V Plzni na Slovanské je k vidění výstava mincí a medailí k 700. výročí narození Karla IV.

V letošním roce si připomínáme významné 700. výročí od narození největšího českého krále a římského císaře Karla IV. Jeho podobu na mincích a medailích v průběhu historie. mohou díky unikátní výstavě ze soukromé sbírky obdivovat návštěvníci v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

V týdnech od 24. 10. – 4. 11. 2016 je v nových výstavních prostorách společnosti TrustWorthy Investment na Slovanské třídě k vidění část vzácné soukromé sbírky pana Milana Bašeho. Sbírka je specifická tím, že se jedná pouze o mince, medaile a pečeti s motivy a podobiznami Karla IV. 

„Naše společnost má ve svém portfoliu nejen zlato a diamanty, ale na evropské úrovni se zaměřuje také na numismatiku. Rozhodnutí, jak oslavit významné výročí, bylo proto poměrně jasné. Karla IV. a jeho odkaz bychom rádi přiblížili veřejnosti prostřednictvím mincí a medailí,“ říká Jan Duchoslav ze společnosti TrustWorthy Inwestment. 

Pan Milan Baše z Prahy pokračuje ve zcela unikátní sbírce, kterou před lety založil jeho otec. Sbírá medaile, mince a další předměty, na kterých je vyobrazen Karel IV. Nejstarší medaile se datují do 17. století, nejstarší mince byly vyražené za vlády Karla IV. Medaile a pamětní mince byly vydávány k různým příležitostem, velké množství jich nechala vyrazit například pražská Karlova univerzita.

Medaile vydávaly i různé spolky – vůbec nejstarší medailí je tzv. pražská židovská medaile z počátku 17. století, která má na líci vyražen portrét panovníka a na rubu pak rysa, zvíře symbolizující bystrost a jasnozřivost, vlastnosti typické i pro Karla IV.

Karel IV. a Jiří Harcuba 

Nejvýznamnější český král je také vděčným motivem moderních medailérů. Jedním z nejúspěšnějších návrhů jsou dukáty z roku 1978, navržené našim nejlepším medailérem Jiřím Harcubou k 600. výročí úmrtí Karla IV. Přesto, že se jednalo o vítězné návrhy, realizace ve zlaté podobě se tehdy, s ohledem na autorovy politické postoje, nedočkaly. Díky jejich umělecké hodnotě byly realizovány alespoň v podobě stříbrných a bronzových medailí, které vydala Československá společnost přátel drobné plastiky.

Dlouhých 38 let ležely sádrové odlitky, které Jiří Harcuba vytvořil, v archivu České národní banky, než se k jejich realizaci rozhodla společnost TrustWorthy Investment.  Medaile byly nakonec vydány v limitované emisi 50 ks sad -  deseti dukát, pěti dukát, dvou dukát a dukát a emisi 50 ks samostatných dukátů a dvou dukátů. Medaile mají parametry dukátů, tedy hmotnost dukátového zlata. „Toto provedení je nejbližší podobě, jak by dukáty bývaly vypadaly, pokud by byly realizovány už v roce 1978. Tyto medaile se zařadily mezi sběratelské unikáty letošního roku,“ upozorňuje Jan Duchoslav. 

Výstavu ze sbírky Milana Bašeho i medaile s Karlem IV. podle návrhu Jiřího Harcuby mohou zájemci zhlédnout v nových výstavních prostorách 

24. 10. – 4. 11. 2016

Slovanská třída 100, Plzeň

PO – PÁ 10:00 – 12:00 a 13:00 – 18:00

SO – NE 10:00 – 18:00

vstup zdarma

ilustrační foto


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 26.10.2016 14:07



6 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka