Víkendový Jeden svět: Plastová Čína, Íránský rave i projekce pro děti

O víkendu čeká na návštěvníky festivalu opravdová porce dokumentů. Oba dny se začínáme na Moving Station promítat už v 15.00 hodin.

Cílená propagace v Plzni

Programovými specialitami víkendového programu bude projekce pro rodiny s dětmi a DJ´s party.

Sobota 8. 4.

Právě projekce pro rodiny s dětmi otevře v 15.00 hodin sobotní program. Diváky čekají tři kratší dokumenty vhodné pro děti od osmi let. Darované housle sledují neobyčejný osud jednoho hudebního nástroje a jeho majitele, Kimaru a kuřata představí život a sny desetiletého chlapce ze slumu v africkém Nairobi, Bětka a chytré hlavičky režisérky Theodory Remundové diváky seznámí s dvanáctiletou Bětkou, která pomáhá lidem ve svém okolí. Pro děti je vstup zdarma a je přichystána dětská divácká diskuse.

Od 18.00 hodin se promítají dva dokumenty. První z nich se jmenuje Ukončit válku a diváky zavede do Kolumbie, kde už více než padesát let probíhá konflikt mezi povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) a vládou. Dokument vypovídá o tom, jak těžké je tak dlouhý konflikt ukončit.

Druhým je španělský dokument Ada na radnici. Film sleduje přerod občanské aktivistky Ady Colau, která byla jednou z nejvýraznějších tváří Platformy na pomoc lidem zasaženým hypoteční krizí (PAH), v političku – Ada stanula v létě 2015 v čele barcelonské radnice. O aktivismu a cestě aktivistů do politiky budeme diskutovat s politologem Jiřím Mertlem.

Evropskou politickou scénu neopustíme ani poté. Ve 20.30 hodin uvedeme snímek Zlatý úsvit – jak to vidím já, který nabízí pohled na praktiky řeckého neonacistického uskupení a jeho cestu k moci. Projekci filmu doplní diskuse s politologem Petrem Krčálem. Ten se zabývá problematikou politického extremismu a radikalismu a v současné době se zaměřuje na stigmatizaci a marginalizaci vybraných společenských skupin jako nástroje legitimizace politických ideologií.

Ve stejný čas začíná poslední sobotní projekce, která představí ilegální hudbu a undergroundové večírky v zemi tvrdé cenzury. Promítat budeme dokument Iránský rave a po skončení filmu budeme debatovat s Vladimírem Váchalem, cestovatelem, fotografem a milovníkem Blízkého východu, který poprvé navštívil v roce 2007 a od té doby se do této oblasti pravidelně vrací, zejména pak do Íránu. Přestože navštívil řadu jiných zemí, např. Bhútán, Bolívii, Maroko, Guatemalu či Arménii, Írán ho zaujal natolik, že se rozhodl strávit několik měsíců studiem perského jazyka na institutu Dekhoda v Teheránu.

Většině diváků dokumentu Iránský rave se pravděpodobně usadí v hlavě hudba, kterou nelze jen tak lehce vyhnat. A to je ideální pozvánka na zbývající sobotní program. Na projekci totiž naváže od cca 22.00 hodin DJ´s party ve stylu oriental tech-house. Vstup na party je zdarma!

 Neděle 9. 4.

První nedělní snímek promítneme opět od 15.00 hodin. Bude jím Plastová Čína zaznamenávající sociální nerovnosti, dopady globalizované ekonomiky, nadměrné a nebezpečné produkce plastů. Hory plastového odpadu se stávají nejen zdrojem ubohých příjmů ale i místem dětských her. Pokud někdo z Vašich známých v obchodě vyžaduje ke každému rohlíku plastový pytlík, pak jej na projekci nezapomeňte pozvat! Hostem divácké debaty bude antropoložka Lenka Brunclíková. Hlavními tématy jejího profesního zájmu jsou sociální rozměr domovního odpadu, problematika hodnoty a vztah formálních a neformálních ekonomických strategií. V roce 2012 se svým kolegou Danem Sosnou zahájili Plzeňský garbologický projekt, jehož smyslem je podívat se na společnost skrze materiální stopy, které za sebou zanechává v podobě odpadu a skrze tyto stopy porozumět jednání aktérů.

V 18:00 hodin nás čekají dva dokumenty, které jsou hodně rozdílné nejen tématem, ale i jejich celkovou atmosférou. Perla Afriky ukazuje prostřednictvím příběhu hlavní aktérky Cleopatry nesnáze LGBT komunity v Ugandě. Hostem debaty bude Iveta Ptáčníková, která se věnuje problematice sexualizovaného násilí a sexuálních identit v afrických společnostech optikou genderové perspektivy. Je členkou Genderové expertní komory ČR.

V druhém sále Moving Station bude souběžně promítán snímek Foceno ve tmě. Dokument obsahující vizuálně velmi poutavé pasáže diváky zavede do světa zrakově postižených fotografů a nabídne obohacení pohledu na vnímání svého okolí a imaginaci. Neméně zajímavá bude i následná debata s plzeňským fotografem Radovanem Koderou. Ten je spoluzakladatel a předseda Občanského sdružení Pro Photo založeného na podzim 2003 za účelem vyhledávání, zhotovení a prezentace fotografických souborů převážně z prostředí menšin, nekomerční a nekonvenční kultury a instalací v netradičních prostorách. Vytvořil několik dokumentárních cyklů (Plzeň v sametové revoluci, Slavnosti svobody v r. 1990, Psychiatrická léčebna v Dobřanech, Židovské hřbitovy západních Čech, Tady žili židé, Osudy zmizelých, Stopy holocaustu, Neonacismus a komunismus - vymoženosti a zhouba demokracie) a podílel se na mnohých dalších. Byl autorem a realizátorem projektu Rok 2002 - rok vzpomínek připraveného k připomínce 60. výročí deportací plzeňských Židů do Terezína i památníku Zahrada vzpomínek, vytvořeného v rámci tohoto projektu. Kurátorsky, organizačně i technicky se podílel na vytvoření několika rozsáhlých fotografických souborů (Hanzelka & Zikmund – fotografie; Včera byla válka, Společnost Člověk v tísni – fotografie, Eduard Ingriš – fotografie; Josef Vaniš & Vladimír Sís – Vzpomínky na Tibet 1954-55; Ladislav Michálek – Periferie). Amatérsky fotografuje od poloviny 80. let. Od r. 1992 pracuje jako fotograf Národního památkového ústavu v Plzni.

Na rozdílná témata jsou zaměřeny i dva dokumenty, které uvedeme v neděli od 20.30 hodin. Český dokument Duši neprodám se zaměřuje na téma náhradního rodičovství. To je v ČR postaveno do šedé zóny zákona, přesto se odhaduje, že se v naší zemi náhradním matkám narodí asi stovka dětí ročně. Po skončení projekce divákům nabídneme skype rozhovor s režisérkou dokumentu Evou Tomanovou.

Poslední víkendový dokument Čekání, nabízí těžko představitelný příběh čtrnáctileté dívky. Její rodina před pěti lety odešla z Afghánistánu, kde jim šlo o život. V Dánsku rodina stále ještě nemá povolení k pobytu a odvrácení hrozby deportace závisí právě na mladé dívce. K tématu filmu přijde s diváky debatovat Lucie Mořkovská z Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU). OPU poskytuje bezplatné poradenství žadatelům o mezinárodní ochranu a další cizincům v ČR, pořádá vzdělávací programy a další aktivity zaměřené na podporu integrace cizinců.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 08.04.2017 07:20



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka