V pondělí startuje v Plzni festival Smetanovské dny

Po loňském úspěšném 34. festivalu Smetanovské dny se do Plzně opět vrací další ročník tohoto slavného tradičního mezinárodního mezioborového festivalu, patřícího do kalendáře těch nejvýznamnějších kulturních událostí Plzně po více než třicet let, potřetí plně v režii Plzeňské filharmonie o. p. s.

Cílená propagace v Plzni

Stejně jako v ročníku předchozím je možno i tentokrát zakoupit kromě klasických vstupenek i akreditace. „Akreditace je celofestivalová vstupenka, nesoucí opět název Zlatý Smetana. Návštěvníkům umožní návštěvu většiny akcí festivalu. Samostatné vstupenky je možné kupovat jak na běžných prodejních místech tak pohodlně z portálu www.smetanovskedny.cz“, uvádí Lenka Kavalová, ředitelka pořádající Plzeňské filharmonie.

Jubilejní ročník festivalu proběhne v Plzni ve dnech 2. - 29. března 2015 v rámci hlavního programu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Kromě tradičního úvodního vědeckého sympozia nabídne mj. řadu klasických symfonických a komorních koncertů, divadlo, populární hudbu a doprovodné výstavy.

„Smetanovské dny jsou skvělým příkladem toho, jak tradiční plzeňská akce dostala během příprav na projekt Evropské hlavní město kultury evropský rozměr a kvalitu a obrovsky vyrostla. Díky angažovanému a profesionálnímu nasazení paní ředitelky Kavalové se během několika let budovala pověst festivalu díky hostování renomovaných umělců a vrchol můžeme vidět právě letos. My k této energii přispíváme finančně na zahajovací koncert festivalu a budeme moci uvést náš partnerský projekt s Monsem (druhým Evropským hlavním městem kultury 2015). Představí se vynikající soubor Ensemble Musiques Nouvelles, který zahraje i úplně nové skladby mimo jiné tří českých autorů ve světové premiéře. Věřím také, že renomé festivalu pomůže i tzv. Týden Eurorádia, kdy evropské rozhlasové stanice budou přenášet pět koncertů z Plzně, z toho dva právě ze Smetanovských dnů“, doplňuje Jiří Sulženko, programový ředitel Plzeň 2015 o. p. s.


Hlavní hudební část festivalu zahájí slavnostním koncertem v pondělí 2. března 2015 v 19:00 ve Měšťanské besedě v Plzni Staatskapelle Weimar, kanadská houslistka Catherine Manoukian a dirigent Stefan Solyom. Zazní Koncert D dur pro housle a orchestr Johannese Brahmse, patřící ke klenotům romantického houslového repertoáru. Druhou skladbou večera je Symfonie G dur, která zaujímá důležité místo v impozantním souhrnu devíti symfonií Antonína Dvořáka.  


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 01.03.2015 10:20



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka