Ve Zbiroze navštivte zrekonstruovanou parostrojní továrnu i výstavu ke Stavbě roku Plzeňského kraje

Jednoznačným důkazem, že dnešní řemeslníci odvádějí mistrovskou práci, je zrekonstruovaná parostrojní továrna ve Zbirožském dvoře.

Cílená propagace v Plzni

V aktuálním ročníku soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2016 získal objekt Cenu poroty i nominaci na hlavní titul v kategorii Rekonstrukce budov. A právě do Zbiroha na Rokycansku míří putovní výstava k soutěži. Od 31. října do 3. prosince 2017 ji hostí Muzeum J. V. Sládka a Městské muzeum Zbiroh.

Do 14. ročníku soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2016 se přihlásilo celkem 27 staveb, z nichž porota nominovala 16 na hlavní ocenění. Všechny přihlášené objekty si návštěvníci muzea ve Zbirohu prohlédnou na prezentačních panelech včetně stručné anotace, u nominovaných se navíc dočtou i hodnocení odborné poroty. 

Zbirožský dvůr se nachází v dolní části místního náměstí a vznikl přestavbou parostrojní továrny Václava Jíchy. Přestože stavba není památkově chráněná, bylo k její rekonstrukci přistoupeno nezvykle citlivě, srdcem. „Obdivuhodná je kvalita řemeslného zpracování, nejen historických kazetových dveří a špaletových dřevěných oken, ale rovněž repase kamenných portálů či keramických dlažeb. Z prostor doplněných hodnotným dobovým nábytkem vznikl kulturní a relaxační areál s ubytováním a vyhlášenou restaurací,“ dodává investorka projektu Lenka Moštěková.

V Plzeňském kraji tak přibylo další místo, které zpříjemňuje život místním lidem a zároveň je atraktivním lákadlem pro turisty. „Zbirožský dvůr je přínosný svou relaxační zahradou. Konají se zde například koncerty místní Základní umělecké školy, svatby nebo oslavy. A především se zvýšila nabídka ubytování ve Zbiroze,“ doplňuje starostka města Tereza Šístková.
Soutěž Stavba roku Plzeňského kraje 2016 pořádal Plzeňský kraj a Statutární město Plzeň ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou Plzeňsko, Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků, Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Obcí architektů. Záštitu nad ní převzali hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a primátor statutárního města Plzeň Martin Zrzavecký.

Hlavní titul za rok 2016 získaly tři objekty - Jízdárna v Tachově-Světcích (kategorie Rekonstrukce budov), Bytový dům ve Veleslavínově ulici v Plzni (kategorie Stavby pro bydlení) a sídlo společnosti WORKPRESS AVIATION (kategorie Průmyslové stavby).


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka