V Plzni se rodí více dětí, počet sňatků ale klesá

Oddělení matriky Úřadu městského obvodu Plzeň 3 vydalo statistické výsledky za rok 2019, které zahrnují kompletní údaje pro město Plzeň.

Jarní servisní akce AUTO CB

„V roce 2010 to bylo naposledy, kdy se v Plzni narodilo více jak čtyři tisíce dětí, bylo jich přesně 4 183. V dalších letech toto číslo výrazně kleslo a průměrný počet narozených dětí se pohyboval kolem 3 800. Až v roce 2018 se v Plzni hranice čtyř tisíc opět zlomila, na svět ten rok přišlo 4 238 dětí. A loni tento údaj klesl o pouhých 76 dětí. Můžeme tedy říct, že baby boom v západočeské metropoli pokračuje,“ uvedl místostarosta Městského obvodu Plzeň 3 Ing. Stanislav Šec.

Z celkem 4 162 novorozeňat bylo 1 986 dívek, 2 176 chlapců a 63 párů dvojčat.

Žebříčky oblíbených jmen se, jak už je zvykem, v základech neotřásly. Dívčím jménům stále vévodí Anna, Eliška, Natálie a Tereza, do popředí se ale vyšplhaly Lucie a Sofie a sesadily tak Viktorii a Emu. Mezi chlapci opět zvítězili Jakub a Jan, v těsném závěsu zůstávají stálice Tomáš, Matyáš, Vojtěch a Filip.

V rodných listech bylo loni zapsáno i několik ojedinělých jmen, například dívky Colette, Aimée či Feria a chlapci Káleb, Odysseas nebo Avdai.

„Za rok 2019 bylo uzavřeno 649 sňatků, což je v posledním desetiletí druhé nejnižší číslo. Naposledy bylo obdobně málo uzavřených manželství v roce 2014. Registrovaných partnerství uzavřelo v loňském roce 14 párů,“ doplňuje místostarosta Šec.

První narozené miminko Městského obvodu Plzeň 3 v době vydání této tiskové zprávy známo prozatím nebylo.

Pro nově narozené občánky i nadále Úřad městského obvodu Plzeň 3 zajišťuje slavnostní vítání v obřadní síni plzeňské radnice.

„Vítání občánků zajišťují jednotlivé úřady městských obvodů dle trvalého bydliště dítěte, kterým je zpravidla trvalé bydliště matky. Žádost rodiče naleznou na webových stránkách obvodu, vyplněnou ji pak musí odevzdat do dvou měsíců od narození dítěte v podatelně úřadu nebo ji zaslat poštou,“ dodává starosta centrálního obvodu Mgr. David Procházka.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 11.01.2020 10:39



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka