Více než třicítka oznámení o loupežích v Plzni byla loni smyšlená

Kriminalisté Městského ředitelství policie Plzeň vyšetřující závažné zločiny se čas od času setkávají s případy smyšlených oznámení o loupežích.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Kriminalisté Městského ředitelství policie Plzeň vyšetřující závažné zločiny se čas od času setkávají s případy, kde „poškození“ neuvádějí přesné informace, díky nimž by v co nejkratší době mohl být pachatel dopaden. Někdy jde o smyšlená oznámení o loupežích, která jen zastiňují například prohru finančních prostředků na hracích automatech, jindy se oznamovatelé stydí za to, že byli opilí, na nic si nepamatují, a proto si vymyslí vlastní příběh, jak že se jim mohlo něco nevysvětlitelného stát.

V jiných případech zkušení kriminalisté během šetření případu zjistili, že se „poškozený“ s někým popral, a z věci vyšel jako poražený. V jiném případě měl smyšlený příběh zakrýt platební neschopnost při splátce dluhu nebo nájemného a nakonec i samotné „maskování“ trestné činnosti, které se „poškozený“ dopustil sám, kdy svoji vinu tak oznámením bagatelizoval.

Kriminalisté získávají poznatky, prověřují zjištěné informace a přitom pátrají po podezřelém, díky čemuž však většinou pravda vyjde najevo.

"V roce 2018 jsme přijali celkem 81 oznámení o loupežích, z nichž u 32 skutků díky zkušenostem a pečlivým zjišťováním veškerých informací k okolnostem nahlášeného oznámení kriminalisté zjistili, že jde právě o smyšlenou „historku“ údajného poškozeného," říká plzeňská policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Dalších 14 skutků z celkového počtu kriminalisté řádně objasnili a pachatele obvinili. V současné době mají kriminalisté mimo jiné 20 případů, které započaly v loňském roce a nyní dále pokračují v prověřování.  U 15 skutků kriminalisté prověřováním všech informací nezjistili konkrétní indicie, které by vedly k určité osobě pachatele, a dle zákona případ odložili.

"Od ledna 2019 jsme přijali 10 oznámení, z nichž se čtyři skutky povedly kriminalistům řádně objasnit a pachatele obvinit. Ve třech případech bylo zjištěno, že se přijaté oznámení nezakládá na pravdě a tři případy, této závažné trestné činnosti, jsou v současné době prověřovány," pokračuje Hokrová.

Předmětem zájmu pachatelů jsou podle ní z větší míry osoby, které jsou silně pod vlivem alkoholu, pachatel si svou „lehce dostupnou“ oběť vytipuje většinou na místech s větší fluktuací osob (bary, podniky, kulturní akce) a čeká na vhodnou příležitost k provedení loupežného skutku. Mezi odcizené věci většinou patří finanční hotovost, platební karty, mobilní telefony. Věková skupina poškozených je různorodá a většinou závisí na míře ovlivnění alkoholem. Poškození tato oznámení, v převážné míře, činí se zpožděním až jednoho dne, ale není výjimek, že s rozmezím až týdne.

Policisté ze zákona přijímají každé oznámení. "Jen v Plzni každý den evidujeme několik desítek přestupků i trestných činů. Získané informace ke zvlášť závažným zločinům si od samého počátku přebírá Služba kriminální policie a vyšetřování. Důležitým faktorem pro řádné objasnění nahlášeného oznámení je intenzivní spolupráce jednotlivých policejních složek, které společnými silami a prostředky pátrají po dopadení pachatele v co nejkratší době. Pakliže se mezi trestnými činy či přestupky objeví vědomě neúplný, ba dokonce smyšlený příběh, je zřejmé, že kriminalisté čas strávený na tomto prověřování mohli věnovat těm skutkům, které se staly doopravdy," dodává Veronika Hokrová.

" Je třeba si uvědomit, že vědomě lhát, nechat celý tým zainteresovaných policistů pátrat po neexistujícím pachateli a doufat, že nevyjde najevo, že oznámení se nezakládá na pravdě, se může stát pro jiného osudným. Co když veškeré síly a prostředky policistů budou zrovna v té době potřeba i na skutečné události?," uzavírá mluvčí.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 17.02.2019 08:09



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka