V Plzni proběhla prezentace Integrovaného záchranného systému

Ve středu 21. září 2016 proběhla v Plzni prezentace Integrovaného záchranného systému za účasti Zdravotnické záchranné služby, Hasičského záchranného sboru, Policie ČR i Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Cílená propagace v Plzni

ZZS Pk představila několik svých vozidel, včetně těch pro HPO, zajímavou prezentaci za zdravotnické záchranáře pak přednesla primářka Jana Vidunová. Promluvila nejen o historii ZZS v Plzeňském kraji, ale zejména o jejích současných úkolech a nově pořízené technice.

"Zdravotnická záchranné služba Plzeňského kraje je příspěvkovou organizací Plzeňského kraje. Její činnost by nebyla možná bez významného finančního příspěvku kraje, který činí ročně zhruba 55 % z celkového rozpočtu Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Další významnou finanční částku pro svoji činnost získává Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje do svého rozpočtu z plateb zdravotních pojišťoven. Ostatní příjmy tvoří méně významné položky,“ uvádí Jana Vidunová, náměstkyně útvaru krizového řízení ZZS PK.

Plzeňský kraj považuje bezpečnost v regionu za svoji prioritu a z toho důvodu dlouhodobě podporuje složky IZS (hasiče, policii, záchranku) formou finančních příspěvků na nákup techniky. V posledních letech díky dotacím z kraje mohl např. HZS Plzeňského kraje zakoupit 42 metrový automobilový žebřík, policisté v kraji získali špičkově vybavené monitorovací centrum (vozidlo) pro boj s extremismem a zdravotničtí záchranáři mohou využívat nové sanitní vozy s kvalitním zdravotnickým zařízením. Dnes byla tato technika představena na požární stanici Plzeň-Košutka.

Níže je uveden výběr technického vybavení pořízeného díky podpoře PK v letech 2013 až 2016:

Transportní přístroje pro umělou plicní ventilaci pro různé věkové kategorie (PneuPacBabyPAC B 100, Medumat Easy CPR, Oxylog® 2 000 plus) (2013)

  • tyto přístroje umožňují podpořit či nahradit funkci dýchací soustavy pacienta, pokud z nějakého důvodu tato funkce selhala, či je nedostačující; zejména přístroj Oxylog® 2 000 plus umožňuje různé nastavení a ventilační režimy, což dovoluje v rámci léčby lépe zohlednit konkrétní potřeby pacienta, dle jeho aktuálního zdravotního stavu

Přístroje na monitoring životních funkcí Corpuls3 (2013)

  • tyto přístroje dovolují nejen monitorovat saturaci hemoglobinu kyslíkem („okysličení krve“), puls, krevní tlak pacienta, elektrickou aktivitu srdeční (ekg), tělesnou teplotu apod., ale i provádět výkony jako jsou defibrilace, kardioverze a zevní kardiostimulace

Transportní izolátor tzv. biovak (2015)

  • je určen pro ošetřování pacientů s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc

Technické zhodnocení vozidel pro mimořádné události s hromadným postižením osob (2015)

  • vozy jsou umístěny v Plzni, Klatovech a Tachově
  • jejich vybavení je určeno k zásahům u mimořádných událostí s hromadným postižením osob

21 sanitních vozů Mercedes Benz Genios + 21 defibrilátorů a tablety Panasonic Toughpad (2015)

  • tablety jsou určeny zejména k pořizování zdravotnické dokumentace pacientů; na základě spolupráce s poskytovateli akutní lůžkové péče umožňují v rámci poskytování přednemocniční neodkladné péče získávat některé důležité informace o předchozích onemocněních či zdravotních komplikacích ošetřovaného pacienta, pokud byl v některém ze zařízení již hospitalizován
  • IZS Pk získal nové defibrilátory pro účinnou resuscitaci. Dle nového doporučení Evropské resuscitační rady ERC 2015 je kladen velký důraz na to, aby zdravotníci používali kvalitní záchranářské vybaveníautomatické externí defibrilátory AED, jejichž obsluha je jednoduchá a díky hlasové nápovědě přístroje provádí záchranáře celým postupem až k dodání defibrilačního výboje, který je v časné fázi resuscitace velmi důležitý a defibrilátory mohou mnoha lidem zachránit život.

Další technika pořízená za přispění PK:

  • 8 sanitních vozů VW Transporter (2014)
  • 4 vozidla Škoda Yeti (2014)
  • přístroje pro umělou plicní ventilaci (Medumat Easy CPR) (2014)
  • upgrade dalších přístrojů Corpuls3 (2014)
  • 4 stany pro činnost v místě mimořádné události s hromadným postižením osob (2014)
  • dýchací přístroje (Medumat Easy CPR, Oxylog® 2 000 plus) (2015)
  • vozidla Škoda Fabia Combi (2015)
  • sanitní vozidlo Škoda Yeti pro lékařskou výjezdovou skupinu pracující v setkávacím systému (2015)
  • další sanitní vozidla VW Transporter T5, sanitní vozidlo VW pro zdravotní dopravní službu (2015)
  • dýchací přístroje pro umělou plicní ventilaci (2016)

Poznámka redakce: Pokud jste fanouškem zdravotnické techniky a vybavení pro záchranáře, doporučujeme vám navštívit zajímavý blog o zdravotnické technice a lékařských přístrojích. Dočtete se zde i o profesionální resuscitační figuríně Brayden, která je vynikající trenažer pro nácvik kardiopulmonární resuscitace.


Foto: Petr Jáchim


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 04.10.2016 13:45




6 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka