Václav Havel má v Plzni pamětní desku, je na zdi věznice, v níž strávil 18 měsíců

Svou pamětní desku má ode dneška na zdi vedle vchodu do Věznice Plzeň bývalý prezident Václav Havel. Dílo od akademického sochaře Františka Bálka připomíná jeho věznění v tomto objektu, tedy období 30. července 1981 až 28. ledna 1983, obsahuje i číslo 2789, které měl politik, dramatik a spisovatel jako vězeň přiděleno.

Cílená propagace v Plzni

Deska, jejíž součástí je i Havlovo srdce připojované k podpisu a „vibrující“ písmeno R ve slově prezident, byla odhalena u příležitosti nedožitých 80. narozenin Václava Havla.  

„Václav Havel by si určitě nepřál honosnou desku, proto jsme nevolili bronz, ale ocel. Na desce se objevuje jeho roztomilé ráčkování v nenásilné formě, spojili jsme to i s tím ‚havlovským‘ srdcem,“ řekl při odhalování autor díla František Bálek. Podle svých slov si při zhotovení desky uvědomil, jakou mají srdce i Havlovo motto Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí obrovskou sílu a energii. „Zvlášť dnes, kdy se nám společnost radikalizuje, je láska opravdu důležitá,“ řekl sochař. 

Vytvoření a instalaci pamětní desky inicioval senátor a starosta druhého plzeňského městského obvodu Lumír Aschenbrenner se skupinou přátel. Za město Plzeň se dnes slavnostního odhalení zúčastnil primátor Martin Zrzavecký a jeho náměstci Martin Baxa, Pavel Kotas a Petr Náhlík. 

Odhalení pamětní desky předcházelo vzpomínkové setkání u Lavičky Václava Havla v centru města v Šafaříkových sadech. „Václav Havel vnesl do politiky lidskost, humor, toleranci, dokázal spojovat lidi nejrůznějších názorů. Pomáhal nám pochopit, co znamená svoboda, demokracie, nabádal k odpovědnosti každého z nás za dění kolem sebe. Přičemž on sám právě tuto odpovědnost na sebe vzal již v období tuhé normalizace, ač velmi dobře věděl, jak riskantní úkol to byl. Tak riskantní, že se několikrát ocitl ve vězení, a to mimo jiné i u nás v Plzni, ve věznici na Borech,“ řekl primátor Martin Zrzavecký při setkání u Lavičky Václava Havla, kterou tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom. 

Podle prvního náměstka primátora Martina Baxy Václav Havel dovedl naši zemi a nás všechny zpět do civilizace. „Do civilizace, kde černá je černou, bílá bílou a kde dvě a dvě jsou čtyři. Věděl, že pravda a láska nikdy nezvítězí nad lží a nenávistí, ale zároveň o to nepřestal nikdy usilovat. Usilujme o to i my, to je, myslím, ten nejlepší způsob, jak si nejen dnes pana prezidenta Václava Havla připomínat,“ řekl při setkání u Lavičky Václava Havla Martin Baxa.  

Bývalý prezident Václav Havel získal krátce po revoluci v Plzni čestné občanství, nejvyšší ocenění, které město uděluje. Stalo se tak 6. května 1990 v rámci oslav osvobození města americkou armádou. Do Plzně tehdy přijel s americkou velvyslankyní Shirley Temple Blackovou, aby zde položil základní kámen pomníku osvoboditelům města. Do západočeské metropole přijížděl i jako divadelník. Opakovaně navštívil Mezinárodní festival Divadlo, členem jehož čestného předsednictva byl. Plzeň navštívil i při uvedení jeho hry Odcházení, kterou nastudovalo Divadlo J. K. Tyla a uvedlo v roce 2008. V roce 2009 převzal Václav Havel v Plzni Cenu 1. června. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka