V Plzni vznikne městská zahrada. Pomůžou s ní děti i senioři

Více zeleně a vodních prvků ve městech a obcích – takový je cíl grantového programu Zelené oázy, který společně vyhlašují Nadace Partnerství a společnost MOL ČR.

Cílená propagace v Plzni

Do jeho druhého ročníku se přihlásila stovka projektů z celé České republiky. Uspěla dvacítka z nich, které si mezi sebe rozdělí 1,4 milionu korun. Jedním z nich je i projekt městské zahrady dobrovolnického centra TOTEM z Plzně, který získal grant sedmdesát tisíc korun. Komise ocenila zejména zapojení dvou různých generací – dětí z mateřské školy a seniorů.

„Na jaře 2015 jsme vybudovali na terase Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM městskou zahradu a máme za sebou dvě pěstební sezóny. S každou naší další aktivitou se zvyšuje odezva obyvatel sídliště,“ ohlíží se za dvěma lety fungování zahrady Petra Bláhová z centra TOTEM. Během třetího roku by i díky grantu chtěli přitáhnout ještě větší pozornost obyvatel z místního sídliště k zahradničení a bourat pomyslné bariéry – například formou workshopů pro veřejnost nebo slavností.

Podobných podpořených projektu je v tomto roce po celé republice celkem dvacet a spojuje je touha po lepších veřejných prostranstvích, která nabízejí i zeleň nebo vodní prvky. „Loňský ročník nám dokázal, že lidem není lhostejné, jak vypadá místo, kde žijí. Do dvaceti podpořených projektů se zapojilo po celé republice přes dva tisíce lidí. Sázeli stromy, čistili vodní toky nebo třeba pomáhali se stavbou nových prvků. Doufáme, že i druhý ročník bude ve finále podobně úspěšný,“ vysvětluje grantový manažer Nadace Partnerství František Brückner. Letos se kromě Pardubického, Libereckého, Ústeckého a Karlovarského kraje objeví nové zelené oázy ve všech krajích republiky. Komise vybírala ze stovky přihlášených a hodnotila třeba míru zapojení veřejnosti nebo správnou skladbu rostlin.

„Je pravidlem, že je vždy velmi obtížné obhajovat úspěch něčeho, s čím jste jako s novinkou přišli před rokem. Alespoň podobné pocity jsme měli při zahájení druhé ročníků našich Zelených oáz. O to větší radost cítíme z projektu dnes, kdy máme za sebou výběr grantových projektů pro letošní rok. Jejich kvalita byla opět vysoká a dovolím si i tvrdit, že možná i celkově v průměru převyšovala loňský ročník. Jsme také moc rádi, že letos uspěli žadatelé, kteří v loňském roce výběrem komise neprošli. To je určitě důležitý vzkaz všem, kteří uvažují o grantových žádostech do budoucna,“ uvedl Tomáš Pavlík, CSR společnosti MOL Česká republika. 

Podle ředitele Nadace Partnerství Miroslava Kundraty je podpora zeleně a vodních prvků ve městě klíčová pro adaptaci na změny klimatu. „V praxi jeho důsledky můžeme zažívat na vlastní kůži každý rok v podobě extrémů, jako bylo třeba předloňské letní období bez dešťů. Každé i jakkoliv malé opatření, které vrací zeleň nebo zadržuje vodu, pomáhá snižovat negativní dopady klimatických změn,“ dodává Kundrata.

Většina podpořených organizací své aktivity směřuje na začátek léta a na podzim, kdy proběhne i přihlašování projektů do třetího ročníku Zelených oáz. Své projekty do něj opět budou moci hlásit neziskové organizace, obce, ale třeba i školy a další sdružení přibližně od srpna.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.02.2017 09:12



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka