních míst. Nejvýkonnější provozovny tohoto typu prodají až 150 hektolitrů piva za měsíc,“říká Tomáš Mráz, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje. „V nejteplejších dnech opouští brány pivovarů Plzeňského Prazdroje až 45 000 hektolitrů piva denně, což by zaplnilo 9 miliónů půllitrů,” dodává Tomáš Mráz. V centrálním dispečinku se v létě denně vyřizuje více než 7 000 objednávek. Brány pivovarů opouštějí denně stovky vozidel: z pivovaru Radegast 140, z pivovaru Velké Popovice až 160 aut, a z největšího českého pivovaru v Plzni dokonce 230 aut denně.

Čím tepleji, tím více se vypije piva, platí jen omezeně

Spotřebě piva nejvíce přeje teplé a slunečné počasí s teplotami od 18 stupňů Celsia výše. Jednotlivé typy piv jsou ale na změny počasí různě citlivé. Nejméně výkyvů a nejvíce věrných konzumentů mají tradičně ležáky, zejména Pilsner Urquell. Když nastane teplé počasí, pak vždy jde nahoru spotřeba výčepních piv, zejména oblíbené desítky. „Pokud ale přijdou tropická vedra, spotřeba alkoholických piv již neroste a naopak dramaticky se zvedá poptávka po těch bez alkoholu. Nejpopulárnějším z kategorie nealkoholických piv v České republice je Birell. Oblíbený je jak Birel světlý a polotmavý, tak i jeho ovocné verze,“ uvádí ředitel obchodu Tomáš Mráz. Vzhledem k tomu, že v letních měsících a při zvýšené námaze by měli lidé vypít až 4 litry za den a to především tekutin obsahujících dostatečné množství iontů, minerálních látek a vitamínů, je nealkoholické pivo jakožto ve své podstatě přírodní iontový nápoj – obsahující sacharidy, bílkoviny, vitamíny – především skupiny B – a minerální látky jako draslík, sodík, vápník, hořčík atd. velmi dobrou volbou. Celkově se Birellu prodá v letních měsících trojnásobek v porovnání se zimními měsíci.

Negativně se na spotřebě piva v létě obecně podepisují déletrvající deště, protože lidé tolik nechodí do restaurací a hospod. „Na nákupy v obchodech ale počasí nemá až tak výrazný vliv. Je to dáno s tím, že lidé nejdříve vypijí vlastní zásoby z lednic, špajzů a pak teprve jdou do obchodu. Jestli se mezitím nějak změní počasí, nehraje takovou roli,“ dodává Tomáš Mráz. Toto konstatování platí zejména pro pivo lahvové, které si zákazníci často nakupují do zásoby. Jiným příběhem je pivo v plechovkách. O to roste v létě zájem proto, že si ho lidé vozí s sebou na dovolené do zahraničí.

A kde si na čepovaném Plzeňském Prazdroji pochutnat?

Zajímá vás, kde si můžete vychutnat lahodné plzeňské pivo a dobré jídlo? Navštivte Švejk restaurant U pětatřicátníků, který je součástí originální české koncepce Švejk restaurantů.
V každé restauraci ŠVEJK najdete originální dobové doplňky, které byly součástí prvorepublikových hostinců. Výčepní nosí „švejkovskou čepici", bílou košili, šedé kalhoty a kšandy. Servírky mají červenou sukni a bílou halenku.

ŠVEJK Restaurant zajišťuje rozvoz jídla i catering

Mezi další výhody ryze českého řetězce kvalitních restaurací ŠVEJK patří:

Kontakty:

Švejk restaurant Plzeň "U Pětatřicátníků"

Riegrova 12
30100, Plzeň

Mobil: +420 725 810 258
Telefon: +420 377 970 404
E-mail: plzen@svejk.cz
Web: http://www.svejkplzen.cz/

Otevírací doba

Po-Čt: 10:30 - 23:00
Pátek: 10:30 - 24:00
Sobota: 11:00 - 24:00
Neděle: 11:00 - 22:00

FACEBOOK: Švejk restaurant "U Pětatřicátníků"

Autor: Kateřina B Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka