Vatikán přijal tradiční pozdrav z Plzně – požehnané pivo a originální dar Pilsner Urquell

Tradiční velikonoční pozdrav z Plzně přijali představitelé papežské kurie ve Vatikánu.

Cílená propagace v Plzni

Zásilku 2015 třetinkových lahví velikonočního požehnaného piva a také unikátní pivní pohár pro papeže Františka z dílny Bořka Šípka předal v pondělí na vatikánské půdě starší obchodní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka společně s českým velvyslancem Pavlem Vošalíkem. Dar si od nich slavnostně převzal asesor Státního sekretariátu Mons. Peter Brian Wells. 

Zásilka požehnaného piva Pilsner Urquell věnovaná Svatému stolci čítala 2015 lahví, symbolizujících letošní rok, kdy se Plzeň stala Evropským hlavním městem kultury. Pivní láhve byly opatřeny speciálním certifikátem a varním listem, stvrzujícím jejich plzeňský původ a originální tradiční recepturu. Na varní list plzeňského piva se s jeho uvařením podepsal také plzeňský biskup Mons. František Radkovský, který dal jeho základním surovinám své požehnání. Pivo bylo uvařeno už v únoru a následně zrálo po dobu pěti týdnů v plzeňských sklepích, aby byl zachován varní postup historicky prvního sládka pivovaru Josefa Grolla z 19. století. 

„Naše plzeňské pivo se už dříve ve Vatikánu nepravidelně objevovalo a my se nyní snažíme na tuto tradici navázat a vybudovat pravidelnou velikonoční zvyklost požehnaného daru z Plzně. Například již na konci 19. století plzeňský ležák při své rekonvalescenci pravidelně požíval papež Lev XIII.,“ vysvětlil sládek Václav Berka, který celou plzeňskou zásilku osobně ve Vatikánu předal. „Musím přiznat, že velikonoční atmosféra je tady ve Vatikánu cítit na každém kroku a samotný akt předání našeho prémiového ležáku byl velmi působivý,“ dodal Berka. 

Druhou částí velikonočního pozdravu byl originální ručně zhotovený pivní pohár pro papeže Františka. Ten vyrobil český umělec a designér Bořek Šípek ve svém sklářském studiu v Novém Boru. Výroba pivní sklenice trvala několik týdnů a Šípek se při ní snažil částečně propojit pivní i církevní tematiku v čistých tvarech. Půllitr převzal vatikánský asesor Mons. Peter Brian Wells a nyní ho postoupí papeži. 

Požehnaná várka putovala letos z pivovaru do srdce katolické církve už popáté. Tradice zasílání požehnaného plzeňského piva k Velikonocům se zrodila u příležitosti blahořečení papeže Jana Pavla II. v roce 2011. „Patří ke krásné tradici, že jednotlivé země se u apoštolského stolce prezentují tím nejlepším, co patří k jejich národním pokladům. S hrdostí jsem tedy i v letošním roce předával ve Vatikánu dar požehnaného plzeňského piva. A těší mne, že tento dar současně představuje přirozenou spolupráci církve a společnosti v naší každodennosti,“ uvedl velvyslanec ČR při Svatém stolci Pavel Vošalík.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka