V Teplé uctí umělci blahoslaveného Hroznatu

18. – 21. května 2017 proběhne v premonstrátském klášteře Teplá tvůrčí výtvarné sympozium, jehož cílem je umělecky vyjádřit odkaz blahoslaveného Hroznaty – významného muže plzeňského regionu, rytíře a velmože, zakladatele kláštera v Teplé a Chotěšově. Sympozium bude součástí letošní vzpomínky výročí 800 let od jeho smrti.

Cílená propagace v Plzni

Organizátoři a všichni účastníci chtějí tímto setkáním a díly, které na něm vzniknou, přispět dle svých možností a schopností k uctění památky tohoto velkého muže, který se stal patronem plzeňské diecéze.

„Zveme  zájemce a poutníky zejména na sobotu 20. května 2017, kdy nabídneme zajímavý pohled na proces tvorby výtvarných děl s vysvětlujícím komentářem,“ upozorňuje hlavní organizátor architekt Václav Šmolík.

Účastníky sympozia budou zejména studenti plzeňské ZČU, Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, se zaměřením na malbu a sochařství. K nim se připojí umělci z Unie výtvarníků Karlovarského a Plzeňského kraje a výtvarníci z Bavorska v čele s Haraldem Bäumlerem (Bayerisch-Böhmischer kulturverein Boheme in Amberg E.V.).

„Naše výtvarná díla vzniklá na tomto sympoziu budou vystavena v prostorách opatské jídelny obnovené části kláštera Hroznatovy akademie po celou turistickou sezonu až do konce září 2017,“ láká arch. Šmolík.

Vernisáž vytvořených děl se bude konat v Klášteře Teplá 23. června 2017 v 16 hodin. Zde bude možné i jakékoliv výtvarné dílo zakoupit.

„Domníváme se, že tento umělecký projekt bude v souladu se záměry zakladatele. Spojí nadšení více uměleckých generací, touhu po vyšším řádu v naší vykolejené době,“ těší se arch. Šmolík.

Výtvarné sympozium proběhne pod patronací Biskupství plzeňského a Kanonie premonstrátů Teplá.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 17.05.2017 11:04



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka