Víkend otevřených ateliérů představí v kraji stovku výtvarníků

Poslední zářijový víkend 29. a 30. 9. 2018 se v Plzni a okolí otevřou dveře ateliérů, galerií, výtvarných škol a dalších míst, kde umění vzniká nebo se vystavuje.

Cílená propagace v Plzni

Pro návštěvníky je to příležitost poznat osobně ty, kdo tvoří v jejich okolí, seznámit se s výtvarnými technikami a třeba zkusit i sami tvořit.
Možností je nepřeberně - k 20. červenci je registrováno 98  umělců a navštívit je můžete na 61 místech v Plzni a okolí. Oproti loňskému roku je to nárůst o 20 %. Umělci se mohou hlásit až do 15. srpna na webu www.otevreneATELIERY.cz.
"Herním plánem" je mapa s vyznačenými ateliéry. K vyzvednutí bude v tištěné podobě v září na infocentrech a v galeriích, ke stažení bude na webu akce i včetně mobilní verze.

Mezi vystavujícími jsou členové Unie výtvarných umělců i začínající výtvarníci. Mezi ty první patří například Josef Haring, Naděžda Potůčková, Jan Jelínek, Jana Vrtělová, Jiří Špinka, Václav Fiala či Milan Ďuriš. K těm začínajícím se řadí například Jiří Hammerbauer.
"Nechceme určovat, co je a není umění, to prověří čas," říká Jana Brabcová z pořádající společnosti Grafia. "Naším cílem je co nejužší kontakt výtvarníků a publika. Ostatně už Picasso řekl „Kdybych věděl, co je UMĚNÍ, nikdy bych se tím netajil.“ 
Program je skutečně nabitý. Již teď na webu akce návštěvníci najdou profily umělců ze všech možných výtvarných oborů počínaje kreslením, malováním, přes sochařství, design, keramiku, fotografii, módní návrhářství, grafiku, šperk až po netradiční druhy umění. Např. Jiří Špinka láká do své chválenické galerie na "kinetická monstra", což jsou dřevěné pohyblivé plastiky poháněné celodřevěným strojem hodinového charakteru. Tetování a hřbitovní tématiku ukáže Luboš Vetengl, Ondřej Bek ukáže tvorbu dřevěných designových brýlí. Perličkou budou ukázky restaurování historických panenek Jarmily Strakové či šperky a sochy z recyklovaných materiálů Miloše Vetengla a Toma Kůse.

Řada návštěvníků se chystá na připravené výtvarné workshopy, ať už jde o oblíbené sochání z porobetonu, tvorba mozaiky nebo například malování v Galerii města Plzně. Zdarma otevřou své dveře významné plzeňské galerie i Dům historie Přešticka v Přešticích. Chybět nebude ani Katedra výtvarné výchovy a kultury pedagogické fakulty ZČU, Galerie Jaroslava Sutnara či SUPŠ Zámeček.

Stejně jako loni proběhne v sobotu večer ART PARTY, tentokrát v Papírně.

Pro zájemce o umění, kterým se nechce do Plzně, jsou určeny mimoplzeňské zastávky - v Klatovech, Přešticích, Horní Bříze, Břasích, Nových Mitrovicích, Chválenicích, Starém Plzenci, Zruči-Senci, Křimicích, Újezdě, Horní Bělé, ale i na Čachrově, v Dobřanech...  Na své si přijdou i ti, kteří už předem myslí na vánoční dárky, někteří umělci totiž nabídnou svá díla k prodeji. Dárek tak může být nejen za skvělou cenu, ale i s příběhem od autora.

Stejně jako loni proběhne soutěž pro návštěvníky - o nejlepší fotku či video a také např. o nejlepší návrh hotelového pokoje. Cenou budou víkendové pobyty v partnerských hotelech a další dárky.
 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka