Víkend na Špičáku patří iXS European Downhill Cupu

Šumavské středisko hostí vrcholný podnik sjezdu horských kol už posedmé v řadě.

Cílená propagace v Plzni

Rekordní účast přihlášených bikerů do čtvrtého letošního závodu série iXS European Downhill Cupu (EDC) hlásí pořadatelé ze Ski&Bike Špičák. „ Zatím se ke startu zaregistrovalo 370 bikerů z 27 zemí světa. Za sedm let, co každoročně jako jediní v ČR tento podnik pořádáme, jde o absolutní rekord co do počtu přihlášených jezdců i zemí,“ uvedl ředitel závodu Jan Kasík. Aktuální startovní listina zahrnuje mimo zástupce evropských států i zámořské destinace jako např. Argentinu, Austrálii, USA či Jihoafrickou republiku.   

Finálové jízdy jsou na programu v neděli 3. července od 12,30 hodin. První tréninkové sjezdy začínají v  pátek 1.7. v poledne a kvalifikace v sobotu 2.7.od 14,30 hodin. Celkem se pojede v 7 kategoriích – kromě Elite mužů a žen ještě U 19, U 17 (v obou junioři a juniorky) a Masters (muži ročník 1986 a starší). Špičácký sjezd sice letos termínově koliduje s jinou mezinárodně prestižní cyklistickou akcí pořádanou na území ČR - MS horských kol (cross-country) v Novém Městě na Moravě, přesto se i díky začátku prázdnin a navazujícím svátkům očekává rekordní divácká účast.

Vstupné se na Špičáku neplatí a trať je včetně cílové pasáže přístupná i v jiných úsecích v rámci délky necelých dvou kilometrů, po níž vede. Záznam závodu bude vysílat ČT Sport. Špičácký závod série EDC je už tradičně zařazen v nejvyšší kategorii mezinárodní cyklistické federace UCI – C1. Na odměnách se celkem vyplatí 5 945 eur, přičemž nejlepší muž a žena v elitních kategoriích získají 1000 respektive 400 eur.

Závod se jede na trati Struggle dlouhé 1750 metrů s převýšením 320 metrů. „ Letos jsme připravili novinky na startu i v cíli. Přesunuli jsme jinam startovací rampu a zvýšili jsme o 20 centimetrů cílový skok. Jinak ve srovnání s loňskem zůstaly všechny překážky i pasáže stejné,“ upřesnil Jan Kasík.  

EDC má v roce 2016 za sebou už první tři závody z celkových šesti. Po slovinské Kranjske Gore, německém Willingenu a rakouském Schladmingu je průběžně v čele elitní mužské kategorie Polák Slawomir Lukasik před Němcem Johannesem Fischbachem. Z Čechů je nejlepší Matej Charvát (5.). V ženách pak těsně o 12 bodů vede Italka Veronika Widmannová před Češkou Janou Bártovou. Všichni jmenovaní by měli startovat i na Špičáku. 

Velmi početné tady bude jako obvykle české zastoupení- celkem je zatím přihlášeno 40 tuzemských jezdců a jezdkyň, nejvíce do mužské Elite – 25. Na startu bude i loni na Špičáku celkově šestý Petr Třešňák. Ten měl zatím v EDC smůlu, když ve Schladmingu zamíchala kvalifikací změna počasí (v jejím průběhu začalo pršet). V malém finále byl pak dodatečně i přes skvělý čas diskvalifikován, protože minul jednu z branek. Na Šumavu se tak proto velmi těší. „ Trať tady dobře znám. Loni se mi tu povedlo zajet skvělý výsledek, takže i letos se chci dostat mezi deset nejlepších,“ má svůj špičácký cíl P.Třešňák.          

Provoz celého areálu Ski&Bike Špičák zůstává pro veřejnost neomezen! K dispozici jsou ostatní tratě bikeparku. Nezávodící bikeři, jiní cyklisté a diváci mohou samozřejmě využívat lanovku na vrchol Špičáku. Otevřená je rozhledna.

Program  EDC 2016 ve Ski & Bike Špičák. 

Pátek 1.7. 2016: 12:00-18:00 trénink

Sobota 2.7. 2016: 9:00-14:00 trénink, 14:30 start kvalifikace 

Neděle 3.7. 2016: 8:00-12:00 trénink, 12:30 start finále, vyhlášení výsledků po skončení závodu 

Termín dalšího 5. závodu  iXS European Downhill Cup ve francouzském Les 2 Alpes je 22.–24. července. Finále (6.závod) je na programu v rakouském Leogangu 16.-18. září. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka