Valentýna můžou lidé na Šumavě oslavit v neděli v Palvínově

V malé osadě Palvínov u Hartmanic vztyčí v neděli kříž. A to na místě zbořené kaple svatého Valentýna, kterou odstranili v 70. letech minulého století.

Cílená propagace v Plzni

Valentýn žil ve 3. století a bývá spojován se svátkem zamilovaných. Lidé zblízka i zdaleka tak můžou v Palvínově prožít prvního Šumavského Valentýna.

Slavnost začne v neděli 16. února ve 14 hodin, kdy farář Jenda Kulhánek požehná nový kříž. Jeho autorem je umělecký kovář Jan Zoubek ze Sušice. Poté zahrají a zazpívají Štěpán Potužák a Julie Fišerová. Pro návštěvníky je připravené malé občerstvení a drobný dárek. Pro páry připravili organizátoři i malé překvapení.

Na místo spojené se svatým Valentýnem upozornil spolek Přátelé Mouřence, který loni v polovině února uspořádal první putování k zaniklé kapli. S myšlenkou postavit na místě kříž přišel šumavský pamětník Emil Kintzl, který letos nechal kříž zhotovit a oslovil i dárce, kteří přispěli potřebné peníze. Stavbu kříže podpořil spolek Přátelé Mouřence a noví majitelé zámku v Palvínově, manželé Skálovi, na jejichž pozemku kříž bude stát. Na ploše za ním chtějí Skálovi v budoucnu obnovit i zbořenou kapli.

„Badatel Mirek Zoubek objevil dopis, ve kterém v roce 1972 Státní statek Hartmanice u ONV v Klatovech urguje povolení k demolici kaple v Palvínově. Demolici tehdy chtěli provést před nástupem jarních prací. Jsme moc rádi, že můžeme alespoň částečně napravit tyto průšvihy, které se udály za minulého režimu. Navíc máme příležitost oslavit Valentýna přímo v místě Valentýnovi zasvěceném. Takových míst v regionu mnoho není, rozhodně ne na Šumavě. Třeba se Palvínov stane jednou místem, kam budou vždy v polovině února přicházet ke kříži a později i ke kapli zamilovaní lidé z celé Šumavy. Byla by to jistě hezká tradice,“ říká za organizátory Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka