Ve Stříbře půjdou děti v září do nové školky

Kolaudace stavby nové MŠ v ulici Prokopa Holého ve Stříbře proběhne 30. srpna a na provozovateli bude, kdy zahájí provoz. Mělo by to být ale v průběhu září.

Cílená propagace v Plzni

„Původní projekt počítal se základovými pasy, a tak jsme i stavbu zahájili. Při zemních pracích se ale ukázalo, že polovina půdorysu školky se nachází na navážce, tedy nestabilním podloží. Proto se musel projekt přepracovat a práce týdny stály. Podle pamětníků zde byla kdysi skládka. Vyřešilo se to založením objektu na pilotách,“ vysvětluje František Strupf, stavbyvedoucí společnosti Swietelsky stavební, která mateřskou školu pro město staví.

Tím vznikl zhruba dvouměsíční skluz oproti původnímu harmonogramu. Musela se zpracovat a odsouhlasit nová projektová dokumentace spodní stavby a také schválit nabídka na její realizaci.
„Základovou desku jsme tak dokončili až před loňskými Vánocemi a práce na hrubé stavbě tedy začaly až letos v lednu. Nejen naši lidé, ale i spolupracující firmy to ale vzali jako výzvu, a zkusili jsme nezaviněné zpoždění dohnat. Téměř se to podařilo, věřím, že ke spokojenosti investora, rodičů a hlavně dětí, které sem v září nastoupí,“ uvedl Jan Kutač, ředitel Swietelsky stavební, závod Pozemní stavby Západ, oblast Sokolov.

Nová mateřská škola vyjde na 48 milionů Kč bez DPH a město na ni využije dotaci 45,7 milionu korun z Integrovaného regionálního operačního programu, který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Školka nabídne 105 míst ve čtyřech třídách – jedné pro 22 dětí do tří let a třech pro 83 dětí od tří let.

Do přízemí architekti ze společnosti Xtopix umístili vedle dvou tříd, atrium, sloužící jako jídelna i třeba ke školním besídkám, hygienické zázemí, jsou zde kanceláře i kuchyně a technické a provozní zázemí budovy.

V nadzemním podlaží jsou zbylé dvě třídy, centrální hala a rozlehlé terasy. Krytá terasa je řešena jako venkovní altánek či zahradní domek. Obklopena je střechou se zelení, která při dešti zpomalí odtok vody a snižuje tak přehřívání prostředí.

Venkovní prostory mají dvě oddělená hřiště s výhledem k historickému jádru města. Jedno, i s koloběžkovou dráhou či pískovištěm, se zaměřuje víc na pohybové aktivity, rozvoj rovnováhy i kreativity, druhé slouží pouze k hrám a dovádění. Budou zde kolotoče, skluzavky a další herní prvky. Svah pak může v zimě sloužit k „bobování“.

Město pro školku vybralo pozemek na rozmezí zástavby bytových a rodinných domů, v území, kde bývala kasárna. Lokalita prochází dlouholetou přeměněnou, aby se stala plnohodnotným veřejným prostorem. Tomu může nová mateřská škola pomoci, neboť sem přinese oživení a pozitivní energii.


MŠ Stříbro v číslech:

Zastavěná plocha: 864 m2
Obestavěný prostor: 7.975 m3
Užitná plocha celkem: 1.148,97 m2
Počet tříd: 4
Výška hřebene: 7,73 m


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka