Valentýn si Západočeši oblíbili, utrácejí za drobné dárky i víkendové pobyty v lázních

Valentýn je populární svátek i v Česku, slaví ho přibližně dvě třetiny párů. Mezi tradiční dárky na svátek zamilovaných patří květiny a čokoláda, oblíbené jsou i společné večeře v luxusních restauracích. V

Cílená propagace v Plzni

V poslední době ale začínají Češi i v únoru více utrácet a svým partnerům darují spodní prádlo, šperky nebo romantické pobyty. 

Ačkoli většina Čechů považuje Valentýn za typicky anglosaský svátek, za dárek pro svou drahou polovičku jsou čtrnáctého února ochotni investovat pět set až dva tisíce korun. Nejde přitom pouze o páry – přání nebo drobnou sladkost věnují i děti svým rodičům, své přátele obdarovává i čím dál tím víc takzvaných singles. Mladí lidé sázejí především na kreativitu a jsou ochotni valentýnský dárek i sami vyrobit. Páry kolem třiceti let preferují večeře v restauraci, procházku zakončenou v cukrárně nebo kino. Oblíbené jsou také valentýnské slevy na luxusní večeře nebo wellness pobyty.

„O romantické wellness pobyty je mezi Čechy v únoru velký zájem, kromě touhy potěšit partnera může být důvodem i to, že řada hotelů nabízí v té době valentýnské slevy. Hosté také vybírají podle toho, zda mají v nabídce na Valentýna například i romantickou večeři nebo sladkou pozornost, aby po příjezdu nemuseli utrácet za služby navíc,“ uvedl Petr Milský, ředitel marketingu lázeňské společnosti Imperial Karlovy Vary, a dodal, že například hotel Imperial nabízí valentýnský balíček s dárkem na pokoji i večeří při svíčkách. 

Podle Petra Milského také wellness pobyty na svátek zamilovaných využívají především páry starší třiceti let. „Do romantických pobytů investují spíše muži, aby udělali radost svým partnerkám. Páry pak přijíždějí v průběhu celého února a nejčastěji o víkendu, proto speciální valentýnská nabídka trvá obvykle celý měsíc,“ doplnil Petr Milský. 

Valentýn má také mnoho zapřisáhlých odpůrců, kteří ho považují pouze za komerční svátek. Pokud ale partner prohlašuje, že svátek zamilovaných neslaví a rozhodně žádný dárek nechce, nemusí mluvit pravdu. Podle amerického průzkumu by drobnost na Valentýna potěšila 74 procent dotázaných, i když partnerovi tvrdili opak. Největší očekávání v podobě valentýnského dárku pak mají nesezdané páry, manželům naopak stačí jen malé romantické gesto, jako je například snídaně do postele.

„V poslední době je hlavně mezi muži trendem něco své partnerce uvařit. Nemělo by ale jít o těžké pokrmy, protože se předpokládá, že večeří oslava Valentýna neskončí. Vhodná jsou tedy lehčí masa nebo ryby. A samozřejmě nesmí chybět něco sladkého, oblíbené jsou hlavně jahodové dezerty a čokoláda,“ řekl šéfkuchař hotelu Imperial Martin Lukáš.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka