V Plzni vzniká dětská skupina Hangárek, bude spolupracovat se seniory

Počátkem nového roku bude v Plzni zahájen provoz nové dětské skupiny, která díky zázemí přímo v moderním SeneCura SeniorCentru od Papírnou umožní malým chráněncům kromě kreativního vzdělávacího programu i mezigenerační aktivity.

Jarní servisní akce AUTO CB

Hlavními cíli tohoto nadstandardního projektu jsou jak kvalitní kompletní vývoj dítěte, tak i posílení soužití odlišných generací. V současnosti jsou velké rodiny s vícegeneračním zastoupením stále výjimečnější, i když spolu rodiče, děti a prarodiče většinou nežijí ve společné domácnosti, mají mít děti možnost se s prarodiči často stýkat. Babičky a dědečkové mají v rodinném společenství důležitou funkci, která vychází z citového vztahu mezi dvěma generacemi rodičů. Výchovné působení prarodičů dává dětem možnost spojovat přítomnost a minulost, vnímat tradice a osvědčené hodnoty.

Děti a senioři se díky spolupráci DS HANGÁREK a SeneCura SeniorCentra stanou sousedy, a tato blízkost všem umožní mít společné zážitky – hraní, čtení, tvoření, oslavy. Studie prokázaly, že mezigenerační komunikace je veskrze pozitivní jak z hlediska psychického, tak i fyzického. Pravidelný kontakt zlepšuje duševní aktivitu seniorů, snižuje krevní tlak a riziko vzniku nemocí. Z tohoto propojení však netěží jen senioři – děti, které s nimi tráví čas, vůči nim nemají předsudky a učí se od nich mnoho nového.

„Tento trend se světem šíří už několik desetiletí, v České republice však zatím není toto propojení časté - běžnější jsou spíše návštěvy dětí z mateřských škol v domovech pro seniory. Proto jsme se rozhodly založit v Plzni první dětskou skupinu, která by díky intenzivní podpoře pravidelné mezigenerační komunikace podpořila tuto skvělou myšlenku, a byla později inspirací pro další takové projekty,“ uvedly vedoucí DS Mgr. Soňa Kratochvílová, a vedoucí projektu a předseda spolku Hangar 1, z. s., Mgr. Barbora Krausová. 

Více informací o nově vznikající dětské skupině je možné získat na webových stránkách www.hangarek.cz či na sociální síti Facebook https://www.facebook.com/hangarek/. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka