Ve skalách u Bernartic bojuje od pondělka sedm jednotek o život psa

V pondělí 4. prosince 2017 ráno vyjeli hasiči ze Staňkova mezi Bernartice a Vidice na Tachovsku zachránit psa, který při sobotním honu zalezl do zbouraného kamenolomu, kde zůstal uvězněn. Jedná se o hrubosrstého jezevčíka.

Cílená propagace v Plzni

 Pes už třetí den strádá hladem a sužují ho nízké teploty na bodě mrazu.

Po příjezdu na místo zásahu velitel zásahu okamžitě pochopil, že na místě události sami nestačí a požádal tedy o vyslání dalších jednotek. Operační středisko vyhlásilo poplach i jednotkám na stanicích Domažlice a Plzeň Košutka i v obcích Horšovský Týn, Mířkov, Stráž a Vidice.

Hasiči od devíti hodin ráno se prokopávají kameny a štěrbinovou kamerou prohledávají spáry. Práce je to vyčerpávající nejen fyzicky, ale i psychicky, navíc ztížená mrazem i náročným terénem. "Hasiči zkusili několik cest, bohužel všechny byly slepé. Motivací pro hasiče je, že psa občas zaslechnou. Bojovat o život psa budou hasiči i za tmy," říká mluvčí hasičů Pavla jakoubková.

AKTUALIZACE úterý 8.20 hodin

O život psa bojovali hasiči i za tmy, výkopové práce přerušili až po deváté hodině večer do rána. V úterý 5. prosince 2017 úderem sedmé hodiny ráno vyrazil z Prahy USAR team, speciální Vyhledávací a záchranný odřad (Urban Search and Rescue Team – více www.usar.cz), a přiveze s sebou echolokátory. Pátrací akce pokračuje.

AKTUALIZACE úterý 14.56 hodin

V úterý 5. prosince 2017 úderem sedmé hodiny ráno vyrazili mezi Bernartice a Vidice na Tachovsku pražští hasiči s USAR teamem, speciálním Vyhledávacím a záchranným odřadem (Urban Search and Rescue Team – více www.usar.cz), a přivezli s sebou echolokátory. Na místě již na ně čekali jednotky HZS Domažlice, Plzeň Košutka a Tachov i jednotky SDH Bor a Hostouň.

Echolokátor je přístroj se šesti seismickými čidly, které jsou propojeny s vyhodnocovací jednotkou. Čidla velmi citlivě reagují na vibrace i zvuky, které se zeminou či sutinami šíří. Dokážou je zachytit, zesílit a podle největší odezvy dokážou oběť lokalizovat.

Od devíti hodin dopoledne hasiči pokračují v usilovném kopání. Během dne několikrát nasadili echolokátor. Poslední velmi silnou odezvu hasiči zachytili na echolokátoru před třetí hodinou odpoledne. Hasiči mají určený směr a věří, že pejsek bude už brzo na svobodě.

foto: hzs pk

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka