V sobotu vyjíždí šumavské cyklobusy

Speciální linka ČSAD autobusy Plzeň bude jezdit až do konce září.

Cílená propagace v Plzni

Od soboty mohou obyvatelé Plzeňského kraje opět využívat při svých výletech na kolech oblíbené cyklobusy na Šumavu. 1. června zahajuje ČSAD autobusy Plzeň letošní provoz speciální sezónní autobusové linky s vlekem o kapacitě 25 kol. Vyrážet bude ze sušického vlakového nádraží minimálně čtyřikrát za den. Pojede přes Kašperské Hory, Srní a Modravu až na Kvildu. Cyklisty i s jejich koly vyveze až do nejvyšších pater Šumavy s nadmořskou výškou přes 1000 metrů. Cykloturisté se tak mohou dostat až do míst, kam žádná jiná veřejná doprava nevede.

„Cyklobusy již neodmyslitelně patří k letnímu období, kdy lidé vyjíždí na kolech do přírody. Cyklobusy ale nejsou jenom pro cyklisty. V posledních letech s nimi jezdí i stále větší množství pěších turistů,“ říká ředitel ČSAD autobusy Plzeň Jaroslav Vejprava.

Během léta by měly po Šumavě jezdit také tzv. Zelené autobusy, které každým rokem organizuje Správa Národního parku Šumava. Zatím ale není znám dopravce, kterého nyní Správa NP Šumava vybírá, ani přesný rozsah jejich letošního provozu. Tzv. Zelené autobusy vyjely poprvé před čtyřiadvaceti lety a přepravily už více než dva miliony lidí. Projekt ekologické dopravy po národním parku vedení parku dříve financovalo z evropských fondů. Nyní ho platí ze svého rozpočtu a přispívají kraje i obce. Jejich provoz je každý rok ztrátový. Během jedné sezony využije ekologické Zelené autobusy na Šumavě zhruba sto tisíc lidí.

Kromě šumavských cyklobusů jezdí v Plzeňském kraji speciální cyklobusy do Brd nebo do Českého lesa.  Brdský cyklobus, Cyklobus Český les i Cyklobus Mže provozuje ČSAD autobusy Plzeň. Cyklobus na Čerchov, který rovněž vyjíždí od soboty 1. června, provozuje Arriva.

Obliba cyklobusů v Plzeňském kraji rok od roku roste. I díky cyklobusům se daří do Plzeňského kraje lákat stále více turistů ze všech koutů republiky, kteří si mohou užít nádherných cyklistických tras na atraktivní místech a v nedotčené přírodě.

Cyklodoprava má na Plzeňsku již dlouhou tradici. Nejprve se jízdní kola vozila přímo v autobusech, kde byly vymontovány zadní sedačky a na jejich místo se skládaly bicykly. Později byly zavedeny závěsné skříně za autobusy. Nejnovějším řešením jsou speciální přívěsy na přepravu kol, jejichž kapacita je mezi patnácti až čtyřiceti jízdními koly. Jejich nakládku a vykládku obvykle zajišťuje zvláštní průvodce cyklobusu nebo řidič.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
31.05.2019 14:10



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka