Víkendová vichřice vyvrátila desítky tisíc stromů na celém území Šumavy

Polomy, které způsobila víkendová vichřice Herwart na území Národního parku Šumava, jsou podle prvních odhadů lesníků Správy v objemech do 50 tisíc metrů krychlových. Nejvíce vyvrácených stromů je přitom v nejjižnější části Národního parku v okolí Stožce.

Cílená propagace v Plzni

„V oblasti Stožce a Nové Pece leží odhadem 20 tisíc metrů krychlových polomů. První odhady lesníků z Kvildska a Borovoladska pak hovoří o 10 tisících metrech krychlových. Celkově v lesích Správy Národního parku Šumava způsobila vichřice polomy v objemu zhruba 48 tisíc kubíků,“ informuje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Lesníci a strážci Národního parku Šumava začali s  prořezáváním zapadaných cest již v neděli a intenzivně pokračovali v pondělí dopoledne. Přesto, že se podařilo velkou část z nich už zprůjezdnit, mnohé jsou ještě stále nepřístupné. Jejich uvolňování bude pokračovat nejméně do konce tohoto týdne.

„Nejen z tohoto důvodu doporučujeme neplánovat si výlet na území Národního parku Šumava v nejbližších dnech a týdnech. Po víkendové vichřici zůstávají v lesních porostech i podél turistických tras stovky nalomených nebo polovyvrácených stromů, které hrozí pádem,“ doporučuje mluvčí Jan Dvořák.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 31.10.2017 09:02



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka