Ve FN Plzeň byla odhalena pamětní deska lékaře Vladimíra Kozy

Na Hematologicko-onkologickém oddělení byla odhalena pamětní deska významného českého lékaře, zakladatele Českého národního registru dárců kostní dřeně MUDr. Vladimíra Kozy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tuto akci zorganizovalo sdružení Křížky a vetřelci, které systematicky mapuje a zachraňuje drobné památky a umělecká díla ve veřejném prostoru Plzně. Tentokrát organizátoři přišli s nápadem vyrobit dílo nové, a proto podali návrh žádosti do Otevřené výzvy Pěstuj prostor za podpory Ministerstva kultury a za přispění Statutárního města Plzně. Díky schválené dotaci došlo k vytvoření pamětní desky dle návrhu sochaře Vojtěcha Soukupa, je       z carrarského mramoru a připomíná kostní dřeň.

Pamětní deska byla odhalena přímo na hematologicko-onkologickém oddělení plzeňské fakultní nemocnice a jeho primář MUDr. Pavel Jindra, Ph.D. dodává:„ Pan primář Koza byl charismatickou, originální osobností s velkým otevřeným srdcem. Velmi si vážím toho, že jsem mohl pracovat s člověkem jeho formátu a učit se od něj nejen hematoonkologii. Děkujeme organizátorům i tvůrci  za krásné umělecké dílo.“

Daniel Jahn z projektu Křížky a vetřelci, který tuto akci inicioval, doplňuje: „Naším cílem je pečovat o drobné památky či zapomenutá místa v Plzni. Realizace pamětní desky byla okamžitým nápadem. Doufám, že tato pamětní deska umožní pacientům či návštěvníkům na chvilku se zastavit a vzpomenout na zakladatele tohoto oddělení, na pana primáře Vladimíra Kozu. Je nezapomenutelnou osobností.“

Plzeňský rodák MUDr. Vladimír Koza (1954-2012) byl významným českým lékařem v oboru hematoonkologie, který provedl první transplantaci v Československu s českým nepříbuzným dárcem a patřil ke světovým špičkám ve svém oboru. Založil Nadaci pro transplantaci kostní dřeně a svou usilovnou prací pomohl zachránit tisíce životů.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka